Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Muslingeovervågning

Fødevarestyrelsen holder øje med giftige alger og algegifte samt mikrobiologisk forurening i de indre danske farvande samt kystnære farvande i Grønland, hvor der foregår kommercielt fiskeri og høst af muslinger, østers m.m.

​​​På baggrund af Fødevarestyrelsens muslingeove​​​rvågning orienteres der løbende om åbne og lukkede produktionsområder, hvor der kan fiskes og høstes muslinger og andre toskallede bløddyr som østers, pighuder, sækdyr og havsnegle (herefter muslinger m.m.)

Testning for alger, algegifte og mikrobiologisk foruren​​ing
Alle produktionsområder er som udgangspunkt lukkede. For at et produktionsområde kan åbnes, skal der være udtaget prøver, der ikke viser tegn på forekomst af giftige alger, algegifte og mikrobiologiske forureninger. Vand- og muslingeprøver bliver taget af fiskere og opdrættere.

Klassificering af områ​​der
Ud fra disse prøver vurderer Fødevarestyrelsen hvi​lke produktionsområder, der kan åbnes og klassificeres for fiskeri og høst efter muslinger m.m.

Produktionsområderne klassificeres ud fra ​​en mikrobiologisk vurdering i tre kategorier: A, B eller C. Kategorien bliver meddelt på Fødevarestyrelsens hjemmeside sammen med åbning af produktionsområder. Kun muslinger fra zone A kan sælges som levende og direkte til konsum.

Gælder kun kommercielt fiskeri og h​​øst
Overvågningen gælder kun de områder, hvor der foregår kommercielt fiskeri og høst efter muslinger m.m. For mere generelle informationer om algeforekomster henviser Fødevarestyrelsen til den lokal kommune, evt. via Naturstyrelsen hjemmeside om alger i badevandet, samt Aarhus Univers​itet, Institut for Bioscience, om algeopblomstringer i danske farvande.

Læs mere på andre hjemmesider​:

 

 

Godkendte grupper af primærproducenter (fiskere)Godkendte grupper af primærproducenter (fiskere)https://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Godkendte grupper af primærproducenter (fiskere).aspx03583aspx0htmlEmneside
Kort over produktionsområder i DanmarkKort over produktionsområder i Danmarkhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Kort over produktionsområder.aspx03616aspx0htmlEmneside
Opdrætsanlæg med permanent mikrobiologisk klassificeringOpdrætsanlæg med permanent mikrobiologisk klassificeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Opdrætsanlæg med permanent mikrobiologisk klassificering.aspx03634aspx0htmlEmneside

 

 

Ændret 18. januar 2017