Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Indfangning af slagtekyllinger – Kontrolkampagne 2016

 

Baggrund

Indfangning af slagtekyllinger

I Danmark indfanges ca. 114 mio. danske slagtekyllinger årligt, hvoraf de ca. 100 mio. slagtes i Danmark og de øvrige eksporteres levende til slagtning i EU (især til Nederlandene og Tyskland).
Indfangningen foregår hovedsagligt med fangemaskiner, men kyllinger, der skal eksporteres til slagtning i udlandet og økologiske kyllinger, bliver håndindfanget.
I 2014 gennemførte Fødevarestyrelsen en kampagne med kontrol af indfangning og håndtering af slagtekyllinger forud for slagtning.
Resultatet af kampagnen viste, at de tekniske specifikationer for fangermaskinerne ikke blev fulgt ved maskinel indfangning, og at mere end 1 % af slagtekyllingerne fik skader i forbindelse med indfangningen:

Slutrapport fra kampagnen 2014 om indfangningskontrol af slagtekyllinger, samt rengøringskontrol af transportmidler og fjerkrækasser 

På baggrund af resultaterne fra kampagnen har fjerkræbranchen efterfølgende iværksat en handlingsplan.
Handlingsplanens formål er at afdække og minimere problemerne omkring indfangning af slagtekyllinger.


Rengøring af fjerkrækasser mv.

Når fangemaskiner, transportmidler og fjerkrækasser ikke er tilstrækkeligt rengjorte for fjer og gødningsrester kan de bringe smitte ind i besætningerne.
Der er jævnlige udbrud af lav-patogen fugleinfluenza i Nederlandene og Tyskland, som er Danmarks primære samhandelslande for fjerkræ. Hvis vi får udbrud af fugleinfluenza i Danmark kan det få omfattende økonomiske konsekvenser, fordi det medfører lukning for eksport af fjerkræprodukter i en længere periode. Fugleinfluenza har desuden potentiale til at kunne smitte til mennesker.
Ved Fødevarestyrelsens kampagne i 2014 var 19 ud af 63 kontrollerede transportmidler og/eller fjerkrækasser tydeligt snavsede forud for den planlagte pålæsning af slagtekyllinger.
Erhvervet iværksatte straks en række tiltag for at undgå dette.

 

Formål

Formålet er at kontrollere og vejlede om at indfangning af slagtekyllinger forud for transport sker på en dyreværnsmæssig forsvarlig måde og at transportmidler og -kasser skal være rene forud for transport.

 

Kontrolindsats

Der gennemføres kontrol i 30 besætninger. Det drejer sig om 30 kontroller af indfangninger fordelt med 10 kontroller af indfangninger til slagtning i EU og 20 kontroller af indfangninger til slagtning i Danmark samt 60 rengøringskontroller.

 

Dyreart/branche

Slagtekyllinger

 

Periode
Gennemføres i perioden 15. august – 15. december 2016
 
Resultater
 
 
Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.

Ændret 18. december 2019