Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Ø-mærket

Det røde Ø-mærke med teksten “Statskontrolleret økologisk” fortæller, at  det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.

​Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk”, som vises nedenfor,​​ kan frivilligt sættes på økologiske fødevarer og visse økologiske nonfood-produkter (fx økologisk hunde- og kattemad), når de er tilberedt under økologikontrol i Danmark:

 
 
 

Ø-mærket må også påsætt​​es økologiske fødevarer m.v. fra udlandet, hvis påsætningen af mærket sker i Danmark under de danske myndigheders kontrol, da de danske myndigheder ikke fører kontrol i andre lande.

Ø-mærket skal være i rødt elle​​​r sort.

Download Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk”
Ø-mærket med teksten “​​Statskontrolleret økologisk” må kun anvendes på selve fødevaren
​– ikke på skilte eller i markedsføringsmateriale. De nærmere betingelser for anvendelse af mærket findes i Bekendtgørelse om økologiske fødevarer:

Afbildning af et Ø-mærke med teksten Statskontrolleret økologisk i rødt:

 

For korrekt anvend​​​else af mærket henvises til gældende regler for økologiske fødevarer.

Mærket, der består​​​ af Ø’​et, kronen og teksten: Statskontrolleret økologisk, skal gengives på hvid eller anden lys baggrund. Proportioner, indbyrdes afstande og placeringer skal være som angivet på her.

Mærket skal enten være rø​​dt (Pantone 032 C eller tilsvarende sammentryk af 100% gul og 100% magenta i 4-farvetryk) eller sort. 

Fil af et rødt Ø-mærke med teksten "Statskontrolleret økologisk" i jpg-format​​
AI-fil 8.0 til M​​ac og PC af et rødt Ø-mærke med teksten "Statskontrolleret økologisk"

OBS! For at bruge AI-filen, skal du gemme den på din computer og åbne den i Adobe Illustrator. Hvis filen ikke gemmes automatisk, når du trykker på linket, højreklik da på filen og vælg "Gem" eller "Arkiver".

Afbildning af Ø-mærket med teksten "Statskontrolleret økologisk" i sort

På farvede flader el​​ler fotos skal mærket gengives positivt i hvidt rektangel med rundede hjørner som vist på billedet:

 

I det hvide rektangel gælder sa​mme regler om proportioner, afstande, placeringer og farver som nævnt ovenfor under beskrivelsen af Ø-mærket i rødt.

 

OBS! For at bruge AI-filen, skal du gemme den på din computer og åbne den i Adobe Illustrator. Hvis filen ikke gemmes automatisk, når du trykker på linket, højreklik da på filen og vælg "Gem" eller "Arkiver".

 
Markedsførings-Ø-mærke uden tekst "Statskontrolleret økologisk"


 

Markedsførings-Ø-mærke, som afbildet her, uden tekst "Statskontrolleret økologisk" kan anvendes ved markedsføring og reklame for alle økologiske fødevarer, som overholder EU’s økologiforordninger. Dvs. markedsførings-Ø-mærket kan anvendes ved markedsføring af alle økologiske fødevarer, uanset om de er mærket med Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk”​​ eller ej.

Markedsførings-Ø-mærket må ikke anven​​des på selve den økologiske fødevare – kun på skilte eller i markedsføringsmateriale. 
 

Download markedsførings-Ø-mærket uden tekst ti​​l tryk:

Læs mere om Ø-mærket og markedsførings-Ø-mærket
Lovstof og regler om økologi
​ 
Ændret 19. januar 2022