Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Nordisk allergenprojekt - Kontrolkampagne 2015

 

​Indledning – hvad er baggrunden for, at vi gennemfører kampagnen? 

Forkert mærkning af allergene ingredienser som mælk, æg, gluten og nødder udgør en alvorlig sundhedsrisiko for personer med allergi og anden overfølsomhed. Derfor betragtes en fødevare uden korrekt mærkning af allergene ingredienser som ikke sikker ifølge fødevareforordningen. Rapporten fra den nordiske kampagne ”Mærkning af allergener og ”kan indeholde spor af” allergener” fra 2012 viser primært to ting. På hvert femte produkt blev der fundet afvigelser ift. mærkning af allergener. Mange virksomheder mærkede også med spormærkning ”kan indeholde spor af”, selvom det ikke var nødvendigt. Unødig advarselsmærkning kan medføre, at udbuddet af fødevarer for allergigere bliver mindre og medføre at allergigere begynder at tage chancer.

I 2015 vil Fødevarestyrelsen i samarbejde med Norge, Finland og Sverige igangsætte en kampagne, som primært skal kortlægge spormærkning af allergener, herunder hvilke udeklarerede allergener, der forekommer i færdigpakkede fødevarer og i hvilke mængder. Det gøres vha. udtagning af prøver og samtidig kontrol af procedurer og workflow ifm produktionen af de udtagne prøver. Prøverne analyseres vha. DNA-sekvensering og er finansieret af Nordisk ministerråd. Netop spørgsmålet om indholdet af allergener i de forskellige produkter står tilbage efter kampagnen i 2012.

Endvidere vil man under kampagnen se på mærkningen af allergener. Krav til mærkning af allergener er reguleret i Mærkningsforordningen EU (nr.) 1169/2011.​

Formålet – hvorfor gennemfører vi kampagnen – og hvad går den ud på?

Formålet er opfølgning på det tidligere nordiske allergenprojekt i 2012, derfor har nordisk ministerråd afsat midler til et projekt som skal køre samtidig i de nordiske lande.

Regler for mærkning af allergifremkaldende ingredienser har til formål at allergigere og andre intolerance bør kunne fravælge fødevarer, hvis indhold forårsager en allergisk reaktion. Korrekt mærkning af allergene ingredienser er meget vigtigt. De allergener samt de produkttyper, som er årsag til flest uventede allergiske reaktioner, er af projektgruppen blevet udvalgt til at indgå i projektet. I Sverige er de fleste uventede allergiske reaktioner forårsaget af udeklareret mælk, æg, hasselnød eller peanut. Der har også været tilfælde af mennesker med cøliaki eller hvede allergi har reageret, fordi hvede ikke er oplyst. Chokolade, slik, bagværk, halvfabrikata pølse og kødboller og færdigretter er de sammensatte fødevarer, som normalt indeholder disse allergener. Det er næsten lige så almindeligt at uventede allergiske reaktioner opstår som følge af, at fødevarer er forurenet som at de er fejlagtigt mærket.

  • Derfor kontrollere, om lovgivning ved mærkning af færdigpakkede fødevarer efterleves, samt hvilke udeklarerede allergener der forekommer
  • Opnå viden om efterlevelsen af loven vedr. mærkning af allergener
  • Projektet har bidraget med indspil til EU harmoniseringen af reglerne for anvendelse af advarselsmærkning vedr. allergener.
  • Opnå viden om efterlevelsen af de nordiske retningslinjer for ”Kan indeholde spor af…”
  • Opnå viden om i hvilken udstrækning udeklarerede allergener findes i fødevarer både med og uden advarselsmærkning, samt i hvilke niveauer disse allergener forekommer. 
Udbyttet – Hvad vil vi opnå med kampagnen? 

Resultaterne af kontrollen skal bruges som datagrundlag for den fremtidige regelfastsættelse .
Resultaterne fra projektet kommer til at udgøre et vigtigt grundlag i kommende risikovurderings- og regeludviklingsarbejde inden for området udeklarerede allergener.

Grundlaget – hvilke regler ser vi på? 

I kampagnen ser vi på: Der skal kontrolleres egenkontrolprocedurer ift. allergener, dokumentkontrol og mærkning af specifikke produkter. Derudover tages der prøver til analyse for udeklarerede allergener.

Mærkning
- [1169/2011] Mærkningsforordningen
- Mærkningsvejledningen

Egenkontrol
- [178/2002] Fødevareforordningen
- [852/2004] Hygiejneforordningen

Målgruppen – hvor kommer vi på besøg? 

Kontrollen omfatter virksomheder, der producerer og importerer forskellige former for færdigretter, bagværk, forarbejdet kød og chokolade / konfekture, som kan indeholde allergener.

Periode - hvornår kommer vi på besøg?

Kampagnen gennemføres september-november 2015.

Resultater

Læs kampagnens resultater på Nordisk Ministerråds hjemmeside

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834. 

 

Ændret 3. december 2019