Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Alt om virus

Mange forskellige virus kan smitte via fødevarer. Mest kendt er norovirus, som giver "roskildesyge", men også Hepatitis A virus, som kan give leverbetændelse.

Hvad er virus?
Virus er små mikroorganismer, der primært består af en kort DNA eller RNA streng med en kappe omkring. Virus kræver en værtscelle for at blive opformeret og spredt og er inaktiv uden for værtscellen.

Denne opbygning gør virus særdeles resistent over for fx sure og basiske miljøer, kulde, udtørring, mange desinfektionsmidler og andre påvirkninger i miljøet. 
 
Årsager til smitte via fødevarer
En vigtig årsag til smitte er utilstrækkelig personlig hygiejne hos køkkenpersonale, der er – eller lige har været – syge med en virusinfektion. Der er også set tilfælde af smitte fra køkkenpersonale, der har syge familiemedlemmer eller samboende derhjemme.

Sygdom pga. virus kan også skyldes forurenede fødevarer – oftest importerede. De hyppigste fødevarer beskrevet som årsag til sygdom er grøn salat, bladgrønt, frosne bær og skaldyr, der har været i kontakt med vand forurenet med opkast eller afføring.
 
Hvorfor er virus et problem i fødevarer?
Virus vokser ikke i fødevarer - i modsætning til bakterier, men bliver som regel overført til råvarer eller tilberedte fødevarer fra mennesker via opkast eller afføring.
 
Mange desinfektionsmidler har kun lille eller ingen virkning på virus, fx virker håndsprit ikke på norovirus. Kogning i minimum 1 minut virker derimod på virus i fødevarer.
 
Hvor mange bliver syge af virus fra fødevarer?

Norovirus er en gruppe af virus, som er årsag til op mod halvdelen af alle fødevarebårne sygdomsudbrud.

I Danmark bliver under 100 mennesker syge af Hepatitis A  virus om året.
  
Norovirus - roskildesyge

Læs mere her om norovirus

Faktaark om norovirus til print
Her finder du et faktaark om nororvirus (roskildesyge), som du kan printe og bruge til at informere medarbejdere i virksomheden.

Faktaark om norovirus (roskildesyge)