Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Aktuelt om svindel med fødevarer

Her har du mulighed for at holde dig opdateret om det seneste nye om fødevaresvindel og anden svindel i forbindelse med fødevareproduktion.

Ved mistanke om svindel beslaglægges fødevaren

Find bl.a. seneste nyt fra EU's Knowledge Centre for Food Fraud and Quality, der hver måned udgiver et nyhedsbrev med internationale nyheder om fødevaresvindel.

Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer


  

Nyt om fødevaresvindel

 

Nyt fra EU: September 2019

GEORGIEN: Falsk brandy solgt til Frankrig og Spanien

En spansk virksomhed beliggende i Georgien har ulovligt produceret omkring 4 mio. liter brandy fremstillet af majs i stedet for druer. Den falske brandy blev solgt til Spanien og Frankrig. 

SPANIEN: Ejer af vingård anholdt for omfattende svindel

Den spanske myndighed Guardia Civil har anholdt ejeren af en vingård i Rueda, hvor der var blevet fremstillet flere tusinde falske flasker Rueda vin, opblandet med vin med en anden oprindelse. Den ægte Rueda vin har en beskyttet oprindelsesbetegnelse.


INDIEN: Forfalsket the for millioner af rupees

I Indien har myndighederne anholdt to mænd for at forklæde 2,5 tons thepulver af lav kvalitet som the af kendte varemærker. Den beslaglagte the og emballagematerialer havde en værdi af i alt 3 mio. rupees svarende til ca. 287.000 danske kr. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev september 2019


 

 ITALIEN: Ukorrekt mærket honning beslaglagt

 I Italien har myndighederne beslaglagt 7000 krukker honning, fordi mærkningen ikke levede op til de lovgivningsmæssige krav.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev august 2019

Nyt fra EU: Juli 2019

BRAZILIEN: Falsk olivenolie trukket tilbage

Seks oliebrands er blevet trukket tilbage fra det brazilianske marked efter afsløringen af, at der var tale om falsk olivenolie bestående af olie, som ikke var egnet til menneskeføde - og som slet ikke indeholdt olivenolie. 

STORBRITANNIEN: Skinke uden indhold af svinekød

En undersøgelse udført af the Food Standard Agency viste, at hver femte kødprodukt indeholdt andre dyrearter end dem, der fremgik af deklarationen. Ligeledes var der produkter, der ikke indeholdt den dyreart, der var deklareret. Eksempelvis indeholdt et skinkeprodukt slet ikke svinekød. 

INDIEN: Krydderifabrik lukket for brug af alternative ingredienser

En indisk krydderivirksomhed er lukket ned, efter at myndighederne afslørede, at savsmuld var blevet solgt som korianderpulver, knuste røde mursten  som chilipulver og natriumsulfoxylat som 'jaggery' rørsukker. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juli 2019 


Nyt fra EU: Juni 2019

FRANKRIG: Hakkebøffer uden kød solgt til velgørenhedsorganisationer

Franske velgørenhedsorganisationer har afsløret, at ialt 7 millioner hakkebøffer indkøbt i Polen slet ikke indeholdt kød, men derimod fedt, hud samt soja og stivelse. 

ITALIEN: Skinke, ost og bresola med forfalskede beskyttede oprindelsesbetegnelser

I en koordineret aktion har de italienske myndigheder beslaglagt 12 tons forfalskede fødevarer, som uretmæssigt var mærket med beskyttede oprindelsesbetegnelser eller beskyttede geografiske betegnelser.

NEW ZEALAND: 

En honningproducent i New Zealand er blevet dømt skyldig i tilsætning af kemikaler til 14 tons honning for at få det til at fremstå som kostbar manukahonning. Producenten blev idømt en bøde på 370.000 dollars.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juni 2019


Nyt fra EU: Maj 2019

ITALIEN: Falsk olivenolie solgt til flere europæiske lande 

Under navnet "Oro Giallo" har italienske Carabinieri i samarbejde med Europol og Eurojust afsløret organiseret svindel med store mængder olie, solgt som olivenolie til en række europæiske lande. I stedet for ægte olivenolie, bestod indholdet andre typer vegetabilsk olie samt klorofyl og betacaroten, som var tilsat for at give olien den helt rigtige farve.

PAKISTAN: Sort the tilsat farve og bark

I Pakistan har myndighederne beslaglagt mere end 2 tons sort the, som var iblandet farvestoffer og bark.

SPANIEN: Falsk vin solgt til lande i hele verden

Forskellige vintyper af lavere kvalitet er blevet forklædt som El Bierzo vin fra den spanske León provins og solgt til lande i hele verden. El Bierzo-vinen har den beskyttede oprindelsesbetegnelse PDO, der gælder for landbrugsprodukter, fødevarer og vine

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev maj 2019


Nyt fra EU: April 2019

ENGLAND: Snyd med sushi

Biologistuderende fra Canada har undersøgt fisk brugt til sushi og afsløret, at syv ud af ni stykker fisk var deklareret forkert. F.eks. var hvid tunfisk i virkeligheden smørmakrel, mens Tilapia, som er en hvid fisk, blev solgt som rød tun, hvilket indikerer, at der også var tilsat rødt farvestof. 

ITALIEN: Svindel med olivenolie 

Italiensk politi har afsløret, at syv af de største forhandlere af olivenolie distribuerer olivenolie under navnet 'Ekstra Jomfru Olivenolie', selvom det var af en lavere kvalitet.

FRANKRIG: Fødevarer fra Madagascar beslaglagt

Franske myndigheder har beslaglagt en stor mængde peaunuts, vanille, ris, gurkemeje og honning fra Madagascar. Dels kunne myndighederne ikke fastslå præcis, hvor varerne var produceret, dels var nogle af varerne ikke egnet til menneskeføde.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på:

Food Fraud nyhedsbrev april 2019


Nyt fra EU: Marts 2019

MEXICO: Snyd med fisk. 

Et studie fra Mexico, viser at 95% af de fisk, der var deklareret som Marlin i virkeligheden var af anden art

USA: Fusk med fisk

En rapport fra Oceana viser, at hver femte fisk solgt i USA er af en anden art, end den giver sig ud for på varedeklarationen eller menukortet.

SPANIEN: For mange svin – for lidt foder

Ifølge Agróinformación er der er risiko for svindel med varemærket 'Pata nagra' fra Iberiske sortfodssvin. Disse er karakteriserede ved at leve af agern, men høsten i 2016/2017 var så lav, at det ikke har været muligt at fodre de 700.000 grise, der er registreret som iberiske grise. Tallet burde snarere være 500.000.


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på:

Food Fraud nyhedsbrev marts 2019


Nyt fra EU: Februar 2019

ITALIEN: Snyd med alkoholprocenten i vin. 

De italienske myndigheder har afsløret en virksomhed, som bevidst tilsatte sukker til vin med henblik på at øge alkoholprocenten. I alt 450.000 liter vin og 7 tons sukker blev beslaglagt.


PORTUGAL: Stor stigning i sager med billige fisk forklædt som dyre fiskearter

De portugisiske myndigheder har i 2018 beslaglagt mere end 400 tons fisk, som blev markedsført som andre – og typisk dyrere – fiskearter, end de egentlig var. Dette svarer til fem gange så meget, som den mængde, der blev fundet året før.


EUROPA: Tjernobyl-forurenede bær blandes i bær fra ikke forurenede områder

Ifølge en publikation fra det videnskabelige medie Nature florerer der i Europa bær, som er kontamineret med stråling fra Tjernobyl området. Bærrene blandes i partier af ikke 
kontaminerede bær med henblik på salg til det europæiske marked.


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev februar 2019


Nyt fra EU: Januar 2019

SPANIEN: Snyd med olivenolie 

De spanske myndigheder har afsløret, at flere tusind tons olivenolie produceret i Syrien blev blandet med tyrkisk olivenolie. Efterfølgende blev det eksporteret til Spanien og markedsført som tyrkisk olivenolie.

POLEN: Eksport af fordærvet kød

EU rapid Alert System har afsløret, at kød fra syge køer er blevet er blevet eksporteret til 12 EU-lande, selvom det ikke var egnet til menneskeføde

PAKISTAN: Mælk med forurenet vand

De pakistanske myndigheder har destrueret over 5.000 liter mælk, som var tilsat carbamid og forurenet vand


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev januar 2019


Operation OPSON VIII - 2019

I  2019 deltager Fødevarerejseholdet lige som de tidligere år i den årlige OPSON operation.

OPSON er en årligt tilbagevendende international aktion rettet mod falske fødevarer og anden fødevaresvindel. Det er Interpol og Europol, som står i spidsen for den verdensomspændende operation.

Her kan du læse mere om OPSON kontrolkampagnen for 2019 

Her finder du information om OPSON generelt samt om resultaterne af de tidligere OPSON kontrolkampagner.IFRO-rapport om fødevaresvindel

Rapporten indeholder en række definitioner og terminologier for fødevaresvindel samt en gennemgang af, hvordan de europæiske lande arbejder med bekæmpelse af fødevaresvindel.

I begyndelsen af 2019 har Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) udarbejdet en rapport om fødevaresvindel. Rapporten er udarbejdet for Fødevarestyrelsen under aftalerne om forskningsbaseret myndighedsbistand.

 

Værktøj til forebyggelse af svindel

Ud over incitamenter for svindel og risikoanalysemodeller indeholder rapporten også et S-SAFE værktøj, som fødevarevirksomheder kan drage nytte af i forbindelse med forebyggelse af svindel. Værktøjet er frit tilgængeligt og indeholder en lang række spørgsmål, som skal vægtes i forhold til at vurdere sårbarheden for enkelte produkter.  Svaret på spørgsmålene munder herefter ud i en statistisk oversigt, som virksomheden kan bruge til at forebygge svindel.


Læs hele rapporten Review of socioeconomic tools and models for preventing, detecting and mitigating food fraud  


Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer


Ændret 8. oktober 2019