Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Øvrige tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer er en stor gruppe af meget forskellige stoffer med hver sin egenskab.

​​​​E 500 – E 530 Salte, syrer og baser – bruges fx s​​​om hævemidler i bagværk, som antiklumpningsmidler og til at regulere surhedsgraden.

E 535 – E 573 Antiklumpningsmidler – mindsker pulverpr​odukters tendens til at klumpe sammen.

E 901 – E 914 Overfladebehandlingsmidler – giver fødevarer en blank overflade eller et beskyttende lag, som enten kan være konserverende (mugdr​æbende) eller mere mekanisk, som en slags spiselig emballage, der beskytter overfladen mod stød og slag.

E 1200 Fyldemidler – får fødevarer til at fylde mere uden​​ at øge dens energiindhold; bruges normalt sammen med kunstige sødestoffer.

E 920 – E 1414 Andet – tilsæ​​tningsstoffer, der påvirker fødevarernes konsistens, fx ved at blødgøre dem.

I databasen, Food Additives findes oversigten over tilladte tilsætningsstoffer og de fødevarekategorier, som tilsætningsstofferne må anvendes i. Desuden findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen.

Søg E-numre i EU's database her 

Allergi og overfølsomh​​​​ed
Der er ikke kendskab til, at nog​​​le af disse tilsætningsstoffer ka​n forårsage allergi eller overfølsomhed.


​​

E-nr.​​

Navn

Formål/
funktion

Tilsættes fx 
disse fødevarer

Fremstilling
– naturlig eller syntetisk

Salte, syrer og baser

E 500

Natrium-carbonat (soda) eller
natrium-hydrogen-carbonat
(natron)

Bruges til at regulere surhedsgraden, og natron fungerer desuden som hævemiddel i dej.

Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.

Fremstilles ud fra natriumchlorid (kogesalt) og kuldioxid (E 290). Soda er et naturligt forekommende
mineral.


E 503

Ammonium-
carbonat (hjortetaksalt)

Hævemiddel

Fremstilles ud fra ammoniak
(E 527) og kuldioxid
(E 290).

 

 

E 504

Magne​sium-carbonat

Bruges til at regulere
surhedsgraden og
som antiklumpnings-middel, dvs. mindsker pulverprodukters tendens til at klumpe sammen.

Forekommer som et mineral i naturen.

E 513

Svovls​​​yre

Bruges til at regulere surhedsgraden.

Findes udbredt inaturen i form af dens salte, sulfater (E 514 – E 518), hvorfra den fremstilles.

Antiklumpningsmidler
E 535 til
E 538

 

Natrium-, kalium-
eller calciumferro-cyanid

 

 

Mindsker salts
tendens til at
klumpe sammen.

 

Må bruges til salt og salterstatninger.
Syntetisk.
 
​E 552 til
E 556 og
E 559

 

Silikater som fx calc​​ium-silikat
Mindsker pulverprodukters tendens til at klumpe sammen.

 

Må bruges i alle fødevarer på pulverform, samt
i revet og skiveskåret ost og til overflade-
behandling af slik.

 

 

Forekommer som mineraler
i naturen.

 

Overfladebehandlingsmidler
E 901
Bivoks
Giver en blank overflade på slik og visse frugter.
Overfladebehandling af slik, nødder, kosttilskud, æbler, pærer, citrusfrugter, ferskner, ananas og melon.
Fremstilles ved rensning af bikager, efter at honningen er fjernet.
E 902
Candelillavoks

 

Udvindes af stamme og grene fra et træ, der
vokser i Mellemamerika.

 

Fyldemidler

E 1200

Polydextrose

Erstatter sukkers
fylde uden at give tilsvarende kalorier, bliver normalt brugt
i kombination med sødestoffer.

Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.

Fremstilles ud fra glucose (druesukker)

Andet

E 920

L-Cystein

Et melbehandlings-
middel, der giver
bedre bageegen-
skaber.

Må bruges i mel og kan derfor forekomme i brød og kager.

En aminosyre, dvs. en af byggestenene i proteiner. Fremstilles fra dyr.

E 927b

Carbamid

Blødgørende middel i tyggegummi.

Må kun bruges i sukkerfrit tyggegummi.

Et stof, som kroppen danner naturligt, men fremstilles syntetisk til fødevarebrug.

E 1103

Invertase

Blødgørende middel; bruges fx i marcipan, hvor det forhindrer, at sukkeret krystalliserer ud, hvorved den bliver mere blød.

Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.

Enzym, der udvindes af almindeligt gær.

E 1404, E 1410 til E 1414 
m.fl.
Modificeret
stivelse, fx majsstivelse
Bruges til at påvirke fødevarers konsistens, fx ved at stabilisere eller fortykke dem.
Der er godkendt flere forskellige typer, som hver især har deres specifikke funktion i fødevarer.
Udvindes primært fra kartofler, hvede, majs og ris.


 

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018