Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevareundersøgelser - frugt og grønt

Her kan du læse om prøveprojekter i fødevarekategorien frugt og grønt, som Fødevarestyrelsen har gennemført de seneste år.

Effekten på indholdet af bakterier på salat og krydderurter ved skylning

2013: Se resultater af prøverne her.

Kontrol af upasteuriseret drikkeklar frugt- og grøntsagsjuice

2013: Se resultater af prøverne her.

Mikrobiologiske kriterier
Formål og baggrund
Der er fastsat mikrobiologiske kriterier for en række specifikke fødevarer. Se kriterierne i bilag I i Mikrobiologiforordningen. Fødevarestyrelsen skal i relevant omfang kontrollere, at fødevarevirksomhederne overholder fødevarelovgivningen, herunder disse kriterier.

Formålet med dette projekt er at kontrollere og verificere, at fødevarer produceret i engrosvirksomheder i Danmark overholder de gældende mikrobiologiske kriterier. 

Resultaterne af projektet opgøres på årsbasis.
 
Du kan læse mere om mikrobiologiske kriterier i mikrobiologivejledningen
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Prøver udtages stikprøvevis af snittet frugt og grønt samt juice i engrosvirksomheder.
Der er udtaget 5 prøver pr. parti
 
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for kriterierne anført i Mikrobiologiforordningen (2073/2005).
 
​Patogene mikroorganismer i spiseklar frugt og grønt
Formål og baggrund
Fødevarestyrelsens kontrolprojekter i frugt og grønt har vist, at der sporadisk kan påvises patogene bakterier i lavt niveau i udenlandsk og dansk frugt og grønt.
Med henblik på at målrette prøveudtagningen til de mest risikofyldte produkter, har DTU, for Fødevarestyrelsen, udarbejdet en risikorangeringsmodel, der udpeger de mest risikofyldte produkter. På baggrund af dette, besluttes det hvert år hvilke produkttyper der skal tages prøver af og hvilke patogener de skal undersøges for.
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der er udtaget prøver af danske og udenlandske produkter. Prøver af danske produkter er udtaget i engrosvirksomheder. Prøver af udenlandske produkter er udtaget i 1. omsætningsled. Der er udtaget én prøve pr. produkt.

Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for forekomst af patogener. Hvilke patogener der undersøges for i det enkelte år afhænger af produkttypen.
 
Salmonella i friske krydderurter fra Thailand

2011: Se resultater af prøverne her.

 

 

Ændret 7. november 2017