Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Næringsdeklaration af færdigpakkede fødevarer – Kontrolkampagne 2021

 

​Indledning - Hvorfor gennemfører vi kampagnen?

Næringsdeklaration har til formål at give forbrugeren oplysninger om fødevarers energi- og næringsindhold. Næringsdeklaration af fødevarer er et af de redskaber, som skal hjælpe forbrugeren til at foretage et informeret valg baseret på den ernæringsmæssige sammensætning af fødevarer, så forbrugeren er i stand til at sammensætte en sund kost. Dette er yderst relevant ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, hvor der er fokus på at reducere forekomst af fedme og kostrelaterede sygdomme i befolkningen.

Fødevarevirksomheder har mulighed for at påvirke forbrugerens ernæringsmæssige valg gennem mærkning og markedsføring af mere eller mindre sunde produkter. Det er derfor bl.a. vigtigt, at fødevarer er næringsdeklareret korrekt, så forbrugeren kan se varernes indhold af f.eks. fedt, mættet fedt, sukker, salt og kostfibre.

Siden 13. december 2016 har det været obligatorisk, at næringsdeklarere (næsten) alle færdigpakkede fødevarer. Der er særlige EU-krav til, hvordan næringsdeklarationen skal være udformet og præsenteret for at være til hjælp for forbrugeren. Det er derfor også vigtigt at få dokumenteret, at færdigpakkede fødevarer på det danske marked overholder disse EU-krav. I Kommissionens kommende "Farm-to-fork"-strategi er bedre forbrugermærkning på ernæringsområdet også et fokusområde.

 

Formål - Hvad går kampagnen ud på?

Formålet med kampagnen er, at:

  • kontrollere om færdigpakkede fødevarer er påført den lovpligtige næringsdeklaration og om de deklarerede værdier er korrekte i henhold til reglerne (kontrol af dokumentation).
  • vejlede om reglerne vedrørende næringsdeklaration.

 

Ændret 4. december 2020