Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Biogene aminer, fx histamin

Biogene aminer findes i følgende fødevarer: fisk, ost (hårde og lagrede), chokolade, pølser (fermenterede), grøntsager (fermenterede), rødvin og øl, som ikke har været opbevaret korrekt

​Effekter/Symptomer:

Akutte effekter: Symptomerne på forgiftning med histamin kan være en brændende fornemmelse i mund og svælg, blærer på læber og tunge, rødmen i ansigt og på hals og bryst, hovedpine, kvalme, opkastning, mavesmerter, opsvulmede læber og nældefeber. I visse tilfælde kløe, svimmelhed på grund af blodtryksfald, og ved svære forgiftninger kan der forekomme chok, smerter i luftveje og åndedrætsforstyrrelser. Andre biogene aminer (eksempelvis tyramin, phenylethylamin og tryptamin) kan forårsage blodtryksforhøjelse.
 

Risikogruppe:

Alle.
 

Råd og sundhedsmæssig vurdering:

Undgå fødevarer, der giver dig allergiske reaktioner. Lave doser udgør normalt ikke et problem. Almindeligvis regner man med, at histamintolerancen er ca. 6 mg totalt for et menneske på 70 kg. Forgiftningen klassificeres som mild indtil indtagelse af ca. 40 mg histamin.

Læs mere på andre sider

Histamin og andre biogene aminer


Ændret 16. maj 2018