Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kød

På denne side finder du spørgsmål og svar om, hvordan du som forbruger forholder dig til antibiotikaresistente bakterier (fx MRSA og ESBL bakterier) i kød.

Hvad er de generelle råd om god køkkenhygiejne overfor antibiotikaresistente bakterier?
Fødevarestyrelsens generelle råd om god køkkenhygiejne virker både overfor alle bakterier også bakterier, som er resistente overfor antibiotika.
Læs om hygiejnerådene her:
 
 
Er der færre antibiotikaresistente bakterier i økologisk kød?
I Fødevarestyrelsens tidligere undersøgelser er der ikke kigget på forskelle mellem økologisk og ikke-økologisk kød. Fødevarestyrelsen har tidligere undersøgt for MRSA i svinekød. Undersøgelsen tyder på, at der ikke lige så tit er MRSA i økologisk svinekød som i andre typer svinekød.
 
 
Er der flere antibiotikaresistente bakterier i hakket kød end i hele kødstykker?

Hakket kød indeholder ofte flere bakterier end hele kødstykker gør. Derfor bør hakket kød altid gennemsteges.  

Bakterier sidder på overfladen af kød, og hakket kød har en meget større overflade end hele stykker kød, fx stege og koteletter. Derfor er sandsynligheden også større for, at hakket kød indeholder flere bakterier.  

Læs mere om Køkkenhygiejne i private køkkener her.

 
Er der både antibiotikaresistente bakterier i råt og færdigstegt/spiseklart kød?

Der kan være antibiotikaresistente bakterier i råt kød, men bakterierne dør ved høj varme. Hvis du følger rådene om god køkkenhygiejne og varmer tilstrækkeligt op, vil bakterierne være døde i det færdigstegte kød.

Læs mere om Køkkenhygiejne i private køkkener her.

 

Kan jeg overføre antibiotikaresistente bakterier til mig selv ved madlavning?

Der er en minimal risiko for at overføre antibiotikaresistente bakterier fra råt kød til dig selv, når du håndterer kød.

Hvis du har en rift eller et sår på hånden, kan det dog ikke udelukkes, at bakterier fra kødet bliver overført til såret. Husk derfor at vaske hænderne grundigt med sæbe, når du har rørt ved råt kød.

 

Kan jeg få antibiotikaresistente bakterier gennem maden?

Hvis du overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger om god køkkenhygiejne, får du ikke antibiotikaresistente bakterier gennem maden. Dette gælder også for husdyr-MRSA.

 

Læs mere her?

Guide til god køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus

Køkkenhygiejne i private køkkener

Undersøgelse om MRSA i svinekød fra 2016

MRSA Risiko og håndtering - Rapport fra MRSA-ekspertgruppen 2017

Informationsside om MRSA