Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Køb af hund og opdræt af hund

På denne side kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en hundehvalp – se kampagnerne ’Tjek hvalpen’ og ’Klar til hund’.
Hvis du opdrætter hunde og avler hvalpe, kan du på denne side læse mere om hvilke krav, der er til det.

Gode råd om køb af hund
Køb af hunde er omfattet af købelovens regler. Hvis man køber en hund af en erhvervsdrivende gælder reglerne om forbrugerkøb, og man har de samme rettigheder, som når man har købt alle mulige andre varer.

Det er derfor også køberens ansvar at beskytte sig bedst muligt ved at undersøge hundens tilstand og helst udforme en skriftlig købsaftale.

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med ​Dan​sk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening lavet kampagnerne ''Klar til hund'' og "Tjek hvalpen – før du handler". Her kan du få gode råd, om køb af hund. 

Se kampagnen ’Klar til hund’
 
Se kampagnen ’Tjek hvalpen – før du handler’


Fødevarestyrelsen har i øvrigt udformet en købsaftale, man kan anvende når man handler hund.

Du finder forslag til købsaftale ved hundehandler her


Skal jeg søge tilladelse til mit hundeopdræt?
Erhvervsmæssig handel med hunde, opdræt af hunde eller drift af hundepensioner/hundeinternater, kræver at der er en tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
Der er tale om erhvervsmæssigt opdræt af hunde, hv​​or der avles tre eller flere kuld hvalpe årligt med anvendelse af tre eller flere avlstæver.

Læs mere om hundeopdræt og salg af hunde 
 
Pasningsvejledninger ved køb af hund
Fra og med 1. januar 2013 skal sælgeren af en hund udlevere en skriftlig pasningsvejledning til køberen om forsvarlig pasning og pleje af hunden. Pasningsvejledningerne indeholder information, som også er nyttig at kende inden beslutningen om køb af hund, fx til vejledning om valg af den race, der passer bedst til køberen.

Pasningsvejledningerne på Dansk Kennel Klubs hjemmeside 
  
Registrering af hunde​​
Hundehvalpe skal registreres i Dansk Hunderegister inden de er 8 uger.
Hunde, der indføres til Danmark, bortset fra feriehunde, skal også registreres i Dansk Hunderegister indenfor 4 uger efter indførslen.​
 
Dansk Hunderegisters hjemmeside 

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde
 
Gælder der internationale regler for familie- og hobbydyr?
Danmark har undertegnet og ratificeret Den Europæiske Konvention om beskyttelse af kæledyr. Konventionen omfatter ethvert dyr, der holdes til privat fornøjelse og selskab. Konventionen indeholder bestemmelser om forsvarligt hold af familie- og hobbydyr, handel med familie- og hobbydyr, operative indgreb og aflivning, samt regler om omstrejfende dyr. Konventionens regler er i Danmark dækket af Dyreværnsloven.

Læs en engelsk udgave af konventionen på Europarådets hjemmeside
 
Forbudte hunderacer
Visse hunderacer er omfattet af et forbud og har ikke kunnet erhverves lovligt siden 17. marts 2010.

Læs om forbudsordningen, og hvilke 1​3 racer der er omfattet, på Fødevarestyrelsen hjemmeside
 
Lovstof og regler

Ændret 14. december 2021