Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Bly i fødevarer

Bly forekommer i små mængder i mange forskellige fødevarer, især som følge af luftforurening.

​Hvor findes bly, og i hvilke mængder?

De vigtigste kilder til bly i kosten er vin, frugt, grønsager og kornprodukter. Derudover kan der forekomme afsmitning fra eksotisk keramik, krystalglas og blyloddede dåser.

Gennem årene er forekomsten af bly i fødevarer dog reduceret. Dette ses som et resultat af indsatsen for at be­grænse miljøforureningen, især afviklingen af blytilsætning til benzin samt for­bed­ret​​ dåseteknologi.
 

Hvordan kan bly påvirke sundheden?

De mest kritiske sund­hedsmæssige effekter af bly er påvirkninger af central­ner­ve­syste­mets udvikling, herunder evnen til at lære og huske. Videnskabelige under­søgelser i forsøgsdyr og mennesker tyder på, at små børn er mes​t følsomme.

Gode råd om bly i calabash-kalk 
Fødevarestyrelsen fraråder, at man spiser calabash-kalk, da der er fundet store mængder bly i produktet. Især gravide og ammende skal holde sig fra calabash-kalk, fordi et højt blyindtag udgør en særlig stor risiko for, at hjernen hos fostre og små børn skades.
 
Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til markedsføring af calabash-kalk i Danmark. I andre EU-lande kender myndighederne til privat import af produktet, som formodentlig stammer fra Vestafrika. Der er oplysninger om, at kvinder, typisk fra Nigeria og lande i Vestafrika, spiser calabash-kalk mod graviditetskvalme. Calabash-kalk kendes også under navne som calabash-kridt, calabar-sten, la craie, argile, nzu eller mabele.
 
Lovstof og regler
I EU er der fastsat grænseværdier for indholdet af bly i relevante basisfødevarer.

​ 
Ændret 27. januar 2022