Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Bestråling

Bestråling kan  forlænge holdbarheden af fødevarer og nedsætte risikoen for fødevareforgiftning.

​​Behandling af fødevarer med ioniserende stråling (bestråling) kan anvendes til at forlænge holdbarheden af fødevarer og/eller til at nedsætte risikoen for fødevareforgiftninger forårsaget af mikroorganismer. Virkningen af bestråling skyldes bl.a., at behandlingen hæmmer eller udrydder bakterier og andre mikroorganismer. ​

Regler for anvendelsen
Reglerne for anvendelse af bestråling er fastsat i EU's rammedirektiv 1999/2/EF, som indeholder de generelle retningslinjer, der skal være opfyldt, for at det er tilladt at bestråle fødevarer eller fødevareingredienser, der markedsføres i EU. Desuden indeholder direktivet en række driftskrav til anlæg, der udfører bestråling af fødevarer.
 

I Danmark er det kun tilladt at bestråle krydderier og krydderurter

Anvendelse af bestråling er kun tilladt til bestemte fødevarer, som er opført på en fællesskabsliste i Direktiv 1999/3/EF samt på Kommissionens hjemmeside om bestråling.

Fællesskabslisten omfatter på nuværende tidspunkt kun aromatiske krydderier, herunder krydderurter, som dermed er det eneste, der er tilladt til salg i Danmark. Derudover er det, i visse EU-lande, tilladt at bestråle frugt og grønt, cerealier, fisk og skaldyr, fersk kød og fjerkræ, camembert-ost m.m., fordi det er besluttet, at de gældende nationale tilladelser opretholdes, indtil den endelige fælleskabsliste er offentliggjort. 
 
Krav om mærkning
Fødevarer, der er bestrålet, skal ifølge mærkningsbekendtgørelsen være forsynet med oplysninger om, at de er bestrålet.
Se Bekendtgørelse om mærkning m.v. af fødevarer (Mærkningsbekendtgørelsen).

 

Lovstof

Bestrålingsbekendtgørelsen

Mærkningsbekendtgørelsen

EU's rammedirektiv 1999/2/EF af 22. februar 1999

Direktiv 1999/3/EF af 22. februar 1999

Læs mere

Bestråling af ingredienser i kosttilskud – kontrolresultater

​Kommissionens hjemmeside om bestråling
 

Læs forbrugerspørgsmål og ​svar

Hvilke fødevarer kan være bestrålet?​

Ifølge de danske regler, der bygger på EU-regler, er krydderier og krydderurter de eneste typer af fødevarer,​ som det er tilladt at bestråle. Bestrålede krydderier og krydderurter, der markedsføres i Danmark eller indgår i fødevarer, der markedsføres i Danmark, skal være mærket med betegnelsen ”bestrålet” eller ”behandlet med ioniserende stråling”. 
I nogle EU-lande er det også tilladt at bestråle andre fødevarer, som fx rejer og grønsager. Disse fødevarer må dog ikke sælges i Danmark.
 

Hvad er det for noget stråling, der bruges til at bestråle fødevarer?

Bestrålede fødevarer er fødevarer, som er udsat for kontrollerede mængder af ioniserende stråling, fx gammastråling.
 

Er det farligt at spise bestrålede fødevarer?

Der er ikke sundhedsmæssige problemer ved at indtage bestrålede fødevarer, men hvis en fødevare er bestrålet, skal det fremgå af mærkningen, så man som forbruger har mulighed for at vælge det til eller fra.​
 

 

 

NanoteknologiNanoteknologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nanotilsætninger.aspx02509aspx0htmlEmneside
UV-behandlingUV-behandlinghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/UV-behandling.aspx02680aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018