Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Aspartam

Sødestoffet aspartam (E 951) anvendes i adskillige fødevarer for at give en sød smag.

​Sødestoffet aspartam forekommer ikke naturligt, men ​​de to aminosyrer, som det består af, er naturlige stoffer, der findes i proteinerne i vores kost, fx i ost, kød, fisk, æg, frugt og grøntsager. 
I naturen optræder de to a​​minosyrer altid sammen med andre aminosyrer, men når de isoleres fra de andre og sættes sammen, giver de en sød smag.
I databasen Food Additives findes ov​ersigten over tilladte tilsætningsstoffer og de fødevarekategorier, som tilsætningsstofferne må anvendes i. Desuden findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen.
 ​​
Aspartam, kalorier og diabetikere
Aspartam fordøjes i den menneskelige organisme på samme måde som proteiner, idet sødestoffet er fremstillet af aminosyrer, som er proteinbestanddele. Derfor påvirker aspartam ikke blodsukkeret og kan anvendes af diabetikere.
 
Hvad angår energiindholdet har aspartam samme antal kalorier pr. gram som protein, der igen indeholder lige så mange kalorier som sukker. Men da aspartam er ca. 200 gange sødere end sukker, behøver man kun at bruge meget små mængder for at opnå en sød smag.
 
Det betyder, at fødevarer, herunder drikkevarer, sødet med aspartam indeholder færre kalorier end tilsvarende fødevarer sødet med sukker. Fx kan en sodavand, der er sødet med aspartam, have mindre end 1 % af de kalorier, der er i en almindelig sodavand.
 
Anvendelse
Aspartam er et tilsætningsstof, og dets anvendelse reguleres ligesom andre tilsætningsstoffer. Aspartam må bl.a. bruges i fødevarer som læskedrikke, slik, frugtyoghurt, is, marmelade og desserter. Desuden må aspartam bruges i marinader til fisk og krebsdyr, saucer, slankekostprodukter, vitamin- og mineraltabletter, øl og cider.
 
I de fleste af ovennævnte fødevarer er der udover en mængdemæssig begrænsning også fastsat den begrænsning, at produkterne enten skal være energireducerede eller uden tilsat sukker. Men der er altså ikke et generelt forbud mod en samtidig anvendelse af sukker og aspartam – eller i øvrigt andre sødestoffer.
 
Godkendelse
Aspartam er godkendt som tilsætningsstof i EU efter en sundhedsmæssig vurdering. Godkendelsen beror på omfattende videnskabelige undersøgelser af stoffet, der viser, at det ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, herunder at stoffet ikke kan give skader på arveanlæg, forstyrrelser i forplantningsevnen eller kræft.
 
Mærkning
Færdigpakkede fødevarer skal være mærket med oplysning om anvendte tilsætningsstoffer. Hvis der er anvendt aspartam, skal dette således fremgå af produktets ingrediensliste. Enten som “sødestof (aspartam)” eller som “sødestof (E 951)”.

Herudover skal der i tilknytning til produktets varebetegnelse stå “indeholder sukker [hvis dette er tilfældet] og sødestof”. Og endelig skal produkterne mærkes med “indeholder en phenylalaninkilde” af hensyn til personer, der lider af phenylketonuri (PKU).​
 

 

 

Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx03124aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx03134aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx03139aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx03145aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx03217aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx03233aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx03234aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx03237aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx03276aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx03369aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx03376aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx03377aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx03407aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx03419aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx03431aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx03435aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx03464aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx03468aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx03480aspx0htmlEmneside
Regler om aromaRegler om aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Regler-om-aroma.aspx03496aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx03506aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx03526aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx03533aspx0htmlEmneside
Specifikationer for tilsætningsstofferSpecifikationer for tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Specifikationer-for-tilsaetningsstoffer.aspx03535aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx03547aspx0htmlEmneside
Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx03564aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx03567aspx0htmlEmneside

Ændret 21. oktober 2015