Hvis en betegnelse er beskyttet, må den kun bruges på fødevarer eller landbrugsprodukter, der stammer fra og/eller er produceret i et nærmere defineret område, eller på produkter, der er fremstillet ved hjælp af traditionelle råvarer og/eller forarbejdningsmetoder.
Fx må betegnelsen “Aceto Balsamico di Modena” kun bruges på balsamicoeddike, der er fremstillet ved en fastlagt produktionsmetode, ligesom produktionen skal foregå i Modena- og Reggio Emilia-provinserne i Italien. Enhver anvendelse af betegnelsen på andre produkter er forbudt.
Hvad dækker betegnelserne over?
Beskyttede oprindelsesbetegnelser forkortes BOB (på engelsk PDO). Betegnelsen angiver, at en fødevare eller et landbrugsprodukt både stammer fra og er fremstillet, forarbejdet og tilvirket i det pågældende område. Eksempler herpå er Camembert de Normandie og Parmaskinke.
Beskyttede geografiske betegnelser forkortes BGB (på engelsk PGI). Betegnelsen angiver, at en fødevare eller et landbrugsprodukt stammer fra og enten er fremstillet, forarbejdet eller tilvirket i et afgrænset geografisk område. Eksempler herpå er Esrom, Danablu, Lammefjordsgulerod og Bayonneskinke.
Betegnelsernes udbredelse
Ordningerne om beskyttede betegnelser har eksisteret i EU siden 1992. Brugen af betegnelserne er langt mere udbredt i det sydlige Europa end i det nordlige. Nordpå har man ikke samme tradition for at anvende geografisk oprindelse som en kvalitetsindikator. I 2011 er ca. 1000 europæiske fødevarer eller landbrugsprodukter beskyttede. Heraf er 5 fra Danmark. Læs mere om de danske
beskyttede produkter her.
Hvilke typer produkter kan beskyttes?
Stort set alle typer fødevarer kan opnå en beskyttet betegnelse. Vin og spiritus er dog undtaget, da disse produkter er reguleret i en anden lovgivning. Men vin og spiritus beskyttes på mange måder efter et tilsvarende system. Du kan læse de mere præcise regler, hvis du klikker under lovstof.
Kommissionens hjemmeside om beskyttede betegnelser
(her finder du bl.a. logoer til download)
Ministeriernes netværk om IPR-kriminalitet
Ændret 27. januar 2022