Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Hygiejnisk kvalitet af hakket kød

 

​Indledning - Hvorfor gennemfører vi kampagnen?

Virksomheder, der fremstiller hakket kød, skal overholde de mikrobiologiske kriterier for hhv. aerobe kim, E. coli og salmonella. De mikrobiologiske kriterier angiver, hvornår et parti hakket kød har en tilfredsstillende mikrobiologisk kvalitet.

Fødevarestyrelsen skal kontrollere, at fødevarevirksomhederne overholder kriterierne og gennemfører derfor med jævne mellemrum også kontrolkampagner i virksomheder, der fremstiller hakket kød.

I forbindelse med en kampagne i 2015 kontrollerede Fødevarestyrelsen virksomhedernes egenkontrolprocedurer og hvordan virksomhederne fulgte op på utilfredsstillende analyseresultater. I forbindelse med kontrolkampagnen i 2015 udtog Fødevarestyrelsen prøver af 92 partier hakket kød, hvoraf 15 partier ikke overholdt de mikrobiologiske kriterier.

I 2018 var fokus for undersøgelserne salmonella, E. coli (STEC) og campylobacter. Resultatet af undersøgelserne viste bl.a., at i 6 ud af 85 undersøgte partier blev der påvist salmonella bakterier. Fund af salmonella i hakket kød er uacceptabelt og i denne undersøgelse var 5 af 6 salmonella fund positive for Salmonella Dublin – en type der primært findes hos kvæg og som  kan give alvorlig sygdom hos mennesker.

Det er derfor vigtigt, at fødevarevirksomhederne fortsat har fokus på den mikrobiologiske kvalitet af hakket kød og derfor gennemfører Fødevarestyrelsen i 2020 en kontrolkampagne i detail- og engrosvirksomheder.


Formål - Hvad går kampagnen ud på?

Formålet med kampagnen er at kontrollere:

  • at virksomhederne overholde de mikrobiologiske kriterier for hakket kød

  • virksomhedernes egenkontrolprocedurer for produktion af hakket kød herunder virksomhedens opfølgning på resultater af egenkontrolprøver.