Når mad kommer i kontakt med ilt, bliver det olie og fedt, som maden indeholder, harsk og dermed uspiseligt. Antioxidanter forhindrer olie og fedt i at blive harsk, og derfor kan maden holde sig længere. Antioxidanter kan også forhindre skrællede frugter og grønsager i at blive misfarvede.
Allergi og overfølsomhed
Hvis du er allergisk overfor æg eller soja, skal du være opmærksom på antioxidanten lecithin (E 322), som blandt andet bliver fremstillet fra æg eller soja. Hvis det er tilfældet, skal det fremgå af mærkningen.
Søg E-numre i EU’s database her
Eksempler på antioxidanter:
E 300 til E 302
|
Ascorbinsyre (vitamin C) og ascorbater, fx calciumascorbat |
Forhindrer farveændringer i fødevarer (fx brunfarvning af skåret frugt), der udsættes for ilt. Stabiliserer den røde farve i kød og bruges desuden til at regulere surhedsgraden. |
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. |
Ascorbinsyre og dens salte, ascorbater, er et naturligt forekommende vitamin i bl.a. citrusfrugter og solbær, men fremstilles også syntetisk. |
E 306 til E 309
|
Tocopheroler (vitamin E) |
Hæmmer harskning af olie og fedt. |
Naturligt. Udvindes fra fx sojabønneolie og majsolie. Nogle varianter fremstilles syntetisk. |
E 322 |
Lecithin |
Hæmmer harskning af fedt, men fungerer også som en emulgator, dvs. letter sammenblandingen af vand og olie. |
Naturligt. Udvindes fra fx raps, soja eller æggeblommer. |
E 330 til E 333
|
Citronsyre og citrater, fx dicalciumcitrat |
Forstærker effekten af andre antioxidanter, fx ved at forhindre brunfarvning af skåret frugt. Bruges desuden til at regulere surhedsgraden. |
Citronsyre forekommer naturligt i fx citroner. Citrater er salte, der fremstilles fra citronsyre. |
E 334 til E 337 |
Vinsyre og tartrater, fx dikaliumtartrat |
Vinsyre og dens salte, tartrater, forekommer vidt udbredt i naturen, fx i vindruer. Fremstilles som biprodukt ved vinproduktion. |
E 338 til E 341 E 343 E 450 til E 452 |
Phosphorsyre og phosphater, fx dicalciumphosphat |
Forstærker effekten af andre antioxidanter, har en konserverende effekt og anvendes som hævemiddel samt surhedsregulerende middel. Kan desuden binde vand og bruges derfor også som vandbindingsmiddel og antiklumpningsmiddel. |
Bestemte oste, frugtgrød, is, slik, kiks, læskedrikke, morgenmadscerealier, kødprodukter som fx leverpostej, spegepølse og bacon |
Naturligt. Fremstilles ud fra mineraler. |
Ændret 21. november 2019