Der anvendes moderne analyseteknikker, der lever op til international standard. Laboratoriet rådgiver om laboratoriemæssige spørgsmål og vejleder i tolkning af analyseresultater. Kan vi ikke selv udføre analysen, henviser vi gerne til underleverandører.
Autenticitet
Autenticitet vil sige, om varens indhold stemmer overens med det forventelige/deklarerede. Nedenfor er listet en række eksempler.Artsbestemmelse af kød
- Artsbestemmelse af kød
- Pesticider i frugt og grønt (økologi)
- Vand i kyllinger
- Gmo
- Ulovlige farvestoffer i krydderier
GMO
Der udføres screeningsanalyser for et stort antal mulige GMO’er. For en række GMO’er udføres specifikke analyser, der kan identificere og kvantificere indholdet af den enkelte GMO i prøven.
GMO-analyser
- Soja: A2704-12, A5547-127, CV127, DP305423, DP35604, FG72, MON87701, MON89788 (Roundup Ready II), Roundup Ready (40-3-2)
- Majs: 3272, 98140, BT10, BT11, BT176, DAS59122, GA21, LY038, MIR162, MON810, MON863, MON89034, NK603, TC1507
- Raps: GT73 (RT73), RF3, T45
- Ris: BT63, LL601, LL62
- Hør: FP967
- Screening: P35S, T-nos, CTP2-CP4EPSPS, bar, 35S-pat
Generel plantekontrol giver mulighed for kvalitativ analyse af fx papaya.
Metoder: PCR-metoder
Mikrobiologi
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for følgende bakterier:
- Salmonella
- Campylobacter
- Listeria monocytogenes
- Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
Bakterierne kan bestemmes enten kvalitativt (påvist/ikke påvist) eller kvantitativt (cfu/g).
Laboratoriet undersøger også for hygiejneparametre:
- Kimtal (ved forskellige metoder)
- Mælkesyrebakterier
- Gær og skimmel
- Coliforme bakterier
- E. coli
- Enterobacteriaceae
- Enterokokker
Desuden udføres der analyser for:
- Antibiotikaresistens
- Staphylococcus aureus enterotoxin
- Trikiner i slagtedyr
Naturlige giftstoffer
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for naturligt forekommende giftstoffer (biotoksiner). Nedenfor er listet en række eksempler:
- Plantetoksiner (lektiner, blåsyre, alkaloider)
- Bakterietoksiner (biogene aminer som histamin, putrescin, cadaverin)
- Mykotoksiner (aflatoksin, deoxynivalenol, ochratoksin)
Næringsstoffer
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige næringsstoffer. Nedenfor er listet en række eksempler:
- Fedt, protein, tørstof, aske, kostfiber, stivelse, sukkerarter, sukkeralkoholer, hydroxyprolin/kollagen, alkohol samt udregning af kulhydrat og energi til udfærdigelse af næringsdeklaration
- Fedtsyrer: Fedtsyresammensætning af fedtet i forhold til deklaration af mættede, enkeltumættet og flerumættet fedt. Desuden fås en værdi for indhold transfedtsyrer
- Vitaminer: Vandopløselige vitaminer B1-, B2-, B6- og C-vitamin samt biotin, niacin, pantotensyre, cyanocobalamin (B12) og folate
Fedtopløselige vitaminer: A-, D- og D2/D3 vitamin
- Mineraler
- Sporelementer
- Autenticitet: Artsbestemmelse af pinjekerner ved fedtsyresammensætning. Metoden kan påvise tilstedeværelse af P. armandii eller P. massoniana, som kan give pinjemund
- Test for gluten i tilfælde af glutenallergi
- Test for fedtsyre ethylestre i fiskeolie
Organiske miljøforureninger
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige organiske miljøforureninger. Nedenfor er listet en række eksempler:
- Dioxin (2,3,7,8-chlorsubstituerede PCDD og PCDF)
- PCB (dioxin-lignende PCB, marker PCB)
- Fluorerede forbindelser (PFOS)
- PAH (tjærestoffer)
Organiske procesforureninger
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige organiske procesforureninger. Ved procesforurening, menes sundhedsskadelige stoffer, der dannes i forbindelse en fødevareproces, f.eks. røgning, grilning, bagning, samt processer hvor fødevaren udsættes for høj varme. Nedenfor er listet eksempler:
- Akrylamid
- Furan
- PAH (tjærestoffer)
Pesticider
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige pesticider. Nedenfor er listet en række eksempler:
- Multimetoder, hvor der analyseres for en række svampemidler, insektmidler og ukrudtsmidler (chlorpesticider, phosphorpesticider, dithiocarbamater)
- Stråforkortere (chlormequat, mepiquat)
- Round-up (glyphosat)
Vores analyseprogram omfatter både lovlige og ulovligt anvendte stoffer.
Tilsætningsstoffer
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige tilsætningsstoffer. Nedenfor er listet en række eksempler:
- Konserveringsstoffer (sorbinsyre, benzoesyre, nitrit/nitrat)
- Farvestoffer (carotenoider, carminer, azofarvestoffer inkl. de ulovlige sudan farvestoffer)
- Sødestoffer (aspartam, saccharin, acesulfam-K)
- Aromastoffer (kumarin, koffein, α/β thujon)
- Stabilisatorer (ammoniumklorid, propylenglycol, fosfat)
Vores analyseprogram omfatter både lovlige og ulovligt anvendte stoffer.
Veterinære lægemidler
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige veterinære lægemidler. Nedenfor er listet en række eksempler.
Antibiotika (penicilliner, tetracykliner, sulfonamider, chloramphenicol)
- Vækstfremmere (steroider, beta-agonister)
- Ormemidler (benzimidazoler, levamisol, piperazin)
- NSAID
- Foder tilsætningsstoffer (coccidiostatika)
Vores analyseprogram omfatter både tilladte og forbudte lægemidler.