Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Krydskontrol af fødevarekontaktmaterialer i engros

 

​Indledning - Hvorfor gennemfører vi kampagnen?

Mangelfuld eller forkert håndtering af fødevarekontaktmaterialer (FKM) i fødevarevirksomheder kan føre til øget afsmitning af uønskede kemiske stoffer til mad og drikke. Det kan fx være, hvis der anvendes et materiale, der ikke er bestemt til kontakt med fødevarer, eller hvis et egnet materiale anvendes forkert.

Fødevarekontaktmaterialer er kun undersøgt til de anvendelser, som de er bestemt til. Det vil sige, at vi ikke kender til risikoen ved andre forkerte anvendelser af materialet. Men vi ved, at høj temperatur og kontakt til fed mad øger afsmitningen af uønsket kemi.

Ftalaterne er et eksempel på uønsket kemi, der kan afsmitte, hvis det forkerte materiale - her plast af typen PVC - anvendes til kontakt med alle typer af fødevarer. Ftalater er stoffer der kan være skadelige for reproduktionen. Generelt kan forkert anvendelse af fødevare-kontaktmaterialer bidrage til vores samlede udsættelse for uønsket kemi.

Oplysninger om anvendelsesanvisninger for FKM skal tilgå detailvirksomheder med fødevareproduktion som en del af mærkningen af FKM. Engrosvirksomheder med forhandling af FKM skal sørge for at disse informationer tilgår detailvirksomhederne. Mangelfulde eller forkerte oplysninger til detailvirksomhederne kan føre til øget afsmitning af uønskede kemiske stoffer til mad og drikke.

 

Formål - Hvad går kampagnen ud på?

Formålet med kampagnen er at:

  • følge op på regelefterlevelsen, hvad angår brugen af FKM i detailvirksomheder med fødevareproduktion

  • vejlede om korrekt anvendelse af FKM i detailvirksomheder med fødevareproduktion

  • kontrollere og vejlede om mærkning i FKM engrosleddet, således at den nødvendige information videregives til fødevaredetailleddet

  • kontrollere overensstemmelseserklæringer: plastik (10/2011) og andre materialer, eksempelvis stål (1935/2004) og kontaktbærende overflader af hele maskiner (10/2011 og 1935/2004)

  • kontrollere, at der er overensstemmelse mellem anvendelsesanvisninger i overensstemmelseserklæringen og mærkningen af produktet.