Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Øvrige tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer er en stor gruppe af meget forskellige stoffer med hver sin egenskab.

​​​​​E 500 – E 530 Salte, syrer og baser – bruges fx s​​​om hævemidler i bagværk, som antiklumpningsmidler og til at regulere surhedsgraden.

E 535 – E 573 Antiklumpningsmidler – mindsker pulverpr​odukters tendens til at klumpe sammen.

E 901 – E 914 Overfladebehandlingsmidler – giver fødevarer en blank overflade eller et beskyttende lag, som enten kan være konserverende (mugdr​æbende) eller mere mekanisk, som en slags spiselig emballage, der beskytter overfladen mod stød og slag.

E 1200 Fyldemidler – får fødevarer til at fylde mere uden​​ at øge dens energiindhold; bruges normalt sammen med kunstige sødestoffer.

E 920 – E 1414 Andet – tils​æ​tningsstoffer, der påvirker fød​​evarernes konsistens, fx ved at blødgøre dem.

I databasen Food Additives findes oversigten over tilladte tilsætningsstoffer og de fødevarekategorier, som tilsætningsstofferne må anvendes i. Desuden findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen.​

Søg E-numr​​e i EU's database her ​


Allergi o​​g overfø​​lsomh​​​​ed

Der er ikke kendskab til, at nog​​le af disse tilsætningsstoffer ka​n forårsage allergi eller overfølsomhed.​​​

E-nr.

Navn

Formål/​
funktion

Tilsættes fx 
disse fødevarer

Fremstilling
– naturlig eller ​syntetisk

Salte, s​​​​​yrer og baser​

E 500


natrium-hydrogen-carbonat
(natron)

Bruges til at regulere surhedsgraden, og natron fungerer desuden som hævemiddel i dej.

Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.

Fremstilles ud fra natriumchlorid (kogesalt) og kuldioxid (E 290). Soda er et naturligt forekommende
mineral.


E 503

Ammonium-
carbonat (hjortetaksalt)

Hævemiddel

Fremstilles ud fra ammoniak
(E 527) og kuldioxid
(E 290).

 

 

E 50

4

nat

Bruges til at regulere
surhedsgraden og
som antiklumpnings-middel, dvs. mindsker pulverprodukters tendens til at klumpe sammen.

n.

E 513

Svovls​​​yre

Bruges til at regulere surhedsgraden.

Findes udbredt inaturen i form af dens salte, sulfater (E 514 – E 518), hvorfra den fremstilles.

Antiklumpningsmidler

E 535 til
E 538

 

Natrium-, kalium-
eller calciumferro-cyanid

 

 

Mindsker salts
tendens til at
klumpe sammen.

 

Må bruges til salt og salterstatninger.
Syntetisk.
 
​E 552 til
E 556 og
E 559

 

Silikater som fx calc​​ium-silikat
Mindsker pulverprodukters tendens til at klu
mpe sammen.

 

Må bruges i alle fødevarer på pulverform, samt
i revet og skiveskåret ost og til overflade-
behandling af slik.

 

 

Forekommer som mineraler
i naturen.

 

Overfladebehandlingsmidler ​

E 901
Bivoks
Giver en blank overflade på slik og visse frugter.
Overfladebehandling af slik, nødder, kosttilskud, æbler, pærer, citrusfrugter, ferskner, ananas og melon.
Fremstilles ved rensning af bikager, efter at honningen er fjernet.
E
902
Candelillavoks

 

Udvindes af stamme og grene fra et træ, der
vokser i Mellemamerika.

 

Fyldemidler​

E 120

0

Polydextrose

Erstatter sukkers
fylde uden at give tilsvarende kalorier, bliver normalt brugt
i kombination med sødestoffer.

Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.

Fremstilles ud fra glucose (druesukker)

Andet ​

E 920

L-Cystein

Et melbehandlings-
middel, der giver
bedre bageegen-
skaber.

Må bruges i mel og kan derfor forekomme i brød og kager.

En aminosyre, dvs. en af byggestenene i proteiner. Fremstilles fra dyr.

E 927b

Carbamid

Blødgørende middel i tyggegummi.

Må kun bruges i sukkerfrit tyggegummi.

Et stof, som kroppen danner naturligt, men fremstilles syntetisk til fødevarebrug.

E 1103

Invertase

Blødgørende middel; bruges fx i marcipan, hvor det forhindrer, at sukkeret krystalliserer ud, hvorved den bliver mere blød.

Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.

Enzym, der udvindes af almindeligt gær.

E 1404, E 1410 til E 1414 
m.fl.
Modificeret
stivelse, fx majsstivelse
Bruges til at påvirke fødevarers konsistens, fx ved at stabilisere eller fortykke dem.
Der er godkendt flere forskellige typer, som hver især har deres specifikke funktion i fødevar
er. Udvindes primært fra kartofler, hvede, majs og ris.


 

Ændret 11. januar 2023