Slagtehygiejne i små slagtehuse svin
2010-2011: Resultater af prøver.
Salmonella- og hygiejnekriterier på små svine- og kreaturslagterier
Formål og Baggrund
Formålet med denne undersøgelse er at afdække hygiejneniveauet i små svine- og kreaturslagterier og finde ud af, om de overholder hygiejnekriterierne i mikrobiologiforordningen (2073/2005).
Fødevarestyrelsen har tidligere gennemført to særskilte undersøgelser af slagtehygiejnen i henholdsvis små svineslagterier og kreaturslagterier. En tilsvarende undersøgelse gennemføres nu samlet på små kreatur- og svineslagterier.
Hvor og hvad tages der prøver?
Der tages svaberprøver af kreatur- og svineslagtekroppe på små kreatur- og svineslagterier. Små kreaturslagterier er virksomheder, der slagter under 250 kreaturer årligt, mens små svineslagterier er virksomheder, der slagter under 1000 svin årligt. Ifølge mikrobiologiforordningen (2073/2005) skal der udtages svaberprøver fra 5 slagtekroppe af henholdsvis kreaturer og/eller svin pr virksomhed til undersøgelse. Dog var det ikke i alle virksomheder muligt at udtage prøver fra 5 slagtedyr, da antallet af slagtninger varierede, og antallet af slagtedyr ligger derfor mellem 1 og 5.
Hvad undersøges prøverne for?
Slagtekroppene undersøges for salmonella, aerobt kimtal og E. coli.
Prøveresultater
Resultater af prøver.