Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sporbarhed i kiosker - kontrolkampagne 2019

 

​Indledning – hvad er baggrunden for, at vi gennemfører kampagnen?


Myndigheder i fælles indsats mod butikstyveri og hæleri af fødevarer.

Med kampagnen, Indsats mod organiseret butikstyveri af fødevarer, samler Politi, Skattestyrelsen og Fødevarestyrelsens Rejsehold kræfterne i indsatsen mod butikstyveri og hælerne, der aftager de stjålne varer. I pressen har der været eksempler på organiseret tyveri i dagligvarebutikker af let omsættelige varer. De stjålne varer bliver derefter solgt billigt i kiosker og lign. Ved en fælles myndighedsindsats vil denne fælles kampagne forsøge at afdække om der kan være mistænksomme forhold, som kan indikere omsætning af stjålne fødevarer i kiosker.
 
Opgaven for Fødevarestyrelsens Rejsehold var at kontrollere om virksomhederne har fyldestgørende sporbarhed (fakturaer eller følgesedler) på deres fødevarer. Sporbarhed af fødevarers fysiske strøm, ét led frem og ét led tilbage, er nødvendig i tilfælde af fødevaresikkerhedsmæssige problemer, så virksomheder kan foretage en målrettet, hurtig og sikker tilbagetrækning. Sporbarhed er også afgørende for at sikre, at der ikke sker markedsføring af ulovlige fødevarer.
 
På den måde beskyttes forbrugerne, og samtidig sikres pålideligheden af de oplysninger, der gives til forbrugerne, når de handler ind. Derudover gør kravet til sporbarhed det sværere at afsætte stjålne varer og dermed sikres en mere fair konkurrence i branchen.
 
Derfor iværksætter og gennemfører Politiet, Skattestyrelsen og Fødevarestyrelsen i fællesskab 5 større målrettede kontrolindsatser i 2019.

Formålet – hvorfor gennemfører vi kampagnen – og hvad går den ud på?

  • at kontrollere sporbarhed på let omsættelige fødevarer i udvalgte virksomheder
  • at afdække virksomhedernes regelefterlevelse på sporbarhedsområdet
  • at bidrage til at afdække eventuel videresalg af hælerivarer fra butikstyveri
  • at vejlede virksomhederne om sporbarhedsreglerne og udbrede kendskabet til Fødevarestyrelsens sporbarhedsvejledning

Resultater

 
 


Ændret 19. marts 2020