Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Nitrit hos detailslagtere – Kontrolkampagne 2016

 

​​Indledning – hvad er baggrunden for, at vi gennemfører kampagnen?

Anvendelse af nitrit
Nitrit anvendes til at konservere kødprodukter fx rullepølse og bacon. Når nitrit reagerer med kødets proteiner omdannes nitrit til nitrosaminer. Nitrosaminer er forbindelser, der kan være kræftfremkaldende. Tilsætning af antioxidanter fx ascorbat i forbindelse med nitritsaltning reducerer hastigheden af dannelsen af nitrosaminer. Anvendelsen af nitrit reguleres på den tilsatte mængde og ikke som de fleste andre tilsætningsstoffer på mængden i det færdige produkt. Dette betyder, at slagterne skal beregne den tilsatte mængde nitrit i bl.a. lagesaltede produkter.

Danmarks særregler for tilsætning af nitrit
Danmark har siden 1995, hvor reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer blev EU-harmoniseret, haft særregler for anvendelsen af nitrit (E 249 og E 250) i kødprodukter ud fra hensynet til beskyttelse af folkesundheden. Det betyder, at grænseværdierne for nitrit generelt er lavere end i de øvrige EU-lande.

Grænseværdierne for anvendelsen af nitrit til kødprodukter på det danske marked fremgår af bekendtgørelsen om tilsætninger mv. til fødevarer (BEK nr. 1044 af 4/9/2015).

Tidligere kampagne
Fødevarestyrelsen gennemførte i 2014 en kontrolkampagne med fokus på anvendelsen af nitrit i lagesaltede kødprodukter hos detailslagtere. Kontrolkampagnen omfattede også prøveudtagning. Resultatet viste overskridelser i knap 35 % af prøverne, og Fødevarestyrelsen konkluderede, at slagterne havde svært ved at styre mængden af nitrit til de lagesaltede produkter.

Fødevarestyrelsen har siden kontrolkampagnen i 2014 været i dialog med de relevante branche­organisationer om problematikken vedr. nitrit i lagesaltede produkter og har udarbejdet en vejledning om de danske grænseværdier for tilsætning af nitrit.

Formålet - hvorfor gennemfører vi kampagnen?

Formålet med kampagnen er at kontrollere og vejlede detailslagterne om:

  • Anvendelse af nitrit i lagesaltede kødprodukter
Udbyttet - hvad vil vi opnå med kampagnen?

Kampagnen skal belyse, hvorvidt detailslagterne har fået større fokus på korrekt anvendelse af nitrit i lagesaltede kødprodukter. Antallet af prøver med overskridelser skal være faldet i forhold til 2014-kampagnen.

Grundlaget - hvilke regler ser vi på?

I kampagnen ser vi på:

Tilsætningsstoffer mv.

  • Bekendtgørelse nr. 1044 af 4. september 2015 om tilsætninger til fødevarer m.v.

  • Forordning 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer

Forordning 178/2002 om de generelle principper og krav i fødevarelovgivningen (krav om gode arbejdsgange).

Målgruppen - hvem og hvor mange får besøg?
  • Detailslagtere som anvender nitrit til lagesaltning af kødprodukter.
  • Kontrolbesøg med prøveudtagning i 135 butikker.

 

Perioden - hvornår kommer vi på besøg?

Kampagnen gennemføres januar til marts 2016.

 

Resultater

Slutrapport.

Kontakt

 Fødevarestyrelsens pressetelefon, tlf. 2284 4834.

Ændret 26. juli 2017