E-nr.
| |
Navn |
Formål/ funktion |
Tilsættes fx disse fødevarer |
Fremstilling – naturlig eller syntetisk |
Salte, syrer og baser
|
E 500 | natrium-hydrogen-carbonat
(natron) | Bruges til at regulere surhedsgraden, og natron fungerer desuden som hævemiddel i dej. | Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. | Fremstilles ud fra natriumchlorid (kogesalt) og kuldioxid (E 290). Soda er et naturligt forekommende
mineral. |
|
E 503 | Ammonium- carbonat (hjortetaksalt) | Hævemiddel | Fremstilles ud fra ammoniak
(E 527) og kuldioxid
(E 290). | |
E 50 | 4 | nat | Bruges til at regulere surhedsgraden og som antiklumpnings-middel, dvs. mindsker pulverprodukters tendens til at klumpe sammen. |
n. |
E 513 | Svovlsyre | Bruges til at regulere surhedsgraden. | Findes udbredt inaturen i form af dens salte, sulfater (E 514 – E 518), hvorfra den fremstilles. |
|
Antiklumpningsmidler | |
E 535 til
E 538 | Natrium-, kalium- eller calciumferro-cyanid | Mindsker salts tendens til at klumpe sammen. | Må bruges til salt og salterstatninger. | Syntetisk. | |
E 552 til
E 556 og
E 559 | Silikater som fx calcium-silikat | Mindsker pulverprodukters tendens til at klu | mpe sammen. | Må bruges i alle fødevarer på pulverform, samt i revet og skiveskåret ost og til overflade- behandling af slik. | Forekommer som mineraler i naturen.
|
Overfladebehandlingsmidler |
E 901 | Bivoks | Giver en blank overflade på slik og visse frugter. | Overfladebehandling af slik, nødder, kosttilskud, æbler, pærer, citrusfrugter, ferskner, ananas og melon. | Fremstilles ved rensning af bikager, efter at honningen er fjernet. |
E | 902 | Candelillavoks | Udvindes af stamme og grene fra et træ, der vokser i Mellemamerika. |
|
Fyldemidler |
E 120 | 0 | Polydextrose | Erstatter sukkers
fylde uden at give tilsvarende kalorier, bliver normalt brugt
i kombination med sødestoffer. | Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. | Fremstilles ud fra glucose (druesukker) |
Andet
| |
E 920 | L-Cystein | Et melbehandlings- middel, der giver
bedre bageegen- skaber. | Må bruges i mel og kan derfor forekomme i brød og kager. | En aminosyre, dvs. en af byggestenene i proteiner. Fremstilles fra dyr. |
E 927b | Carbamid | Blødgørende middel i tyggegummi. | Må kun bruges i sukkerfrit tyggegummi. | Et stof, som kroppen danner naturligt, men fremstilles syntetisk til fødevarebrug. |
E 1103 | Invertase | Blødgørende middel; bruges fx i marcipan, hvor det forhindrer, at sukkeret krystalliserer ud, hvorved den bliver mere blød. | Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. | Enzym, der udvindes af almindeligt gær. |
E 1404, E 1410 til E 1414 m.fl. |
Modificeret stivelse, fx majsstivelse |
Bruges til at påvirke fødevarers konsistens, fx ved at stabilisere eller fortykke dem.
Der er godkendt flere forskellige typer, som hver især har deres specifikke funktion i fødevar | er. |
Udvindes primært fra kartofler, hvede, majs og ris. |