Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Berigede fødevarer

Her finder du information om berigede fødevarer, det vil sige fødevarer tilsat vitaminer og mineraler eller andre næringsstoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Dette kan fx være læskedrikke eller energidrikke.

​​​Berigede fødevarer er produkter, der er tilsat vitaminer, mineraler eller andre næringsstoffer. Det kan fx være salt tilsat jod, læskedrikke tilsat vitaminer, energidrikke tilsat koffein eller margarine tilsat vitamin D.

Berigede fødevarer er både reguleret af EU-regler, fx
 om, hvilke vitaminer og mineraler der må tilsættes, og af danske regler, når der ikke er fastsat EU-regler – fx om, hvor meget der højst må tilsættes af de enkelte vitaminer og mineraler eller af andre næringsstoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. EU-traktaten bestemmer, at der skal være fri bevægelighed af varer indenfor EU, medmindre varerne frembyder en reel fare for folkesundheden. I flere af EU’s medlemsstater er berigelse tilladt uden forudgående godkendelse.

Vitaminer og mi​​​neraler
Der er givet generel tilladelse til, at en lang række andre vitaminer og mineraler kan tilsættes bestemte fødevarekategorier, hvis indholdet overholder bestemte maksimumsmængder.

Det er også muligt at få accept til højere mængder end de generelt tilladte. Se hvordan ved hjælp af guiden “Sådan markedsfører du føde- og drikkevarer tilsat vitaminer, mineraler eller andre stoffer”.

 
Liste over anmeldte tilsætninger af vitaminer og mineral​er
På nedenstående liste kan man se,​ hvilke sager om tilsætning af vitaminer og mineraler der bliver eller er blevet behandlet i Fødevarestyrelsen. Det er muligt at se produkttypen, men produktnavnet er kun anført i de tilfælde, hvor virksomheden ikke har haft indvendinger imod offentliggørelsen.
 
Andre næringsstoffer som fx taurin, inositol, koffein og glucurono​​lacton
Der er givet generel tilladelse til, at en lang række andre næringsstoffer, fx taurin, inositol, koffein og glucuronolacton, kan tilsættes bestemte fødevarekategorier, hvis indholdet overholder bestemte maksimumsmængder.

Det er også muligt at få accept til højere mængder end de generelt tilladte eller at få en godkendelse af et næringsstof, der ikke i forvejen er på listen over generelle tilladelser. Se hvordan ved hjælp af guiden “Sådan markedsfører du føde- og drikkevarer tilsat vitaminer, mineraler eller andre stoffer”.

Hvorfor skal man tilsætte jod til salt og salt i brød og bagværk i Danmark?
Den obligatoriske jodberigelse blev indført i 2000, fordi jodindtagelsen i Danmark lå under det internationalt anbefalede niveau, hvilket resulterede i en høj forekomst af forstørret skjoldbruskkirtel og højt stofskifte hos ældre. ​
 
Den obligatoriske jodberigelse betyder, at der er krav om, at husholdningssalt og det salt, der tilsættes brød og almindeligt bagværk, skal være tilsat jod i en mængde på 13 mg jod pr. kg salt. Læs mere om kravene for tilsætning af jod i guiden “Husholdningssalt og brug af jodberiget salt”. 
 
Hvad er forskellen på berigede fødevarer og funktionelle fødevarer?
Funktionelle fødevarer er almindelige fødevarer med en særlig sundhedsfremmende effekt. Funktionelle fødevarer kaldes også functional foods og er et begreb, der blev opfundet i begyndelsen af 1980'erne i Japan. Herfra har det bredt sig til USA og Europa.
 
Tilsætning af vitaminer eller mineraler vil kunne forvandle en almindelig fødevare til en funktionel fødevare (functional food), men dette er blot ét eksempel ud af mange muligheder. Det kan også være, at fødevaren naturligt indeholder særlig sundhedsfremmende stoffer. Det kan fx være stoffer, som sænker kolesterolindholdet i blodet.
 
Lovstof og regler
Du kan endvidere finde Mærkningsbekendtgørelsen på siden: Tilsætningsstoffer (lovstof)​​​

 

 

 

DK-specifikationer for næringsstofferDK-specifikationer for næringsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/DK-specifikationer-for-næringsstoffer.aspx012724aspx0htmlEmneside
NæringsdeklarationerNæringsdeklarationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Næringsdeklarationer.aspx013017aspx0htmlEmneside
Fødevarer markedsført til sportsfolk Fødevarer markedsført til sportsfolk https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sportsprodukter.aspx02623aspx0htmlEmneside

Ændret 1. oktober 2018