I fødevarekontaktmaterialer er der mange forskellige kemiske stoffer, fx stoffer, der anvendes i fremstilling af plast, pap, papir, lim, overfladebehandlingsmidler og trykfarver.
Stoffer, der bruges som fx blødgørere, stabilisatorer og opløsningsmidler, kaldes additiver. Nogle eksempler er:
bly og cadmium, der kan være i glasuren på keramik
ftalater, der anvendes som blødgørere i plast
primære aromatiske aminer i lim og fx i sorte nylon-køkkenredskaber
Desuden anvendes andre additiver og hjælpestoffer som fx farvestoffer. Afsmitning af additiver til fødevarer er omfattet af de generelle krav i Forordning 1935/2004 (artikel 3).
Nogle stoffer anvendes således, at man via emballage kan tilsætte dem til fødevaren. Det kaldes aktive emballager. Afgivelse af sådanne stoffer er ikke kun reguleret i regler om fødevarekontaktmaterialer, men er også omfattet af regler om fx tilsætningsstoffer, herunder af reglerne om mærkning.
Dual-use additiver
Visse stoffer, der bliver anvendt i fødevarekontaktmaterialer, fx i plast, er stoffer, der også benyttes som fx tilsætnings- eller aromastoffer i fødevarer. Stofferne er dermed omfattet af flere forskellige lovgivninger, hvor reguleringsprincipperne kan være forskellige. I dele af industrien bliver disse stoffer omtalt som dual-use additiver.
Lovstof og regler
Ændret 16. juli 2021