Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Anmeldelses- og kontrolkrav til økologiske virksomheder

Virksomheder skal udarbejde egenkontrolprocedurer, som skal sikre, at økologireglerne overholdes.

Økologireglerne supplerer reglerne i den generelle foder- og fødevarelovgivning. Det betyder, at virksomheder, der ønsker at påbegynde økologiaktiviteter, både skal opfylde alle de generelle krav i foder- og fødevarelovgivningen, herunder de generelle krav om autorisation/godkendelse/registrering m.v., og krav​ene i økologireglerne om bl.a. anmeldelse af økologiaktiviteter.

På denne side omhandles kun kravene i F​​ødevarestyrelsens økologiregler.

Primærbedrifter og fodervirksomheder (bortset ​​fra visse petfoodvirksomheder m.v. – se under “Anmeldelse og økologirapport”) henvises til Landbrugsstyrelsen.​
Anmeldelse og økologirapport
Virksomheder, der vil forarbejde, pakke, mærke eller importere økologiske fødevarer eller vil markedsføre eller opbevare økologiske fødevarer en gros, samt slagterier, der vil slagte økologiske dyr, skal anmelde dette digitalt til Fødevarestyrelsen.

Anmeldelse kan alternativt ske via w​ww.virk.dk

Virksomheder, der vil forarbejde, pak​ke, mærke eller importere økologisk petfood med animalsk indhold eller vil markedsføre eller opbevare sådanne produkter engros, skal anmelde dette til Fødevarestyrelsen
.​ 

Skriv til Fødevarestyrelsen.

Øvrige fodervirksomheder (med få undtagelser, jf. bekendtgørelse om økologiske fødevarer, § 4, nr. 7-9) skal anmelde deres økologiaktiviteter til Landbrugsstyrelsen.
 
Ved anmeldelse til Fødevarestyrelsen skal virksomhederne vedhæfte beskrivelser og egenkontrolprocedurer for de økologiske aktiviteter, som virksomhederne ønsker at påbegynde. Når Fødevarestyrelsen vurderer, at disse beskrivelser og egenkontrolprocedurer er tilstrækkelige til at sikre en god økologikontrol, vil de blive indarbejdet i en såkaldt økologirapport, som udstedes af Fødevarestyrelsen.

Først når økologirapporten er uds​​tedt, vil virksomhederne kunne begynde på økologi-aktiviteterne.

Læs mere om, hvordan ovennævnte virksomheder bliver omfattet af økologikontrol, i Kapitel 6 i Vejledning om økologiske fødevarer m.v. Du finder link til Økologivejledningen under "Lovstof og regler" nederst på siden.
 
Særligt for akvakulturbrug
Akvakultur er ikke omfattet af vejledningen om økologiske fødevarer, men tilsvarende krav om udarbejdelse af egenkontrolprocedurer og uds​tedelse af økologirapport gælder. 
Akvakulturbrug, der ønsker at producere økologiske fisk, tang eller skaldyr, skal indsende anmeldelse til Fødevarestyrelsen. 

Det anbefales, at Fødevarestyrelsens afdeling VeterinærSyd, Akvakultur, kontaktes forinden på Fødevarestyrelsens hovednummer.
 
Krav til egenkontrolprocedurer
Virksomheder, der håndterer økologiske fødevarer, skal udarbejde procedurer for fx.
  • modtagekontrol
  • import fra tredjelande
  • adskillelse ved opbevaring, håndtering, forarbejdning, transport
  • korrekt sammensætning og mærkning af fødevarer
  • sikring af dokumentation for modtagne varers økologiske status
  • dokumentation for GMO-frihed m.v. 
  • registreringer af ind- og udgående mængder samt produktion
  • periodisk lageroptælling
  • balanceopgørelser (der skal udarbejdes et eksempel)
​Procedurerne skal sikre, at økologireglerne overholdes.

Ikke alle procedurer vil være relevante for alle virksomheder. Virksomheder, der kun håndterer økologiske fødevarer, vil eksempelvis ikke have behov for procedurer vedr. adskillelse under opbevaring og forarbejdning.
 
Læs mere om, hvilke beskrivelser og egenkontrolprocedurer der skal udarbejdes af virksomheden, i Kapitel 6 i Vejledning om økologiske fødevarer. Du finder link til Økologivejledningen under "Lovstof og regler" nederst på siden.
 
Udover at følge beskrivelser og procedurer som fastlagt i økologirapporten skal virksomheden også til enhver tid overholde lovgivningen om økologi. Se "Lovstof og regler" nederst på siden.
 
Balanceregnskab for økologiske fødevarer
Et af de væsentligste punkter, som virksomheden skal udarbejde procedurer for, er kontrollen og dokumentationen af, at der er balance mellem indgående og udgående mængder af økologiske varer i v​irksomheden.

Regnskabskravene er nærmere beskrevet i Vejledning om økologiske fødevarer, se særligt afsnittene 6.3.11 - 6.3.17. Du finder link til Økologivejledningen under "Lovstof og regler" nederst på siden. Se også publikationen "Om regnskab for økologi".
 
Se eksempel på et balanceregnskab med følgende elementer: 
  • Oversigt over case
  • Lageropgørelse råvarer
  • Lageropgørelse færdigvarer
  • Recepter og produktionsregistreringer
  • Råvarebalanceopgørelser
  • Færdigvarebalanceopgørelser
  • Vurdering af balance​ mellem input/output
 
Dokumentation for, at leverandøren er omfattet af økologikontrol
Virksomhederne skal sikre sig dokumentation for, at leverandørerne af økologiske fødevarer er omfattet af økologikontrol.
 
Er der tale om danske leverandører, kan denne dokumentation findes via siden 
Danske økologikontrollerede fødevarevirksomheder.

Er der tale om leverandører i det øvrige EU, skal der indhentes dokumentation udstedt af en af de i EU-godkendte kontrolinstanser. 

Se listen over godkendte EU-kontrolinstanser – og deres k​​odenumre – på Kommissionens hjemmeside 

For leverancer fra lande uden for EU, se sid​en Import af økologi.

Foruden dokumentation for, at leverandøren er omfattet af økologikontrol, skal der foreligge partispecifikke dokumenter, som viser, at de konkrete varepartier er økologiske.

Læs mere om kravene til dokumentation for økologisk oprindelse i Vejledning om økologiske fødevarer, se særligt afsnit 6.3.9. Du finder link til Økologivejledningen under "Lovstof og regler" nederst på siden.
 
Abonnér på nyhedsmail om reglerne om økologiske fødevarer
 
Lovstof og regler

 

 

Forbrugerspørgsmål om økologiForbrugerspørgsmål om økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Økologiske-fødevarer.aspx02523aspx0htmlEmneside
Vejledning om økologiske fødevarerVejledning om økologiske fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Vejledning-om-økologiske-fødevarer.aspx02684aspx0htmlEmneside
Import af økologiImport af økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Import-af-økologi.aspx02390aspx0htmlEmneside
Ø-mærketØ-mærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ø-mærket.aspx02526aspx0htmlEmneside
EU’s økologilogoEU’s økologilogohttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/EU_okologilogo.aspx02287aspx0htmlEmneside
Mærkning med økologiMærkning med økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-med-økologi.aspx02488aspx0htmlEmneside
Eksport af økologiEksport af økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Eksport-af-økologi.aspx02268aspx0htmlEmneside
Økologisk akvakulturØkologisk akvakulturhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Økologisk-akvakultur.aspx02522aspx0htmlEmneside
Danske økologikontrollerede fødevarevirksomheder m.v.Danske økologikontrollerede fødevarevirksomheder m.v.https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Liste-over-oekologikontrollerede-virksomheder-i-Danmark.aspx017183aspx0htmlEmneside

Ændret 17. august 2017