Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Behandling af nytårsangst hos hunde og katte med lægemidler

Læs her om reglerne for dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til behandling af nytårsangst hos hunde og katte.

​Generelt

For de fleste hunde og katte er behandling af nytårsangst med lægemidler ikke nødvendigt.

I de tilfælde, hvor behandling af nytårsangst med lægemidler er nødvendigt, skal dyrlægens anvendelse, udlevering eller ordinering af lægemidler naturligvis ske i overensstemmelse med dyrlægeloven og dyrlægebekendtgørelsen.

Ved behandling af nytårsangst skal der som udgangspunkt anvendes lægemidler, som er godkendt til behandling af angst eller frygt.

Kun i de tilfælde, hvor godkendte lægemidler ikke har tilstrækkelig effekt, kan dyrlægen under sit direkte personlige ansvar anvende, udlevere eller ordinere lægemidler i henhold til kaskadereglen (dyrlægebekendtgørelsens § 4).

Herudover skal dyrlægen – som ved al anden behandling af dyr med receptpligtige lægemidler – have et sådant kendskab til dyret og dyrets ejer, at behandlingen er forsvarlig.

Behandling af hunde med meprobamat

Meprobamat-tabletter mod nytårsangst hos hunde står på listen over magistrelle lægemidler i bilag 2 i dyrlægebekendtgørelsen. Lægemidler, der er på denne liste, må anvendes, udleveres eller ordineres i henhold til kaskadereglen (dyrlægebekendtgørelsens § 4).

Dyrlæger må derfor anvende, udlevere og ordinere magistrelt fremstillede meprobamat-tabletter til hunde mod nytårsangst i de tilfælde, hvor ingen af de godkendte lægemidler til behandling af angst og frygt hos hunde har tilstrækkelig effekt.

Meprobamat-tabletter må derudover kun anvendes, udleveres og ordineres i perioden 15. december til 3. januar.

Dyrlæger skal ikke ansøge Fødevarestyrelsen om dispensation til at ordinere de magistrelt fremstillede lægemidler, som står på bilag 2 i dyrlægebekendtgørelsen, herunder meprobamat-tabletter til hunde mod nytårsangst.

Lovstof og regler

Se lovstofsiden for lægemidler til dyr og sundhedsrådgivning. Her finder du reglerne for denne sides indhold i:

  • Dyrlægebekendtgørelsen under punktet om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr.
Ændret 17. maj 2018