Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Uønsket kemi i røget kød og fisk samt grillet kød - Kontrolkampagne 2015

 

Indledning – hvad er baggrunden for, at vi gennemfører kampagnen?
Fødevarer kan blive forurenet med PAH (Polycykliske aromatiske hydrocarboner) under rygnings-, opvarmnings- og tørringsprocesser, hvor forbrændingsprodukter kan komme i direkte kontakt med fødevarerne. PAH er kræftfremkaldende og skader gener, hvorfor indtaget bør begrænses.

Der er grænseværdier for PAH i bl.a. røget kød og fisk samt grillet kød. Traditionelt røgede produkter kan have et højt indhold, såfremt gode arbejdsgange(GMP/GAG) for at reducere dannelse af PAH ikke følges.

Prøveprojekter har vist, at nogle produkter ligger højt i forhold til de grænseværdier, der gælder fra sommeren 2014. Især prøver af grillede hakkebøffer har ligget højt, men også røget torskerogn og røgede muslinger.

Problemstillingen gælder ikke kun i engros, men også i detail, da der foregår både grillstegning og rygning i detail. I detail kan det være sværere at have en standardiseret proces, hvorfor dannelsen af PAH lettere kan afvige fra dag til dag.

Formålet – hvad går kampagnen ud på?
Kampagnen skal kontrollere virksomhedernes risikoanalyse og procedurer for rygning og grilning med henblik på at sikre, at virksomhederne har procedurer, der begrænser dannelsen af PAH.

Kampagnen foregår i virksomheder som ryger produkter ved traditionel rygning og/eller tilbereder ved grilning.

Formålet er:

  • kontrol af virksomhedernes egenkontrol, herunder om der er relevant risikoanalyse og procedure til begrænsning af dannelse af PAH
  • kontrol af virksomhedernes implementering af disse egenkontrolprocedurer
  • vejledning om dannelse af PAH ved rygning af kød og fisk samt grilning af kød.

Udbyttet – hvad vil vi opnå med kampagnen?
Vi vil gerne opnå,  at virksomhederne har passende risikoanalyser og gode arbejdsgange til at få så lavt indhold af PAH-forbindelser som muligt i røgede og grillede kød- og fiskeprodukter.

Grundlaget – hvilke regler ser vi på?
Regler, som indgår i kampagnen :

  • Forordning 852/2004,  bilag 2, kapitel IX, afsnit 3
  • Forordning 852/2004 artikel 5
  • Forordning 178/2002, særligt artikel 14
  • EU forordning 1881/2006 med tilhørende ændringer, hvor grænseværdierne for PAH står i bilaget, del 6: Polycykliske aromatiske hydrocarboner.

Målgruppen – hvor kommer vi på besøg
Restauranter, slagterforretninger, fisk og vildtforretninger, smørrebrøds- og delikatesseforretninger, kødproduktvirksomheder og fiskevarevirksomheder.

Periode
Kampagnen gennemføres i juni-august.

Resultater
Slutrapport

Kontakt
Fødevarestyrelsens pressevagt, 2284 4834.

 

Ændret 17. januar 2017