Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Analyser af gødning

Fødevarestyrelsens laboratorium udfører analyser af gødning og jordforbedringsmidler. Fødevarestyrelsen arbejder primært med projekt- og analyseopgaver til Landbrugsstyrelsen og landbruget.

Vores laboratorium er veludstyret med moderne apparatur indenfor diverse analyseområder. Laboratoriet er kvalitetsstyret og analyserne er DANAK akkrediteret. De analyser, som ikke ligger indenfor laboratoriets autorisationer, bliver foretaget efter anerkendte metodeforskrifter.

Der er et stort gødningssortiment bestående af mineralske og organiske gødninger (granuleret) og flydende gødninger. Gødningsstoffer indeholder en del % kvælstof og deles op i makronæringsstoffer (som C-H-O-N-P-S-K-Ca-Mg) og i mikronæringsstoffer (som Fe-Mn-Cu-Zn-Mo-C1-B-C1-A1).

Næringsstoffer

Handelsgødning, ofte omtales som kunstgødning, består af plantetilgængelige stoffer i form af næringsstoffer heriblandt mineraler.

Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer mange forskellige gødningstyper. Nedenfor er listet en række eksempler på næringsstoffer og mineraler, som kan analyseres i gødning.

  • Kvælstof bestemmelse
  • Fosfor og kalium
  • Magnesium, svovl, kobber, jern, mangan, zink og bor
Uønskede stoffer


Gødning kan indeholde uønskede stoffer i form af tungmetaller. 

Fødevarestyrelsens laboratorium analyserer gødning for indhold af cadmium, da mængden at dette tungmetal reguleres af en EU-forordning. 

 
Ændret 17. august 2017