Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Analyser af fødevarer

Fødevarestyrelsens laboratorium har et meget bredt analyseprogram for fødevarer. Analyserne lever generelt op til gældende myndighedskrav, og analysemetoderne er omfattet af laboratoriets akkreditering.

​​​​​Der anvendes moderne analyseteknikker, der lever op til international standard. Laboratoriet rådgiver om laboratoriemæssige spørgsmål og vejleder i tolkning af analyseresultater. Kan vi ikke selv udføre analysen, henviser vi gerne til underleverandører.​
 
Autenticitet
Autenticitet vil sige, om varens indhold stemmer overens med det forventelige/deklarerede. Nedenfor er listet en række eksempler.
 
Animalske produkter
  • Frosset vs. optøet kød
  • Artsbestemmelse (hest, svin, okse, kylling, lam)
  • Kønsbestemmelse af bovint kød
  • Indhold af vand, fedt og protein
  • Indhold af valleprotein i kaseinat og mælkepulver
  • Indhold af vegetabilsk (fremmed) fedt i bl.a. smør og ost
  • Bestemmelse af melamin i mælkepulver og lign.
Vegetabilske produkter
  • Artsbestemmelse af pinjekerner
  • Ægte kanel vs. cassia-kanel
  • Arabica vs. robusta-kaffe
  • Propylenglycol i vin
GMO
Der udføres screeningsanalyser for et stort antal mulige GMO’er. For en række GMO’er udføres specifikk​​​e analyser, der kan identificere og kvantificere indholdet af den enkelte GMO i prøven.
 
GMO-analyser  
  • Soja: A2704-12, A5547-127, CV127, DP305423, DP35604, FG72, MON87701, MON89788 (Roundup Ready II), Roundup Ready (40-3-2) ​​
  • Majs: 3272, 98140, BT10, BT11, BT176, DAS59122, GA21, LY038, MIR162, MON810, MON863, MON89034, NK603, TC1507 
  • Raps: GT73 (RT73), RF3, T45 
  • Ris: BT63, LL601, LL62 
  • Hør: FP967 
  • Screening: P35S, T-nos, CTP2-CP4EPSPS, bar, 35S-pat
Generel plantekontrol giver mulighed for kvalitativ analyse af fx papaya. 
 
Metoder: PCR-metoder
 
Mikrobiologi

Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for følgende bakterier:

  • Salmonella
  • Campylobacter
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens

Bakterierne kan bestemmes enten kvalitativt (påvist/ikke påvist) eller kvantitativt (cfu/g).

Laboratoriet undersøger også for hygiejneparametre:

  • Kimtal (ved forskellige metoder)
  • Mælkesyrebakterier
  • Gær og skimmel
  • Coliforme bakterier
  • E. coli
  • Enterobacteriaceae
  • Enterokokker

Desuden udføres der analyser for:

  • Antibiotikaresistens
  • Staphylococcus aureus enterotoxin
  • Trikiner i slagtedyr
 
Naturlige giftstoffer
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for naturligt forekommende giftstoffer (biotoksiner). Nedenfor er listet en række eksempler:
  • Plantetoksiner (lektiner, blåsyre, alkaloider)
  • Bakterietoksiner (biogene aminer som histamin, putres​cin, cadaverin)
  • Mykotoksiner (aflatoksin, deoxy​nivalenol, ochratoksin)
     
Næringsstoffer

Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige næringsstoffer. Nedenfor er listet en række eksempler:

  • Fedt, protein, tørstof, aske, kostfiber, stivelse, sukkerarter, sukkeralkoholer, hydroxyprolin/kollagen, alkoh​ol samt udregning af kulhydrat og energi til udfærdigelse af næringsdeklaration
  • Fedtsyrer: Fedtsyresammensætning af fedtet i forhold til deklaration af mættede, enkeltumættet og flerumættet fedt. Desuden fås en værdi for indhold transfedtsyrer
  • Vitaminer: Vandopløselige vitaminer B1-, B2-, B6- og C-vitamin samt biotin, niacin, pantotensyre, cyanocobalamin (B12) og folate
    Fedtopløselige vitaminer: A-, D- og D2/D3 vitamin
  • Mineraler
  • Sporelementer
  • Autenticitet: Artsbestemmelse af pinjekerner ved fedtsyresammensætning. Metoden kan påvise tilstedeværelse af P. armandii eller P. massoniana, som kan give pinjemund
  • Test for gluten i tilfælde af glutenallergi
  • Test for fedtsyre ethylestre i fiskeolie
Organiske miljøforureninger

Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige organiske miljøforureninger. Nedenfor er listet en række eksempler:

  • Dioxin (2,3,7,8-chlorsubstituerede PCDD og PCDF)
  • PCB (dioxin-lignende PCB, marker PCB)
  • Fluorerede forbindelser (PFOS)
  • PAH (tjærestoffer) 
Organiske procesforureninger

Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige organiske procesforureninger. Ved procesforurening, menes sundhedsskadelige stoffer, der dannes i forbindelse en fødevareproces, f.eks. røgning, grilning, bagning, samt processer hvor fødevaren udsættes for høj varme. Nedenfor er listet eksempler:

  • Akrylamid
  • Furan
  • PAH (tjærestoffer)
Pesticider
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige pesticider. Nedenfor er listet en række eksempler:
  • Multimetoder, hvor der analyseres for en række svampemidler, insektmidler og ukrudtsmidler (chlorpesticider, phosphorpesticider, dithiocarbamater)
  • Stråforkortere (chlormequat, mepiquat)
  • Round-up (glyphosat)
Vores analyseprogram omfatter både lovlige og ulovligt anvendte stoffer.
 
Tilsætningsstoffer
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige tilsætningsstoffer. Nedenfor er listet en række eksempler:
  • Konserveringsstoffer (sorbinsyre, benzoesyre, nitrit/nitrat)
  • Farvestoffer (carotenoider, carminer, azofarvestoffer inkl. de ulovlige sudan farvestoffer)
  • Sødestoffer (aspartam, saccharin, acesulfam-K)
  • Aromastoffer (kumarin, koffein, α/β thujon)
  • Stabilisatorer (ammoniumklorid, propylenglycol, fosfat)
Vores analyseprogram omfatter både lovlige og ulovligt anvendte stoffer.
 ​
Veterinære lægemidler
Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer for forskellige veterinære lægemidler. Nedenfor er listet en række eksempler.
 
Antibiotika (penicilliner, tetracykliner, sulfonamider, chloramphenicol)
  • Vækstfremmere (steroider, beta-agonister)
  • Ormemidler (benzimidazoler, levamisol, piperazin)
  • NSAID
  • Foder tilsætningsstoffer (coccidiostatika)
Vores analyseprogram omfatter båd​​​e tilladte og forbudte lægemidler. 
​ 

 

 

 

 

Ændret 17. maj 2018