Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Antioxidanter E 300-399

Antioxidanter er stoffer, der forhindrer eller forsinker iltning af maden.

​Når mad kommer i kontakt med ilt, bliver det olie og fedt, som maden indeholder, harsk og dermed uspiseligt. Antioxidanter forhindrer olie og fedt i at blive harsk, og derfor kan maden holde sig længere. Antioxidanter kan også forhindre skrællede frugter og grønsager i at blive misfarvede.

Allergi og overfølsomhed

Hvis du er allergisk overfor æg eller soja, skal du være opmærksom på antioxidanten lecithin (E 322), som blandt andet bliver fremstillet fra æg eller soja. Hvis det er tilfældet, skal det fremgå af mærkningen.

Søg E-numre i EU’s database her

Eksempler på antioxidanter:

E-​nr.

Navn

Formål/
funktion

Tilsættes
disse fødevarer

Fremstilling
(naturlig eller syntetisk)

E 300 til
E 302

Ascorbinsyre​
(vitamin C)
og ascorbater, fx calciumascorbat
Forhindrer farveændringer i fødevarer (fx brun​farvning af skåret frugt), der udsættes for ilt. Stabiliserer den røde farve i kød og bruges desuden til at regulere surhedsgraden. Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde
tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.
Ascorbinsyre og
dens salte,
ascorbater, er
et naturligt
forekommende vitamin i bl.a. citrusfrugter og ​solbær, men
fremstilles også
syntetisk.
E 306 til
E 309

Tocopheroler
(vitamin E)
Hæmmer harskning af olie og fedt. Naturligt. Udvindes fra fx sojabønneolie og majsolie. Nogle varianter fremstilles syntetisk. 
E 322 Lecithin Hæmmer harskning af fedt, men fungerer også som en emulgator, dvs. letter sammenblandingen af vand og olie. Naturligt. Udvindes fra fx raps, soja eller æggeblommer. 
E 330 til
E 333
Citronsyre og citrater, fx dicalciumcitrat Forstærker effekten af andre antioxidanter, fx ved at forhindre brunfarvning af skåret frugt. Bruges desuden til at regulere surhedsgraden. Citronsyre forekommer naturligt i fx citroner. Citrater er salte, der fremstilles fra citronsyre.
E 334 til
E 337
Vinsyre og tartrater, fx dikaliumtartrat Vinsyre og dens salte, tartrater, forekommer vidt udbredt i naturen, fx i vindruer. Fremstilles som biprodukt ved vinproduktion.
E 338 til
E 341
E 343
E 450 til
E 452 
Phosphorsyre og phosphater, fx dicalciumphosphat Forstærker effekten af andre antioxidanter, har en konserverende effekt og anvendes som hævemiddel samt surhedsregulerende middel. Kan desuden binde vand og bruges derfor også som vandbindingsmiddel og antiklumpningsmiddel. Bestemte oste, frugtgrød, is, slik, kiks, læskedrikke, morgenmadscerealier, kødprodukter som fx leverpostej, spege​pølse og bacon Naturligt. Fremstilles ud fra mineraler.​

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx09602aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 17. maj 2018