Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Fødevareundersøgelser - fersk kød (fjerkræ)

Her kan du læse om prøveprojekter i fødevarekategorien fersk kød (fjerkræ), som Fødevarestyrelsen har gennemført de seneste år.

Campylobacter i dansk og importeret kyllingekød

Formål og baggrund

Projektet er en fortsættelse af det landsdækkende overvågningsprogram for forekomsten af campylobacter i kyllingekød, som blev iværksat i 1995.
 
Projektet har til formål at overvåge forekomsten af campylobacter i dansk og udenlandsk produceret fersk kølet kyllingekød fra engros- og detail. ​ Til og med 2012 var frosset kød også omfattet af overvågningen.
 
Data fra dette projekt indgår i smittekilderegnskabet for campylobacter.
 

Hvor og af hvad tages der prøver?

Der tages prøver af fersk kølet dansk og udenlandsk hønse- og kyllingekød i detailbutikker i hele landet.

 

Hvad undersøges prøverne for?

Alle prøver er undersøgt kvantitativt for campylobacter.
 

Resultater

Resultater af prøveprojekt for campylobacter i kyllingekød.

2013: Se prøveresultat for campylobacter i kyllingekød 2013
2012: Se prøveresultat for campylobacter i kyllingekød 2012

Campylobacter i forarbejdet kyllingekød

2014: Resultater af prøver for campylobacter i forarbejdet kyllingekød 2014.

Formål og baggrund

Projektet har til formål at belyse forekomsten af termotolerante campylobacter på ferske, kølede kyllingelår med skind i den konventionelle kyllingeproduktion og sammenligne med historiske overvågningsresultater. I 2013 blev overvågningen standardiseret og forenklet, så der sammenlignes ikke længere tilbage. Projektet støtter op om campylobacterhandlingsplanen.
 

Hvor og af hvad tages der prøver?

Siden 2013 er der udtaget prøver af lår fra konventionelle kyllinger på de to største fjerkræslagterier (slagteri A og B) i Danmark samt prøver af lår fra økologiske kyllinger på slagteri B (øko-B). Fra 2017 udtages der også prøver af lår på konventionelle og økologiske kyllinger fra to mindre danske slagterier (hhv. slagteri C og øko-D).

 

Hvad undersøges prøverne for?

Prøverne undersøges for, hvor mange campylobacter der er pr gram skind.
 

Resultater

Case by case salmonella og campylobacter

Resultater af case-by-case prøver for salmonella og campylobacter 

Resistensforekomst

Resultater af prøverne for resistens

Ændret 8. januar 2020