Baggrund
Økologiske fødevarer skal hovedsageligt bestå af ingredienser af landbrugsoprindelse, når der ses bort fra vand og salt – den såkaldte 95 %-regel. Det er Fødevarestyrelsens erfaring, at flere virksomheder tror, at 95 %-reglen giver mulighed for at anvende 5 % ikke-økologiske ingredienser efter eget valg. Men ingredienserne skal enten være listet i henhold til økologi-gennemførelsesforordningen eller være omfattet af en specifik tilladelse meddelt virksomheden af Fødevarestyrelsen.
Derudover skal virksomhederne være opmærksomme på særreglerne for anvendelse af aromaer, tilsætningsstoffer og hjælpestoffer, såsom enzymer og starterkulturer, samt kravet om GMO-fravær i økologisk produktion.
Denne kampagne skal bidrage til at skabe øget fokus og bevidsthed omkring reglerne hos virksomhederne. Kampagnen skal ses som en dybdegående kontrol af anvendelse af ikke-økologiske ingredienser, anvendelse af tilsætninger og dokumentation for fravær af GMO.
Kontrolindsats
Kampagnen skal ses som en udvidelse af den årlige kontrol med en særlig dybdegående og grundig kontrol af de udvalgte områder. Fokus vil være på:
- anvendelse af ikke-økologiske ingredienser af landbrugsoprindelse
- anvendelse af tilsætningsstoffer
- anvendelse af hjælpestoffer
- dokumentation for fravær af GMO
Brancher
Økologisk produktion foregår på tværs af brancher i både engros- og detailled.
Periode
Februar-april.
Resultater
Slutrapport – Økologiproducerende virksomheder
Kontakt
Fødevarestyrelsens pressetelefon, tlf. 22 84 48 34.