Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Ulovlig indførsel af fjervildt - Kontrolkampagne 2016

 

Baggrund

Miljø - og Fødevareministeriet har sammen med fjerkræbranchen og dyreværnsorganisationerne gennemført et servicetjek af fjerkræsektoren. Af denne samt "Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for fjerkræ" fremgår det, at der igangsættes en informations- og kontrolkampagne med fokus på indførsel af fjervildt for bl.a. at optimere kontrolindsatsen omkring fødevaresikkerheden. Veterinærrejseholdet har desuden ved kontrol hos flere importører og modtagere af fjervildt i sensommeren 2015 konstateret, at der ikke altid er styr på sporbarheden hos indført fjervildt.


Ulovlig indførsel af fjervildt fra lande udenfor Danmark udgør en væsentlig risiko for indførsel af uønskede sygdomme, da der herved ikke er kendskab til hverken dyrenes oprindelse, sundheds- og sygdomsstatus, afsætning eller spredning af dyr til flere aftagere. Smitterisikoen i forhold til fjerkræproduktionen er især stor for fjerkræ, som har adgang til det fri.

Indslæbning af smitsomme sygdomme såsom fugleinfluenza og Newcastle Disease, som Danmark p.t. er fri for, kan få alvorlige konsekvenser for hele fjerkræproduktionen, herunder eksporten, med manglende muligheder for at afsætte fjerkræprodukter på de internationale markeder. Indslæbning af sygdomme kan medføre forøget dødelighed, dårlige produktionsresultater og dermed også dårligere indtjening i fjerkræproduktionen. Dertil er der risiko for indførsel af sygdomme, der endnu ikke findes i Danmark.

Kontrolindsats

Kampagnen er landsdækkende og vil fokusere på:  

  • Vejledning om gældende regler for indførsel af fjervildt, samt krav til optegnelser over udsætningen af fjervildt. 
  • Kontrol af Fødevarestyrelsens regler for sporbarhed ved indførsel af fjervildt.
  • Kontrol af Fødevarestyrelsens regler med dyrevelfærd, herunder dyrevelfærd under transport 
Dyreart/branche

Fjervildt som fx fasaner, gråænder og agerhøns

 

Periode

Kampagnen gennemføres i perioden maj-august.

Resultater

Læs slutrapport.

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.

 

Ændret 26. juli 2017