Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevareundersøgelser - frugt og grønt

Her kan du læse om prøveprojekter i fødevarekategorien frugt og grønt, som Fødevarestyrelsen har gennemført de seneste år.

Effekten på indholdet af bakterier på salat og krydderurter ved skylning

2013: Se resultater af prøverne her.

Kontrol af upasteuriseret drikkeklar frugt- og grøntsagsjuice

2013: Se resultater af prøverne her.

Mikrobiologiske kriterier
Formål og baggrund
Der er fastsat mikrobiologiske kriterier for en række specifikke fødevarer. Se kriterierne i bilag I i Mikrobiologiforordningen. Fødevarestyrelsen skal i relevant omfang kontrollere, at fødevarevirksomhederne overholder fødevarelovgivningen, herunder disse kriterier.

Formålet med dette projekt er at kontrollere og verificere, at fødevarer produceret i engrosvirksomheder i Danmark overholder de gældende mikrobiologiske kriterier. 

Resultaterne af projektet opgøres på årsbasis.
 
Du kan læse mere om mikrobiologiske kriterier i mikrobiologivejledningen
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Prøver udtages stikprøvevis af snittet frugt og grønt samt juice i engrosvirksomheder.
Der er udtaget 5 prøver pr. parti
 
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for kriterierne anført i Mikrobiologiforordningen (2073/2005).
 
​Patogene mikroorganismer i spiseklar frugt og grønt
Formål og baggrund
Fødevarestyrelsens kontrolprojekter i frugt og grønt har vist, at der sporadisk kan påvises patogene bakterier i lavt niveau i udenlandsk og dansk frugt og grønt.
Med henblik på at målrette prøveudtagningen til de mest risikofyldte produkter, har DTU, for Fødevarestyrelsen, udarbejdet en risikorangeringsmodel, der udpeger de mest risikofyldte produkter. På baggrund af dette, besluttes det hvert år hvilke produkttyper der skal tages prøver af og hvilke patogener de skal undersøges for.
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der er udtaget prøver af danske og udenlandske produkter. Prøver af danske produkter er udtaget i engrosvirksomheder. Prøver af udenlandske produkter er udtaget i 1. omsætningsled. Der er udtaget én prøve pr. produkt.

Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for forekomst af patogener. Hvilke patogener der undersøges for i det enkelte år afhænger af produkttypen.
 
Resultater

Du finder resultater fra prøveprojektet her.

 

Virus i frosne hindbær
Formål og baggrund
Noro virus har de seneste 10 år været en vigtig kilde til sygdomsudbrud i Danmark. I 2012 blev der i Danmark indført et krav om varmebehandling af frosne hindbær, der indgår som ingrediens i fødevarer, der ikke bliver varmebehandlede. Kravet blev indført, fordi frosne hindbær, i årene forinden, var kilde til flere, større udbrud på grund af norovirus. Fødevarevirksomhederne er forpligtet til at varmebehandle de frosne hindbær inden de indgår som ingrediens i fx smoothie o.lignende. Derved elimineres smitterisiko fra eventuelle vira. Efter 2012 er der sket et tydeligt fald i antal og omfang af udbrud, der skyldes norovirus i frosne hindbær. I dag forekommer sygdom på grund af virus i frosne hindbær således sporadisk og som regel fordi koge anbefalingen på forbrugerpakningen ikke er blevet fulgt. Projektet skal belyse forekomsten af Norovirus og Hepatitis A virus i frosne hindbær på det danske marked. Alle prøver er udtaget i 2017.
 
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der er taget prøver af udenlandske og danske frosne hindbær. Prøverne er udtaget i engrossupermarkeder og lignende virksomheder.

Hvad undersøges prøverne for?
Der er foretaget kvalitativ bestemmelse for forekomst af Norovirus og Hepatitis A virus i prøverne. Der er undersøgt i alt 60 partier af frosne hindbær.
 
Salmonella i friske krydderurter fra Thailand

2011: Se resultater af prøverne her.

 

 

Ændret 12. september 2018