Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Aktuelt om svindel med fødevarer

Her har du mulighed for at holde dig opdateret om det seneste nye om fødevaresvindel og anden svindel i forbindelse med fødevareproduktion.

Ved mistanke om svindel beslaglægges fødevaren

Find bl.a. seneste nyt fra EU's Knowledge Centre for Food Fraud and Quality, der hver måned udgiver et nyhedsbrev med internationale nyheder om fødevaresvindel.

Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer


Nyt om fødevaresvindel


Nyt fra EU: April 2020

EU: Øget antal svindelsager som følge af COVID-19

Ifølge rapporter fra EU Medlemslandenes kontrolmyndigheder er antallet af svindelsager steget betydeligt i samme periode, som COVID-19 har bredt sig i verden. Således sås der i perioden december 2019 til marts 2020 en fordobling af antallet af svindelsager i forhold til perioden august til november 2019.

ITALIEN: Buræg solgt som æg fra fritgående høns
De italienske myndigheder har beslaglagt 20.000 æg, som ifølge mærkningen skulle komme fra fritgående høns. I virkeligheden stammede de fra en besætning med burhøns.

KINA: Stivelsesprodukter blandes op med udeklareret maniok
Forskere i Kina har udviklet en ny metode til at afdække svindel med stivelsesprodukter. Analyserne viste, at 30 pct. af søde kartofler, 25 pct. majs og 40 pct. af prøverne med kartoffelstivelse var iblandet udeklareret maniok, som har en lavere pris. Udover at forbrugerne bliver snydt, kan svindlen udgøre en sundhedsmæssig risiko for allergikere.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev april 2020


Nyt fra EU: Marts 2020

MEXICO: Store mængder udeklareret vand i frossen fisk
Det er helt almindeligt at anvende et tyndt lag isglasering til at bevare udseendet og kvaliteten på frosne fisk. I Mexico viste et NGO-studie imidlertid, at frosne fisk solgt i detailleddet i gennemsnit indeholdt hele 30 pct. vand – og i visse tilfælde op til 57 pct. vand. Samtidig var isglaseringen ikke deklareret.

ITALIEN: Dobbelt op på honningsvindel
De italienske myndigheder har beslaglagt 7 tons honning uden oprindelsesmærkning. Men faktisk havde partiet allerede været beslaglagt nogle måneder forinden pga. uhygiejniske forhold, hvorefter det var blevet stjålet fra lageret og udbudt til salg igen.

BRASILIEN: Hver tredje olivenolie lever ikke op til deklarationen
Ifølge en nyligt udkommet rapport kunne 45 ud af 140 slags olivenolie ikke leve op til den varebetegnelse, som de var mærket med. Enkelte produkter bestod sågar af 85 pct. soya-olie og 15 pct. olivenolie af en bom-oliekvalitet, som vurderes som uegnet som menneskeføde.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 
Food Fraud nyhedsbrev marts 2020


Nyt fra EU: Februar 2020

PORTUGAL: Buræg solgt som æg fra fritgående høns

De portugisiske myndigheder har beslaglagt næsten 50.000 æg, som var mærket som æg fra fritgående høns. Yderligere undersøgelse viste, at dette var ukorrekt. Derudover var der også blevet fiflet med læggedatoen, hvorved æggene fik en længere holdbarhed.

ØSTRIG: Mere æggesvindel

En stor østrigsk virksomhed, der hver dag distribuerer halvanden million æg i form af halvfabrikata-produkter er mistænkt for at blande produkterne op med rådne æg, som har været opbevaret i virksomheden i flere måneder. Nogle af disse var endvidere forurenet med hønseeksrementer.

BELGIEN: Falsk vin med ecstacy skyld i dødsfald

I Belgien er en 41-årig kvinde afgået ved døden efter at have drukket forfalsket rødvin, som indeholdt høje niveauer af de euforiserende stoffer MDMA og MDA. Vinen var mærket RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016 af mærket Black & Bianco og havde en brun korkprop i modsætning til den ægte, som har en sort korkprop. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev februar 2020

Nyt fra EU: januar 2020

SPANIEN: Falske hestepas og kød uegnet til at spise

Den spanske myndighed Guardia Civil har i samarbejde med Europol afsløret et kriminelt netværk, der solgte hestekød, som ikke var egnet som fødevare. I forbindelse med efterforskningen beslaglagde myndighederne 185 falske hestepas.

BRASILIEN: Tilbagekaldelse af forgiftet mælk

I Brasilien har myndighederne anholdt en person for at tilsætte kemikalier som sodiumhydroxid, hydrogenperoxid samt formaldehyd til mælk. Mere end 300.000 liter mælk fra to kendte mælkebrands blev kaldt tilbage fra markedet.

EU: Forslag om ændring af mærkningsregler for honning

16 lande med Slovenien og Portugal i front har anmodet EU om en ændring i de europæiske regler for mærkning af honning. De mener bl.a., at formuleringen "sammensat af honning fra lande fra EU og lande uden for EU" er for bred. Man frygter, at det går ud over de lokale honningproducenter i de enkelte lande, fordi der kan være et økonomisk incitament i at blande lokal honning med honning fra 3. lande.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev januar 2020


Nyt fra EU: November-december 2019

USA: Asiatisk og Sydamerikansk krabbekød solgt som Atlantic Blue Crab

En amerikansk skaldyrsproducent har erkendt sig skyldig i svindel med over 180 tons krabbekød. Udover at mærke krabbekød fra Asien, Central- og Sydamerika som værende arten Callinectes Sapidus (på dansk blå svømmekrabbe) fanget i Atlanterhavet og givet produkterne stemplet "product of USA" har producenten forlænget holdbarhedsfristen ud over den oprindelige anvendelsesdato. Ejeren af virksomheden blev idømt 4 års fængsel. 

ITALIEN: 21 skolemadsleverandører tiltalt for fødevaresvindel

De italienske fødevaremyndigheder har tiltalt 21 virksomheder for forskellige typer af svindel med fødevarer. Fx konventionel olivenolie solgt som økologisk olivenolie, og optøet kød solgt som fersk kød. Over 900 kg mad blev beslaglagt, bl.a. på grund af manglende sporbarhed og uhygiejnisk opbevaring. Virksomhederne leverede alle mad til skolekantiner.

JORDAN: Nyt tiltag i kampen mod svindel med olivenolie

Som noget nyt vil lågene på olivenoliedunke fremover blive udstyret med en termisk etiket, som indeholder information om navnet på oliemøllen og som skifter farve, når beholderen åbnes. En etiket, der afviger fra den oprindelige farve, vil dermed indikere, at der har været fusket med indholdet i beholderen.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev november og december 2019


Nyt fra EU: Oktober 2019

BANGLADESH: Blyforgiftet gurkemeje

The Stanford University (USA) har fundet blychromat i gurkemeje fra syv ud af ni gurkemejeproducerende distrikter i Bangladesh. I nogle prøver var indholdet af bly mere end 500 gange højere end den amerikanske grænseværdi. 

INDIEN: Falsk mælk med vaskepulver og palmeolie

Et mejeri det Rampura-området tryllede den indsamlede mælk fra egnens landsbyer til en mængde, der var op til fire gange større. Ved at opblande mælken med vaskepulver, palmeolie og kemikalier blev 5.000 liter mælk hver dag solgt som 15-20.000 liter mælk.

FRANKRIG: Polske champignoner solgt som franske

En fransk producent af champignoner blev i slutningen af oktober idømt en bøde på 10.000 Euro for vildledning, da hans virksomhed fra november 2017 til marts 2018 havde solgt 160 tons polske champignoner som franske. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev oktober 2019


Nyt fra EU: September 2019

GEORGIEN: Falsk brandy solgt til Frankrig og Spanien

En spansk virksomhed beliggende i Georgien har ulovligt produceret omkring 4 mio. liter brandy fremstillet af majs i stedet for druer. Den falske brandy blev solgt til Spanien og Frankrig. 

SPANIEN: Ejer af vingård anholdt for omfattende svindel

Den spanske myndighed Guardia Civil har anholdt ejeren af en vingård i Rueda, hvor der var blevet fremstillet flere tusinde falske flasker Rueda vin, opblandet med vin med en anden oprindelse. Den ægte Rueda vin har en beskyttet oprindelsesbetegnelse.


INDIEN: Forfalsket the for millioner af rupees

I Indien har myndighederne anholdt to mænd for at forklæde 2,5 tons thepulver af lav kvalitet som the af kendte varemærker. Den beslaglagte the og emballagematerialer havde en værdi af i alt 3 mio. rupees svarende til ca. 287.000 danske kr. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev september 2019


 

 ITALIEN: Ukorrekt mærket honning beslaglagt

 I Italien har myndighederne beslaglagt 7000 krukker honning, fordi mærkningen ikke levede op til de lovgivningsmæssige krav.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev august 2019

Nyt fra EU: Juli 2019

BRAZILIEN: Falsk olivenolie trukket tilbage

Seks oliebrands er blevet trukket tilbage fra det brazilianske marked efter afsløringen af, at der var tale om falsk olivenolie bestående af olie, som ikke var egnet til menneskeføde - og som slet ikke indeholdt olivenolie. 

STORBRITANNIEN: Skinke uden indhold af svinekød

En undersøgelse udført af the Food Standard Agency viste, at hver femte kødprodukt indeholdt andre dyrearter end dem, der fremgik af deklarationen. Ligeledes var der produkter, der ikke indeholdt den dyreart, der var deklareret. Eksempelvis indeholdt et skinkeprodukt slet ikke svinekød. 

INDIEN: Krydderifabrik lukket for brug af alternative ingredienser

En indisk krydderivirksomhed er lukket ned, efter at myndighederne afslørede, at savsmuld var blevet solgt som korianderpulver, knuste røde mursten  som chilipulver og natriumsulfoxylat som 'jaggery' rørsukker. 

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juli 2019 


Nyt fra EU: Juni 2019

FRANKRIG: Hakkebøffer uden kød solgt til velgørenhedsorganisationer

Franske velgørenhedsorganisationer har afsløret, at ialt 7 millioner hakkebøffer indkøbt i Polen slet ikke indeholdt kød, men derimod fedt, hud samt soja og stivelse. 

ITALIEN: Skinke, ost og bresola med forfalskede beskyttede oprindelsesbetegnelser

I en koordineret aktion har de italienske myndigheder beslaglagt 12 tons forfalskede fødevarer, som uretmæssigt var mærket med beskyttede oprindelsesbetegnelser eller beskyttede geografiske betegnelser.

NEW ZEALAND: 

En honningproducent i New Zealand er blevet dømt skyldig i tilsætning af kemikaler til 14 tons honning for at få det til at fremstå som kostbar manukahonning. Producenten blev idømt en bøde på 370.000 dollars.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev juni 2019


Nyt fra EU: Maj 2019

ITALIEN: Falsk olivenolie solgt til flere europæiske lande 

Under navnet "Oro Giallo" har italienske Carabinieri i samarbejde med Europol og Eurojust afsløret organiseret svindel med store mængder olie, solgt som olivenolie til en række europæiske lande. I stedet for ægte olivenolie, bestod indholdet andre typer vegetabilsk olie samt klorofyl og betacaroten, som var tilsat for at give olien den helt rigtige farve.

PAKISTAN: Sort the tilsat farve og bark

I Pakistan har myndighederne beslaglagt mere end 2 tons sort the, som var iblandet farvestoffer og bark.

SPANIEN: Falsk vin solgt til lande i hele verden

Forskellige vintyper af lavere kvalitet er blevet forklædt som El Bierzo vin fra den spanske León provins og solgt til lande i hele verden. El Bierzo-vinen har den beskyttede oprindelsesbetegnelse PDO, der gælder for landbrugsprodukter, fødevarer og vine

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev maj 2019


Nyt fra EU: April 2019

ENGLAND: Snyd med sushi

Biologistuderende fra Canada har undersøgt fisk brugt til sushi og afsløret, at syv ud af ni stykker fisk var deklareret forkert. F.eks. var hvid tunfisk i virkeligheden smørmakrel, mens Tilapia, som er en hvid fisk, blev solgt som rød tun, hvilket indikerer, at der også var tilsat rødt farvestof. 

ITALIEN: Svindel med olivenolie 

Italiensk politi har afsløret, at syv af de største forhandlere af olivenolie distribuerer olivenolie under navnet 'Ekstra Jomfru Olivenolie', selvom det var af en lavere kvalitet.

FRANKRIG: Fødevarer fra Madagascar beslaglagt

Franske myndigheder har beslaglagt en stor mængde peaunuts, vanille, ris, gurkemeje og honning fra Madagascar. Dels kunne myndighederne ikke fastslå præcis, hvor varerne var produceret, dels var nogle af varerne ikke egnet til menneskeføde.

Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på:

Food Fraud nyhedsbrev april 2019


Nyt fra EU: Marts 2019

MEXICO: Snyd med fisk. 

Et studie fra Mexico, viser at 95% af de fisk, der var deklareret som Marlin i virkeligheden var af anden art

USA: Fusk med fisk

En rapport fra Oceana viser, at hver femte fisk solgt i USA er af en anden art, end den giver sig ud for på varedeklarationen eller menukortet.

SPANIEN: For mange svin – for lidt foder

Ifølge Agróinformación er der er risiko for svindel med varemærket 'Pata nagra' fra Iberiske sortfodssvin. Disse er karakteriserede ved at leve af agern, men høsten i 2016/2017 var så lav, at det ikke har været muligt at fodre de 700.000 grise, der er registreret som iberiske grise. Tallet burde snarere være 500.000.


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på:

Food Fraud nyhedsbrev marts 2019


Nyt fra EU: Februar 2019

ITALIEN: Snyd med alkoholprocenten i vin. 

De italienske myndigheder har afsløret en virksomhed, som bevidst tilsatte sukker til vin med henblik på at øge alkoholprocenten. I alt 450.000 liter vin og 7 tons sukker blev beslaglagt.


PORTUGAL: Stor stigning i sager med billige fisk forklædt som dyre fiskearter

De portugisiske myndigheder har i 2018 beslaglagt mere end 400 tons fisk, som blev markedsført som andre – og typisk dyrere – fiskearter, end de egentlig var. Dette svarer til fem gange så meget, som den mængde, der blev fundet året før.


EUROPA: Tjernobyl-forurenede bær blandes i bær fra ikke forurenede områder

Ifølge en publikation fra det videnskabelige medie Nature florerer der i Europa bær, som er kontamineret med stråling fra Tjernobyl området. Bærrene blandes i partier af ikke 
kontaminerede bær med henblik på salg til det europæiske marked.


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev februar 2019


Nyt fra EU: Januar 2019

SPANIEN: Snyd med olivenolie 

De spanske myndigheder har afsløret, at flere tusind tons olivenolie produceret i Syrien blev blandet med tyrkisk olivenolie. Efterfølgende blev det eksporteret til Spanien og markedsført som tyrkisk olivenolie.

POLEN: Eksport af fordærvet kød

EU rapid Alert System har afsløret, at kød fra syge køer er blevet er blevet eksporteret til 12 EU-lande, selvom det ikke var egnet til menneskeføde

PAKISTAN: Mælk med forurenet vand

De pakistanske myndigheder har destrueret over 5.000 liter mælk, som var tilsat carbamid og forurenet vand


Gå til hele nyhedsbrevet med links til de enkelte artikler på 

Food Fraud nyhedsbrev januar 2019


Operation OPSON VIII - 2019

I  2019 deltager Fødevarerejseholdet lige som de tidligere år i den årlige OPSON operation.

OPSON er en årligt tilbagevendende international aktion rettet mod falske fødevarer og anden fødevaresvindel. Det er Interpol og Europol, som står i spidsen for den verdensomspændende operation.

Her kan du læse mere om OPSON kontrolkampagnen for 2019 

Her finder du information om OPSON generelt samt om resultaterne af de tidligere OPSON kontrolkampagner.



IFRO-rapport om fødevaresvindel

Rapporten indeholder en række definitioner og terminologier for fødevaresvindel samt en gennemgang af, hvordan de europæiske lande arbejder med bekæmpelse af fødevaresvindel.

I begyndelsen af 2019 har Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) udarbejdet en rapport om fødevaresvindel. Rapporten er udarbejdet for Fødevarestyrelsen under aftalerne om forskningsbaseret myndighedsbistand.

 

Værktøj til forebyggelse af svindel

Ud over incitamenter for svindel og risikoanalysemodeller indeholder rapporten også et S-SAFE værktøj, som fødevarevirksomheder kan drage nytte af i forbindelse med forebyggelse af svindel. Værktøjet er frit tilgængeligt og indeholder en lang række spørgsmål, som skal vægtes i forhold til at vurdere sårbarheden for enkelte produkter.  Svaret på spørgsmålene munder herefter ud i en statistisk oversigt, som virksomheden kan bruge til at forebygge svindel.


Læs hele rapporten Review of socioeconomic tools and models for preventing, detecting and mitigating food fraud  


Gå til hovedsiden Svindel med fødevarer


Ændret 15. maj 2020