Indledning – hvad er baggrunden for, at vi gennemfører kampagnen?
Temaet for denne kampagne er fødevaresikkerhed.
Pesticidrester i fødevarer kan udgøre en risiko for fødevaresikkerheden. I de senere år er der fundet enkelte fødevarer med sundhedsmæssigt problematisk restindhold af pesticider. Når Fødevarestyrelsen tager stikprøver på området, viser resultaterne typisk overskridelser af pesticid-grænseværdierne i omkring 4 % af prøverne af frugt og grønt fra tredjelande, i omkring 2 % af prøverne af frugt og grønt fra EU-lande, mens der er meget få overskridelser i afgrøder dyrket i Danmark. Ved mere fokuseret kontrol ved prøveudtagning i Københavns lufthavn af importeret frugt og grønt er der fundet overskridelser af grænseværdierne i 20-40 % af prøverne i 2014-2015. Ved prøveudtagning i forbindelse med en importkontrolkampagne i 2015 blev der fundet overskridelser i 16 % af prøverne.
Kampagnen har til formål at øge importvirksomhedernes fokus på pesticidreglerne med henblik på at nedbringe antallet af overskridelser af pesticidgrænseværdierne i importeret frugt, grønt og cerealier.
Formålet – hvorfor gennemfører vi kampagnen – og hvad går den ud på?
I kampagnen kontrolleres virksomhedernes egenkontrol, herunder deres procedurer for vurdering af leverandører og dokumenter for modtagekontrol. Desuden tages prøver af relevante produkter, som analyseres for pesticidrester. Herved søges følgende formål opfyldt:
- Kampagnen skal understøtte virksomhedernes arbejde med håndtering af risikofaktorer som pesticidrester.
- Opnå viden om hvor evt. problemer omkring virksomhedernes håndtering af risikofaktorer ligger.
Udbyttet – hvad vil vi opnå med kampagnen?
Kampagnen skal:
- understøtte, at virksomhederne bliver bedre til at anvende
risikoanalyser og egenkontrol i relation til pesticidrester.
- øge Fødevarestyrelsens viden om hvilke udfordringer virksomhederne
særligt har på dette område.
- bidrage til at der er færre overskridelser af pesticidgrænseværdierne i
de kommende år.
Grundlaget – hvilke regler ser vi på?
I kampagnen ser vi på:
Maksimalgrænseværdier for tilladt indhold af pesticidrester:
Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 396/2005 af 23. februar 2005 om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i eller på vegetabilske og animalske fødevarer og foderstoffer og om ændring af Rådets direktiv 91/414/EØF med senere ændringer.
Gældende maksimalgrænseværdier kan ses på Kommissionens hjemmeside
Sundhedsmæssig vurdering:
Fødevareforordningens artikel 14.
Fødevareforordningen: Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed.
Prøvetagning:
Kommissionens direktiv 2002/63/EF af 11. juli 2002 om EF-metoder til prøveudtagning til officiel kontrol af pesticidrester i og på vegetabilske og animalske produkter og om ophævelse af direktiv 79/700/EØF.
Regler for egenkontrol/HACCP-risikoanalyse:
Hygiejneforordningens artikel 5.
Hygiejneforordningen: Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 852/2004
af 29. april 2004 om fødevarehygiejne, med senere ændringer
Regler for procedurer/Gode arbejdsgange (GAG):
Hygiejneforordningens artikel 4.
Hygiejneforordningen: Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne, med senere ændringer
Vejledninger:
Vejledning 2012 – Importørernes egenkontrol for import og samhandel af fødevarer.
Kemiske forureninger i fødevarer. Tjekliste. Februar 2017.
Målgruppen – hvor
kommer vi på besøg?
Kontrollen skal forgå i virksomheder, der importerer frugt, grønt, cerealier og vin. Der udtages prøver af frugt, grønt, cerealier og vin til pesticidanalyse på nogle af kampagnekontrolbesøgene.
Målgruppen er både detail- og engrosvirksomheder.
Periode
1. oktober – 30. november 2017
Resultater
Slutrapport - Importørers egenkontrol med pesticidrester 2017