Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Prøveresultater - antibiotikaresistens-undersøgelser

På denne side finder du de prøveprojekter om antibiotikaresistens, som Fødevarestyrelsen har gennemført de seneste år.

Antibiotikaresistens i blindtarmsprøver fra kvæg, svin og kyllinger
Formål og baggrund
Formålet er at overvåge forekomsten af antibiotikaresistens i blindtarmsprøver fra kvæg (under 1 år), slagtesvin og kyllinger.

Fødevarestyrelsen rapporterer resultaterne af denne overvågning til den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA. Derudover indgår data i den danske overvågning af antibiotikaresistens i bakterier fra dyr, fødevarer og mennesker kaldet DANMAP-overvågningen (The Danish Integrated Antimicrobial Resistance Monitoring and Research Program). Den årlige DANMAP rapport udarbejdes af DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut og kan hentes her: www.danmap.org.
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages blindtarmsprøver fra kvæg, svin og kyllinger på slagterier.
 
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for forekomst af E.coli, campylobacter, enterokokker og salmonella samt antibiotikaresistens. De tre dyrearter undersøges for forskellige bakterier og fokus kan variere over årene.

Desuden laves der resistensbestemmelse af isolaterne, og det undersøges, om isolaterne er multiresistente (dvs. resistente overfor 3 eller flere antibiotika) og/eller resistente over for følgende kritiske antibiotika:
 3. og 4. generations cefalosporiner (cefotaxim og ceftazidim)
fluorokinoloner og andre kinoloner (nalidixinsyre og ciprofloxacin)
carbapenemer (meropenem)
 
Resultater

Du finder resultater fra prøveprojektet her.

ESBL i centralopdrættet (fjerkræ)

2014: Se resultater af prøverne her.

ESBL i dansk slagtefjerkræ og kyllingekød

2013: Se resultater af prøverne her.

ESBL i slagtesvin

2012-2013: Se resultater af prøverne her.

ESBL- og CPE-producerende E. coli-bakterier i kød og blindtarmsprøver af fjerkræ,
svin og kvæg
Formål og baggrund
Som et led i Fødevarestyrelsens nationale resistensovervågning og den harmoniserede EU-resistensovervågning bliver kød og blindtarmsprøver fra fjerkræ, svin og kvæg undersøgt for forekomst af ESBL (extended spectrum beta-lactamase)- og CPE (carbapenem-resistens)-producerende E. coli-bakterier. Overvågningen er tilrettelagt, så der i lige årstal primært fokuseres på kylling, mens der i ulige årstal fokuseres på kvæg og svin. 

Formålet er at overvåge niveauet af antibiotikaresistens hos bakterier, der kan optræde i fødevarers mikroflora, og samtidigt findes som naturligt forekommende bakterier hos mennesker og produktionsdyr. Tilstedeværelse af ESBL/CPE-producerende E. coli-bakterier er specielt uønsket, da de er resistente overfor en række antibiotika, herunder nogle, der er vigtige at reservere til behandling af infektioner i mennesker. ESBL/CPE-forekomst gør ikke dyrene syge.

Fødevarestyrelsen rapporterer resultaterne af denne overvågning til den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA. Derudover indgår data i den danske overvågning af antibiotikaresistens i bakterier fra dyr, fødevarer og mennesker kaldet DANMAP-overvågningen (The Danish Integrated Antimicrobial Resistance Monitoring and Research Program). Den årlige DANMAP-rapport udarbejdes af DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut og kan hentes her: www.danmap.org.
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Prøver udtages af blindtarmsindhold på slagteri og af fersk kød i detail.
 
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for forekomst af ESBL- og CPE-producerende E. coli efter Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 12.11.2013 om "Overvågning og rapportering af antimikrobiel resistens hos zoonotiske og kommensale bakterier".
 
Resultater

Du finder resultater fra prøveprojektet her.  

MRSA

2012: MRSA-screening af tankmælk.

Resistensovervågning af fødevarer 2013 (Clostridium difficile)

Se resultater af prøverne her.

Resistensovervågning af fødevarer 2013 (ESBL E. coli)

Se resultater af prøverne her.

Salmonella og resistens i samhandlet og importeret ande- og oksekød
Formål og baggrund
Formålet med projektet er at undersøge forekomsten af salmonella, samt fordeling af serotyper i dansk og importeret andekød og importeret oksekød, med henblik på at data kan indgå i salmonella smittekilderegnskabet som DTU laver hvert år og publicerer i Zoonose-årsrapporten. Derudover undersøges alle salmonellaisolater for antibiotikaresistens.
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages prøver af samhandlet, importeret og dansk fersk kølet og frosset andekød samt samhandlet og importeret fersk kølet og frosset oksekød. Prøverne udtages i engroslagre og detail.
 
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for forekomst af salmonella og antibiotikaresistens.
 
Resultater

Du finder resultater fra prøveprojektet her.

Salmonella og resistens i slagtesvin

Fra 2016 afrapporteres resultaterne i projektet "Antibiotikaresistens i kød og blindtarmsprøver fra kvæg, svin og kyllinger"

2015: Se resultater af prøverne her.

2014: Se resultater af prøverne her.

Ændret 20. november 2018