Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Aktiv og intelligent emballage

Aktive emballager bruges fx for at opsuge fugt eller ilt i pakninger.

​​Der findes mange forskellige typer aktive og intelligente fødevarekontaktmaterialer. Stofferne, der giver den akt​ive eller intelligente funktion, kan være i en separat beholder, fx en lille papirspose. Stofferne kan også indgå direkte i emballagematerialet, fx være blandet i den plast, en plastflaske er udført i.​

Vejledning til Forordning 450/2009 om aktive og intelligente fødevarekontakt-materialer​

​Den nordiske rapport giver nogle gode eksempler på aktiv​e og intelligente fødevare-kontaktmaterialer.

 
Aktive emballager
Aktive fødevarekontaktmaterialer er defineret som “materialer og genstande, der har til formål at forlænge den emballerede fødevares holdbarhed eller at opretholde eller forbedre dens tilstand” (Forordning nr. 450/2009). De er udformet med henblik på bevidst at inkorporere bestanddele, som afgiver stoffer til den emballerede fødevare eller miljøet omkring fødevaren eller som absorberer stoffer herfra.
 
En aktiv emballage kan fx være en pose med et jernsalt, der fungerer som oxygen-absorbent. Emballagen eller posen betragtes i dette tilfælde som et materiale, der er omfattet af reglerne om fødevarekontaktmaterialer.
 
Hvis hensigten med den aktive emballage er, at de skal afgive stoffer, fx sulfitter, til atmosfæren i pakningen og herigennem konservere fødevaren, betragtes de som tilsætningsstoffer og skal dermed også overholde de regler, der er for tilsætningsstoffer.
 
 
Andre typer af aktive emballager kan være reguleret under andre dele af lovgivningen, fx regler om aromaer, pesticider, desinfektionsmidler, mærkning, vægt og volumenkontrol.
 
Intelligente pakninger
Intelligente pakninger er defineret som “materialer og genstande, der overvåger den emballerede fødevares tilstand eller miljøet omkring fødevaren” (Forordning nr. 450/2009). Intelligente pakninger omfatter bl.a. temperaturmålere og diverse bakterieindikatorer. For sådanne materialer bør virksomhederne i deres egenkontrol dokumentere, at der er sket en vurdering af, om de kan opfylde de formål, som de er bestemt til, fx at foretage pålidelige temperaturmålinger.
 
Ansøgning om risikovurdering
Der er specifikke regler fo​r aktive og intelligente fødevarekontaktmaterialer; bl.a. skal de aktive og intelligente komponenter risikovurderes af EFSA og godkendes inden brug. 
 
 
Lovstof og regler

 

 

TræTræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Træ.aspx040479aspx0htmlEmneside
Porcelæn og fajancePorcelæn og fajancehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fajance.aspx040069aspx0htmlEmneside
IonbyttereIonbytterehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ionbyttere.aspx040227aspx0htmlEmneside
StenmaterialerStenmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stenmaterialer.aspx040455aspx0htmlEmneside
MaterialetyperMaterialetyperhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Materialetyper.aspx040304aspx0htmlEmneside
SilikonerSilikonerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Silikoner.aspx040428aspx0htmlEmneside
KorkKorkhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kork.aspx040253aspx0htmlEmneside
TekstilerTekstilerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekstiler.aspx040474aspx0htmlEmneside
TrykfarveTrykfarvehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Trykfarve.aspx040485aspx0htmlEmneside
GummiGummihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gummi.aspx040139aspx0htmlEmneside
Sundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerSundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sundhedsmæssig-vurdering-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx040459aspx0htmlEmneside
FlerlagsmaterialerFlerlagsmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Flerlagsmaterialer.aspx040083aspx0htmlEmneside
LimLimhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lim.aspx040278aspx0htmlEmneside
Etiketter og afsmitningEtiketter og afsmitninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Etiketter-og-afsmitning.aspx040065aspx0htmlEmneside
KeramikKeramikhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Keramik.aspx040236aspx0htmlEmneside
Additiver og dual-use additiverAdditiver og dual-use additiverhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Additiver-og-dual-use-additiver.aspx039913aspx0htmlEmneside
Overfladebehandling og lakOverfladebehandling og lakhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Overfladebehandlinger-og-lakker.aspx040354aspx0htmlEmneside
GenbrugsflaskerGenbrugsflaskerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Genbrug.aspx040120aspx0htmlEmneside
Papir og papPapir og paphttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Papir-og-pap.aspx040368aspx0htmlEmneside
PlastPlasthttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Plast.aspx040378aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx039993aspx0htmlEmneside
GlasGlashttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Glas.aspx040126aspx0htmlEmneside
Metaller og legeringerMetaller og legeringerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Metaller-og-legeringer.aspx040307aspx0htmlEmneside
Kontrol af plastredskaber fra Kina og HongkongKontrol af plastredskaber fra Kina og Hongkonghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-af-plastredskaber-fra-Kina-og-Hong-Kong.aspx040249aspx0htmlEmneside
​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer​Mærkning af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning.aspx040293aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018