Hvad er de generelle råd om god køkkenhygiejne overfor antibiotikaresistente bakterier?
Fødevarestyrelsens generelle råd om god køkkenhygiejne virker både overfor alle bakterier også bakterier, som er resistente overfor antibiotika.
Læs om hygiejnerådene her:
Er der færre antibiotikaresistente bakterier i økologisk kød?
I Fødevarestyrelsens tidligere undersøgelser er der ikke kigget på forskelle mellem økologisk og ikke-økologisk kød. Fødevarestyrelsen har tidligere undersøgt for MRSA i svinekød. Undersøgelsen tyder på, at der ikke lige så tit er MRSA i økologisk svinekød som i andre typer svinekød.
Er der flere antibiotikaresistente bakterier i hakket kød end i hele kødstykker?
Hakket kød indeholder ofte flere bakterier end hele kødstykker gør. Derfor bør hakket kød altid gennemsteges.
Bakterier sidder på overfladen af kød, og hakket kød har en meget større overflade end hele stykker kød, fx stege og koteletter. Derfor er sandsynligheden også større for, at hakket kød indeholder flere bakterier.
Læs mere her om Køkkenhygiejne i private køkkener.
Er der både antibiotikaresistente bakterier i råt og færdigstegt/spiseklart kød?
Der kan være antibiotikaresistente bakterier i råt kød, men bakterierne dør ved høj varme. Hvis du følger rådene om god køkkenhygiejne og varmer tilstrækkeligt op, vil bakterierne være døde i det færdigstegte kød.
Læs mere her om Køkkenhygiejne i private køkkener.
Kan jeg overføre antibiotikaresistente bakterier til mig selv ved madlavning?
Der er en minimal risiko for at overføre antibiotikaresistente bakterier fra råt kød til dig selv, når du håndterer kød.
Hvis du har en rift eller et sår på hånden, kan det dog ikke udelukkes, at bakterier fra kødet bliver overført til såret. Husk derfor at vaske hænderne grundigt med sæbe, når du har rørt ved råt kød.
Kan jeg få antibiotikaresistente bakterier gennem maden?