Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Aroma til fødevarer

Aromaer tilsættes fødevarer for at forbedre eller ændre fødevarernes smag og duft.

​Kun de aromastoffer der er optaget på EU-listen må anvendes i eller på fødevarer. Simple koncentrater af fx kaffe, appelsiner og tilsvarende, der stammer fra egentlige fødevarer, skal dog ikke godkendes og optages på listen før brug.

En aroma kan bestå af:

  • Aromastoffer (kemisk veldefinerede)
  • Aromapræparater (fx blandinger eller planteekstrakter)
  • Reaktionsaromaer (fx dele af bouillonterninger)
  • Røgaromaer

En aroma er ofte sammensat af 10-100 aromastoffer eller aromapræparater, og det er blandingsforholdet mellem de enkelte stoffer eller præparater, der giver en bestemt smag eller duft. Røgaromaer er reguleret ved særskilte regler.

Læs mere om røgaromaer ​

EU-liste over aromast​offer
EU har med udgangspunkt i de mange forskellige aromastoffer som industrien bruger vedtaget en EU-liste med godkendte aromastoffer. Kun de aromastoffer, der er optaget på EU-listen, må anvendes i eller på fødevarer.

De fleste af stofferne på listen må anvendes uden begrænsninger, mens enkelte stoffer har anvendelsesbegrænsninger – det gælder fx koffein, ammoniumklorid og rebaudiosid A.
 
For de stoffer, hvor der er fastsat en begrænsning, må stofferne kun tilsættes de angivne fødevarekategorier, og i en mængde, der ikke overstiger en evt. grænseværdi. Hvis der ikke er angivet en grænseværdi, skal anvendelsen ske i overensstemmelse med god fremstillingsmæssig praksis, hvilket betyder, at man ikke må tilsætte mere end nødvendigt. Princippet om god fremstillingsmæssig praksis gælder også for alle de stoffer på listen, der ikke har begrænsninger for deres anvendelse, fx i form af en grænseværdi.

Grænseværdier gælder for indholdet i eller på fødevaren som den markedsføres, medmindre andet er anført i listen eller noter til denne.
 
Et aromastof er tilladt i sammensatte fødevarer, såfremt aromastoffet er tilladt i én af ingredienserne. Som eksempel kan nævnes en is sammensat af is og lakridsfyld. Det er ikke tilladt at tilsætte ammoniumklorid til konsumis. Derimod er det tilladt at tilsætte ammoniumklorid til lakridsfyld. Tilstedeværelsen af ammoniumklorid i den sammensatte is er derfor lovlig.
 
Tilsvarende er koffein som aromastof ikke tilladt i alkoholholdige drikkevarer, men i en blanding af eksempelvis rom og cola, som markedsføres som et sammensat produkt, vil det være tilladt.
 
Alle tilladte aromastoffer kan findes i EU-Kommissionens database for aromastoffer:
EU database over aromastoffer
 
Overgangsbestemmelser for aromareglerne
Den 22. oktober 2016 fandt del B til F i bilag 1 til forordning 1334/2008 anvendelse. Produkter der falder under del B til F i bilag 1, som er lovligt markedsført eller mærket inden d. 22. april 2018 må dog markedsføres frem til deres mindste holdbarheds- eller sidste anvendelsesdato.  
 
Læs mere om aromastoffer
  
Lovstof og regler

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx09602aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018