Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Aspartam

Sødestoffet aspartam (E 951) anvendes i adskillige fødevarer for at give en sød smag.

​Sødestoffet aspartam forekommer ikke naturligt, men ​​de to aminosyrer, som det består af, er naturlige stoffer, der findes i proteinerne i vores kost, fx i ost, kød, fisk, æg, frugt og grøntsager. 
I naturen optræder de to a​​minosyrer altid sammen med andre aminosyrer, men når de isoleres fra de andre og sættes sammen, giver de en sød smag.
I databasen Food Additives findes ov​ersigten over tilladte tilsætningsstoffer og de fødevarekategorier, som tilsætningsstofferne må anvendes i. Desuden findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen.
 ​​
Aspartam, kalorier og diabetikere
Aspartam fordøjes i den menneskelige organisme på samme måde som proteiner, idet sødestoffet er fremstillet af aminosyrer, som er proteinbestanddele. Derfor påvirker aspartam ikke blodsukkeret og kan anvendes af diabetikere.
 
Hvad angår energiindholdet har aspartam samme antal kalorier pr. gram som protein, der igen indeholder lige så mange kalorier som sukker. Men da aspartam er ca. 200 gange sødere end sukker, behøver man kun at bruge meget små mængder for at opnå en sød smag.
 
Det betyder, at fødevarer, herunder drikkevarer, sødet med aspartam indeholder færre kalorier end tilsvarende fødevarer sødet med sukker. Fx kan en sodavand, der er sødet med aspartam, have mindre end 1 % af de kalorier, der er i en almindelig sodavand.
 
Anvendelse
Aspartam er et tilsætningsstof, og dets anvendelse reguleres ligesom andre tilsætningsstoffer. Aspartam må bl.a. bruges i fødevarer som læskedrikke, slik, frugtyoghurt, is, marmelade og desserter. Desuden må aspartam bruges i marinader til fisk og krebsdyr, saucer, slankekostprodukter, vitamin- og mineraltabletter, øl og cider.
 
I de fleste af ovennævnte fødevarer er der udover en mængdemæssig begrænsning også fastsat den begrænsning, at produkterne enten skal være energireducerede eller uden tilsat sukker. Men der er altså ikke et generelt forbud mod en samtidig anvendelse af sukker og aspartam – eller i øvrigt andre sødestoffer.
 
Godkendelse
Aspartam er godkendt som tilsætningsstof i EU efter en sundhedsmæssig vurdering. Godkendelsen beror på omfattende videnskabelige undersøgelser af stoffet, der viser, at det ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, herunder at stoffet ikke kan give skader på arveanlæg, forstyrrelser i forplantningsevnen eller kræft.
 
Mærkning
Færdigpakkede fødevarer skal være mærket med oplysning om anvendte tilsætningsstoffer. Hvis der er anvendt aspartam, skal dette således fremgå af produktets ingrediensliste. Enten som “sødestof (aspartam)” eller som “sødestof (E 951)”.

Herudover skal der i tilknytning til produktets varebetegnelse stå “indeholder sukker [hvis dette er tilfældet] og sødestof”. Og endelig skal produkterne mærkes med “indeholder en phenylalaninkilde” af hensyn til personer, der lider af phenylketonuri (PKU).​
 
Ændret 16. maj 2018