Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Antioxidanter E 300-399

Antioxidanter er stoffer, der forhindrer eller forsinker iltning af maden.

​Når mad kommer i kontakt med ilt, bliver det olie og fedt, som maden indeholder, harsk og dermed uspiseligt. Antioxidanter forhindrer olie og fedt i at blive harsk, og derfor kan maden holde sig længere. Antioxidanter kan også forhindre skrællede frugter og grønsager i at blive misfarvede.

Allergi og overfølsomhed

Hvis du er allergisk overfor æg eller soja, skal du være opmærksom på antioxidanten lecithin (E 322), som blandt andet bliver fremstillet fra æg eller soja. Hvis det er tilfældet, skal det fremgå af mærkningen.

Søg E-numre i EU’s database her


Eksempler på antioxidanter:

E-​nr.

Navn

Formål/
funktion

Tilsættes
disse fødevarer

Fremstilling
(naturlig eller syntetisk)

E 300 til
E 302

Ascorbinsyre​
(vitamin C)
og ascorbater, fx calciumascorbat
Forhindrer farveændringer i fødevarer (fx brun​farvning af skåret frugt), der udsættes for ilt. Stabiliserer den røde farve i kød og bruges desuden til at regulere surhedsgraden. Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde
tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.
Ascorbinsyre og
dens salte,
ascorbater, er
et naturligt
forekommende vitamin i bl.a. citrusfrugter og ​solbær, men
fremstilles også
syntetisk.
E 306 til
E 309

Tocopheroler
(vitamin E)
Hæmmer harskning af olie og fedt. Naturligt. Udvindes fra fx sojabønneolie og majsolie. Nogle varianter fremstilles syntetisk. 
E 322 Lecithin Hæmmer harskning af fedt, men fungerer også som en emulgator, dvs. letter sammenblandingen af vand og olie. Naturligt. Udvindes fra fx raps, soja eller æggeblommer. 
E 330 til
E 333
Citronsyre og citrater, fx dicalciumcitrat Forstærker effekten af andre antioxidanter, fx ved at forhindre brunfarvning af skåret frugt. Bruges desuden til at regulere surhedsgraden. Citronsyre forekommer naturligt i fx citroner. Citrater er salte, der fremstilles fra citronsyre.
E 334 til
E 337
Vinsyre og tartrater, fx dikaliumtartrat Vinsyre og dens salte, tartrater, forekommer vidt udbredt i naturen, fx i vindruer. Fremstilles som biprodukt ved vinproduktion.
E 338 til
E 341
E 343
E 450 til
E 452 
Phosphorsyre og phosphater, fx dicalciumphosphat Forstærker effekten af andre antioxidanter, har en konserverende effekt og anvendes som hævemiddel samt surhedsregulerende middel. Kan desuden binde vand og bruges derfor også som vandbindingsmiddel og antiklumpningsmiddel. Bestemte oste, frugtgrød, is, slik, kiks, læskedrikke, morgenmadscerealier, kødprodukter som fx leverpostej, spege​pølse og bacon Naturligt. Fremstilles ud fra mineraler.​
Ændret 21. november 2019