Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Aktuelt om svindel med fødevarer

Her har du mulighed for at holde dig opdateret om det seneste nye om fødevaresvindel og anden svindel i forbindelse med fødevareproduktion.

Ved mistanke om svindel beslaglægges fødevaren

Find bl.a. seneste nyt fra EU's Knowledge Centre for Food Fraud and Quality, der hver måned udgiver et nyhedsbrev med links til internationale nyheder om fødevaresvindel.

Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer


Nyt om fødevaresvindel


Nyt fra EU juni 2021

MAROKKO: Europæisk fokus på tomater 

En tomat er ikke bare en tomat. Især ikke når producenterne svindler med deres oprindelse. Jordi Cañas Péres, medlem af Europa-Parlamentet, har sammen med en lokal NGO påtalt, at en stor mængde af de tomater, der bliver solgt med lovning om marokkansk oprindelse, faktisk er produceret i det vestlige Sahara. Derfor er der tale om falsk mærkning. Udover at vildlede forbrugerne, har svindlen også store konsekvenser for Marokkos eksportøkonomi. 

SPANIEN: Fokus på falsk fiskemærkning

I Spanien har en gruppe forskere undersøgt konsekvensen af falsk mærkning og udbytning af eksklusiv fisk for fisk af lavere kvalitet. Man har mere præcist undersøgt arterne; ansjos, kulmule, tun og blåhvilling. Her fandt man at 1,9 procent af de 401 prøver viste, at produktet bar falsk mærkning. Der blev fundet flest eksempler af falsk mærkning ved tunfisk. 

BELGIEN: Store mængder konfiskeret   

Den belgiske fødevarekontrol 'Fedeal Agency for the Safety of the Food Chain' (FASFC) har beslaglagt omkring 80 ton tunfisk i løbet af fire måneder i 2020. Ved kontrollen blev der taget 45 prøver af fersk og frossen tun og foretaget mere end 92 forskellige analyser. Herigennem fandt man, at store mængder tunfisk var behandlet med carbonmonoxid, der ændrer produktets kosmetiske udseende, og får fisken til at syne mere frisk. Andre analyser fandt også store mængder nitrit i fisken. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juni 2021


Nyt fra EU maj 2021

SPANIEN: Organiseret kriminalitet med safran  

De spanske myndigheder har i samarbejde med Europol lavet en stor indsat mod organiseret kriminalitet med salg af forfalsket safran. Produktet var importeret fra Iran og var blandet op med tørrede blomsterrester og tilsat farvemiddel, der ikke er godkendt til fødevarer, før det blev mærket som værende af spansk oprindelse.
Myndighederne har i alt beslaglagt 500 kilo af det forfalskede safran. 

PERU: Falsk fisk på menukortet  

43 procent af fisk solgt i Lima har forkert varedeklaration. En større undersøgelse viser, at højkvalitetsfisk ofte skiftes ud med et produkt af lavere værdi. Der er også tilfælde, hvor truede fiskearter er blevet solgt og deklareret som en anden fiskeart. I undersøgelsen blev der fundet fundet flest tilfælde af falsk forbrugerinformation i restauranterne end i butikkerne. 

USA: Kinesisk honning tvinger priser i bund

Import af billig falsk honning fra Kina presser amerikanske producenter ud i et økonomisk kollaps. Tusindvis af biavlere er nu gået sammen om at lægge sag an mod landets største importører af falsk kinesisk honning. Det drejer sig bl.a. om virksomhederne Sunland Trading og Lamex Food.


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev maj 2021


Nyt fra EU April 2021

UKRAINE: Svindel med mælkeprodukter  

Mælkeprodukter – herunder især mælk og især smør – er blandt de fødevarer, der blev svindlet mest med i Ukraine. Det oplyser 'State Service of Ukraine on Food Safety and Consumer Protection'. Blandt de mest almindlige lovovertrædelser er forkert varedeklaration og tilstedeværelsen af ikke-mælkebaseret fedtkilder i produkterne. 

ITALIEN: Konfiskering af produkter for 21 millioner euro

Mere end 70.000 kontroller for svindel med fødevarer i Italien er ført til en konfiskering af over 22 millioner kilo produkter i løbet af 2020. Det viser en rapport fra de italienske myndigheder. Langt de fleste kontroller blev foretaget ved landets vinproducenter. 

EU: Stor undersøgelse af svindel med olivenolie

Hvornår er din olivenolie egentlig rigtig olivenolie? Det er ikke altid nemt for den almindelige forbruger at spotte.  En større undersøgelse af producenter inden- og uden for EU viser, at jomfruolivenolie ofte sælges som ekstra jomfru olivenolie uden at være det. Derudover opblandes olivenolie også ofte med billigere vegetabilske olier som solsikke- og rapsolie, men sælges stadig som ren olivenolie. Rapporten konkluderer, at der er brug for en mere intensiv kontrolindsat af producenterne.  


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev april 2021


Nyt fra EU Marts 2021

VERDEN: Udbredt fusk med fiskearter

Online mediet The Guardian har kigget nærmere på 44 undersøgelser af i alt 9000 indsamlede prøver af fisk og skaldyr i mere end 30 lande. De anvendte analyser, herunder bl.a. DNA-analyser, viste at hele 36 pct. af produkterne var mærket forkert og erstattet med en anden art.

STORBRITANNIEN: Nyt værktøj skal forebygge svindel

Hvor modstandsdygtig er din virksomhed over for fødevaresvindel? National Food Crime Unit har udviklet et online værktøj, der kan hjælpe virksomhederne med at vurdere risikoen for svindel. Samtidig giver værktøjet gode råd til bekæmpelse af fødevaresvindel.

VERDEN: Ikke al honning kommer fra bierne

1,9 millioner tons honning sættes til livs hvert år verden over. Men biavlere og forskere advarer om, at der højst sandsynligt sælges mere honning, end verdens bier kan producere. F. eks. produceres der kun 2.500 tons manukahonning hvert år. Men der sælges 10.000 tons om året. Særligt honning fra Kina vurderes at være blandet op med billig sukkersirup. 

Food Fraud nyhedsbrev marts 2021


Nyt fra EU: Februar 2021

ITALIEN: Snyd med beskyttet oprindelsesmærkning

De italienske myndigheder har beslaglagt i alt fem tons svinekød og et ton ost, som var mærket med beskyttede oprindelsesbetegnelser hos virksomheder, der ikke kunne fremvise dokumentation for fødevarernes oprindelse. I alt 37.400 æg blev også beslaglagt pga. manglende sporbarhed. 27 virksomheder var involveret i ulovlighederne, som resulterede i sanktioner for i alt 117.500 Euro.

SLOVENIEN: Vil også producere balsamico

I Slovenien er der opstået en regulær twist til nabolandet Italien. Sloveniens regering har anmodet EU om en national teknisk standard til produktion af balsamico, hvilket de italienske producenter synes er en dårlig idé. Ifølge dem vil det komme for tæt på deres beskyttede Modena regionale-mærke, hvilket kan føre til forvirring hos forbrugerne. 

USA: Afsløring af organiseret fiskesmugling

Fire ansatte hos en asiatisk fødevaredistributør i New York er blevet afsløret i at have kørt en ulovlig smuglerring med maller fra Bangladesh og Myanmar i to år. Fupnummeret bestod bl.a. i, at fiskene på dokumenter og emballage var mærket som andre arter. De involverede kan ifølge artiklen se frem mod op til 25 års fængsel hver.


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev februar 2021


Nyt fra EU: Januar 2021

SPANIEN: Omfattende fusk med kød og druer

De spanske myndigheder har slået til mod 10 virksomheder og beslaglagt i alt 122 tons kød, som var uegnet til human konsum. Kødet havde bl.a. fået forlænget holdbarheden, lige som der var fiflet med oprindelsesmærkningen og påsat falske økologi-anprisninger. Det sidste gjaldt også 15 tons vindruer, som myndighederne beslaglagde i en anden sag. Druerne havde en samlet værdi af 24 000 Euro og skulle have været sendt til virksomheder i Frankrig og Spanien.  

INDIEN: Slik og krydderier med talkum og savsmuld

To tilfælde af systematisk erstatning af fødevareingredienser med andre stoffer er blevet afdækket i Indien. I den ene sag beslaglagde myndighederne 10 tons slikkepinde og andet slik, som var iblandet talkum. I en anden sag afslørede politiet en større organisation, som anvendte savsmuld og ris-pulver til at fortynde gurkemeje og chilipulver, før de blev mærket med en kopi af et kendt krydderivaremærke.

STORBRITTANIEN: Tegn på mere svindel pga. corona

Artiklen henviser til en rapport fra the Food Authenticity Network, som beskriver, at fødevaresvindel relateret til iblanding af ukendte stoffer er steget 30 pct. mens varemærkeforfalskning er steget hele 47 pct. i løbet af corona-pandemien.
Særligt spiritus, vin og honning er omfattet. 


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev januar 2021


Nyt fra EU: December 2020

SPANIEN: Falsk whisky for millioner

Under navnet "Operation Fuco" afslørede de spanske myndigheder før jul en kriminel organisation, der sælger falsk whisky under navnet et berømt mærke. Svindelnummeret vurderes til at have en værdi på 800.000 Euro, svarende til knap 6 mio. danske kroner. 14 personer er enten arresteret eller under yderligere efterforskning. 

ITALIEN: Alt godt fra havet og spisekammeret beslaglagt

En række aktioner har givet anledning til beslaglæggelser af større partier af særligt fisk og skaldyr, men også granatæbler, olie og champagnen til nytårsfesten. Beslaglæggelserne skyldtes særligt manglende sporbarhedsdokumentation, mens de 22 tons granatæbler var mærket som "produced in Italy", selv om de i virkeligheden var fra Tunesien. 

STORBRITTANIEN: Året der gik - Fødevaresvindel

Ulovlige opskæringsanlæg, forfalsket alkohol, forlængelse af anvendelsesdatoer og ommærkning af oversøiske produkter var blandt de sager, som den britiske Food Crime Unit havde travlt med i 2020. På det ulovlige opskæringsanlæg fandt man 5 tons animalske biprodukter, der efter opskæring skulle markedsføres som værende egnet til konsum. 


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev december 2020


Nyt fra EU: November 2020

KENYA: Falske krydderier fremstillet i slumkvarter

I Kenya har politiet slået til mod et kriminelt syndikat, der fremstillede falske krydderier og tomatsovs helt uden tomater, men med kemikalier blandet med sukker og vand. Produkterne blev primært solgt til hoteller. Tre personer blev arresteret og mere end 5 tons krydderier blev beslaglagt. 

JORDAN: Fup med mælkepulver i mejeriprodukter

De jordanske fødevaremyndigheder har beslaglagt 13 tons mælkepulver, yoghurt og osteprodukter, som var mærket som fremstillet af frisk mælk, selv om det var produceret af mælkepulver. Derudover var der ingen dokumentation for, at det anvendte pulver var egnet til human konsum. Fabrikken blev lukket, mens efterforskningen fortsatte.

STORBRITTANIEN: Honning fyldt med tilsat sukker

Test af en række honningmærker viste tegn på tilsat sukker i 10 ud af 13 produkter. Virksomhederne sår tvivl om analysemetoden, mens europæiske landmænd finder det påfaldende, at kinesisk honning kun koster en tredjedel af den europæiske. Storbritannien importerer 50.000 tons honning om året. Ca. en tredjedel kommer fra Kina.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev november 2020


Nyt fra EU: Oktober 2020

MAROKKO: 45 arresteret for svindel med vin

I regi af "Operation Bacchus" har de marokkanske myndigheder beslaglagt 1,2 mio. flasker vin, lukket 87 virksomheder og arresteret mindst 45 involverede personer. Den forfalskede vin var illegalt importeret, fejlagtigt mærket og potentielt sundhedsskadelig.

BANGLADESH: Svindel med nudler og ghee

To virksomheder i Bangladesh har fået bøder for fødevaresvindel. Myndighederne har destrueret 5 tons nudler, som var iblandet for gamle farve- og smagsstoffer. Desuden blev 2 tons forfalsket ghee (klaret smør) destrueret.

TYRKIET: 80 omkomne efter indtagelse af pirat-sprut

I Tyrkiet har 80 mennesker mistet livet efter at have indtaget ulovligt fremstillet alkohol. Ifølge de tyrkiske myndigheder var den forfalskede spiritus fremstillet af rengøringsmidler og produkter, som indeholdt høje niveauer af methanol, som kan føre til blindhed eller død ved indtagelse.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev oktober 2020



Nyt fra EU: September 2020

COLOMBIA: Kød fra æsler og heste solgt som oksekød

I en omfattende sag i Colombia er æsler og heste - flere af dem syge - blevet slagtet, hvorefter kødet blev blandet kemikalier for at ændre dets tekstur og farve. Herefter er kødet blevet solgt som oksekød til skoler i mængder på mellem 2 og 5 tons om ugen.

ALBANIEN: Grøntsager var ikke "made in Italy"

I Albanien har myndighederne beslaglagt 20 tons tomater, auberginer og peberfrugter produceret i Albanien, men fejlagtigt mærket som "made in Italy". Grøntsagerne blev vurderet egnede til konsum og doneret til velgørende formål.

ITALIEN: Udokumenterede mærkningsoplysninger

I en større kontrolaktion på tværs af landet har italienske Carabinieri beslaglagt en række fødevarer, hvorpå der ikke kunne fremvises dokumentation for mærkningsoplysningerne. Det gjaldt bl.a. 1500 liter mælk, 10000 flasker mineralvand og 2000 liter vin.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev september 2020



Nyt fra EU: Juli-August 2020

SPANIEN: Fiskefusk med oprindelse og holdbarhed

I Spanien har Guardia Civil arresteret tre personer for ulovlig ommærkning af 12 tons havbrasen og havaborre. Udover, at oprindelsen på fiskene blev ændret fra Tyrkiet til Spanien, blev holdbarheden forlænget, hvilket udgjorde en risiko for forbrugernes sundhed. Fiskene blev derfor destrueret.

ITALIEN: Økologiske mandler uden sporbarhed

Knap 98 tons økologiske mandler er blevet beslaglagt af de italienske myndigheder, fordi ejeren ikke kunne fremvise den påkrævede sporbarhedsdokumentation. Mandlerne anslåes at have en samlet værdi på 753 000 Euro. Det svarer til 5,6 mio. danske kr.

MEXICO: Delfin i dåsetun

Et mexicansk forskningsprojekt har foretaget en artsbestemmelse af indholdet i 15 dåser tun. Her viste 3 dåser (20 pct.) et udeklareret indhold af delfinkød. Selv om der ikke er risiko for folkesundehden, er forekomsten yderst problematisk, da delfiner er en truet dyreart og derfor fredede.
Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juli-august 2020

Nyt fra EU: Juni 2020

VERDEN: Bæredygtig fiskeri trues fortsat af ulovlig fiskeri

Ifølge FAO er ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri (IUU) blandt de største trusler om fremtidens bæredygtige fiskeri. Antallet af fiskebestande, der udsættes for overfiskeri er over 40 år steget mere end 300 pct. Dette bringer levebrødet for befolkningen i en række udviklingslande i fare.

STORBRITTANIEN: Ny mærkningsordning skal øge fødevarers troværdighed

Et særligt kvalitetsstempel skal fremover gøre det nemmere for de britiske forbrugere at tjekke, om en fødevarer er sikker og lever op til løfter om eksempelvis bæredygtighed. Mærkningsordningen, som er udviklet af virksomheden BSI, skal bidrage til at genopbygge forbrugertilliden samt mindske fødevaresvindel. 

BELGIEN: Grænsekontrol af fødevaretransportører viste overtrædelser

De belgiske fødevaremyndigheder har fra medio april til medio maj foretaget vejkontroller ved den hollandske grænse. Kontrollerne fokuserede på transport af fødevarer, foder og levende dyr. 621 køretøjer blev kontrolleret i løbet af 20 vejkontroller. Kontrollen afslørede overtrædelser hos mere end hver sjette af de kontrollerede biler.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juni 2020


Nyt fra EU: Maj 2020

EU: Øget samarbejde på tværs af grænser

EU-kommissionen har i maj 2020 offentliggjort AAC-FF årsrapporten 2019, der  fremhæver et øget samarbejde på tværs af landegrænser og en stigning i notifikationer på den særlige AAC-FF platform, hvor medlemslandene kan dele mistanker om fødevaresvindel.

STORBRITTANIEN: Ny rapport om fødevaresvindel

En netop udgivet raport om fødevaresvindel i Storbritannien kigger nærmere på, hvilke motivationsfaktorer, virkninger, testmetoder, forebyggelsesstrategier og Brexit-effekter, der er på spil, når det handler om fødevaresvindel. Rapporten fremhæver særligt forfalskede produkter og analyserer på udfordringer og muligheder for at opdage fødevaresvindel i takt med, at online shopping vinder frem.

EU: Farm to Fork-strategien skal øge indsatsen mod madsvindel

Den netop offentliggjorte Farm to Fork strategi - eller på dansk "Jord til bord - strategien" har ikke kun fokus på bæredygtighed og sundhed, men skal også sikre fair konkurrencevilkår. Under rapportens punkt 2.6 kan man læse mere om, hvordan medlemsstaterne sammen med Europol og OLAF vil øge kampen mod fødevaresvindel.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev maj 2020



Nyt fra EU: April 2020

EU: Øget antal svindelsager som følge af COVID-19

Ifølge rapporter fra EU Medlemslandenes kontrolmyndigheder er antallet af svindelsager steget betydeligt i samme periode, som COVID-19 har bredt sig i verden. Således sås der i perioden december 2019 til marts 2020 en fordobling af antallet af svindelsager i forhold til perioden august til november 2019.

ITALIEN: Buræg solgt som æg fra fritgående høns

De italienske myndigheder har beslaglagt 20.000 æg, som ifølge mærkningen skulle komme fra fritgående høns. I virkeligheden stammede de fra en besætning med burhøns.

KINA: Stivelsesprodukter blandes op med udeklareret maniok

Forskere i Kina har udviklet en ny metode til at afdække svindel med stivelsesprodukter. Analyserne viste, at 30 pct. af søde kartofler, 25 pct. majs og 40 pct. af prøverne med kartoffelstivelse var iblandet udeklareret maniok, som har en lavere pris. Udover at forbrugerne bliver snydt, kan svindlen udgøre en sundhedsmæssig risiko for allergikere.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev april 2020


Nyt fra EU: Marts 2020

MEXICO: Store mængder udeklareret vand i frossen fisk

Det er helt almindeligt at anvende et tyndt lag isglasering til at bevare udseendet og kvaliteten på frosne fisk. I Mexico viste et NGO-studie imidlertid, at frosne fisk solgt i detailleddet i gennemsnit indeholdt hele 30 pct. vand – og i visse tilfælde op til 57 pct. vand. Samtidig var isglaseringen ikke deklareret.

ITALIEN: Dobbelt op på honningsvindel

De italienske myndigheder har beslaglagt 7 tons honning uden oprindelsesmærkning. Men faktisk havde partiet allerede været beslaglagt nogle måneder forinden pga. uhygiejniske forhold, hvorefter det var blevet stjålet fra lageret og udbudt til salg igen.

BRASILIEN: Hver tredje olivenolie lever ikke op til deklarationen

Ifølge en nyligt udkommet rapport kunne 45 ud af 140 slags olivenolie ikke leve op til den varebetegnelse, som de var mærket med. Enkelte produkter bestod sågar af 85 pct. soya-olie og 15 pct. olivenolie af en bom-oliekvalitet, som vurderes som uegnet som menneskeføde.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 


Food Fraud nyhedsbrev marts 2020


Nyt fra EU: Februar 2020

PORTUGAL: Buræg solgt som æg fra fritgående høns

De portugisiske myndigheder har beslaglagt næsten 50.000 æg, som var mærket som æg fra fritgående høns. Yderligere undersøgelse viste, at dette var ukorrekt. Derudover var der også blevet fiflet med læggedatoen, hvorved æggene fik en længere holdbarhed.

ØSTRIG: Mere æggesvindel

En stor østrigsk virksomhed, der hver dag distribuerer halvanden million æg i form af halvfabrikata-produkter er mistænkt for at blande produkterne op med rådne æg, som har været opbevaret i virksomheden i flere måneder. Nogle af disse var endvidere forurenet med hønseeksrementer.

BELGIEN: Falsk vin med ecstacy skyld i dødsfald

I Belgien er en 41-årig kvinde afgået ved døden efter at have drukket forfalsket rødvin, som indeholdt høje niveauer af de euforiserende stoffer MDMA og MDA. Vinen var mærket RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 af mærket Black & Bianco og havde en brun korkprop i modsætning til den ægte, som har en sort korkprop. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev februar 2020


Nyt fra EU: januar 2020

SPANIEN: Falske hestepas og kød uegnet til at spise

Den spanske myndighed Guardia Civil har i samarbejde med Europol afsløret et kriminelt netværk, der solgte hestekød, som ikke var egnet som fødevare. I forbindelse med efterforskningen beslaglagde myndighederne 185 falske hestepas.

BRASILIEN: Tilbagekaldelse af forgiftet mælk

I Brasilien har myndighederne anholdt en person for at tilsætte kemikalier som sodiumhydroxid, hydrogenperoxid samt formaldehyd til mælk. Mere end 300.000 liter mælk fra to kendte mælkebrands blev kaldt tilbage fra markedet.

EU: Forslag om ændring af mærkningsregler for honning

16 lande med Slovenien og Portugal i front har anmodet EU om en ændring i de europæiske regler for mærkning af honning. De mener bl.a., at formuleringen "sammensat af honning fra lande fra EU og lande uden for EU" er for bred. Man frygter, at det går ud over de lokale honningproducenter i de enkelte lande, fordi der kan være et økonomisk incitament i at blande lokal honning med honning fra 3. lande.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev januar 2020


Nyt fra EU 2019 og tidligere år

Fødevaresvindel i EU og resten af verden

Siden 2016 er der udkommet månedlige rapporter med presseklip om fødevaresvindel i hele verden. Her kan du finde de tidligere rapporter eller tilmelde dig nyhedsbrevet, så du får direkte besked, når en ny rapport er klar.

Food Fraud Newsletter - oversigt over tidligere nyhedsbreve


Operation OPSON VIII - 2019

I  2019 deltager Fødevarerejseholdet lige som de tidligere år i den årlige OPSON operation.

OPSON er en årligt tilbagevendende international aktion rettet mod falske fødevarer og anden fødevaresvindel. Det er Interpol og Europol, som står i spidsen for den verdensomspændende operation.

Her kan du læse mere om OPSON kontrolkampagnen for 2019 

Her finder du information om OPSON generelt samt om resultaterne af de tidligere OPSON kontrolkampagner.


IFRO-rapport om fødevaresvindel

Rapporten indeholder en række definitioner og terminologier for fødevaresvindel samt en gennemgang af, hvordan de europæiske lande arbejder med bekæmpelse af fødevaresvindel.

I begyndelsen af 2019 har Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) udarbejdet en rapport om fødevaresvindel. Rapporten er udarbejdet for Fødevarestyrelsen under aftalerne om forskningsbaseret myndighedsbistand.

 

Værktøj til forebyggelse af svindel

Ud over incitamenter for svindel og risikoanalysemodeller indeholder rapporten også et S-SAFE værktøj, som fødevarevirksomheder kan drage nytte af i forbindelse med forebyggelse af svindel. Værktøjet er frit tilgængeligt og indeholder en lang række spørgsmål, som skal vægtes i forhold til at vurdere sårbarheden for enkelte produkter.  Svaret på spørgsmålene munder herefter ud i en statistisk oversigt, som virksomheden kan bruge til at forebygge svindel.


Læs hele rapporten Review of socioeconomic tools and models for preventing, detecting and mitigating food fraud  


Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer


Ændret 6. august 2021