Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Medicinkontrol

Fødevarestyrelsens lokale veterinærafdelinger og veterinærrejseholdet fører kontrol med medicinanvendelse i landbrugets besætninger og hos praktiserende dyrlæger

Kontrollen bliver koordineret og planlagt af Fødevarestyrelsens enhed for dyrevelfærd og veterinærmedicin, og der udpeges årligt 200 besætninger til fødevarekontrolenhedernes medicinkontrol.

Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold planlægger og udfører derudover aktuelle aktioner og kontrolkampagner, ofte i tæt samarbejde med både fødevarekontrolenhederne, politiet og andre myndigheder.

Derudover varetager Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold kontrol og supervision af de praktiserende dyrlæger.

Medicinkontrollen i besætninger og dyrlægepraksis foregår ved uanmeldte kontrolbesøg. 

Fra tilfældig til risikobaseret kontrol

Indtil 2003 har kontrollen været udført som kontrolbesøg hos tilfældigt udvalgte landmænd og dyrlæger. Efter flere sager om ulovlig anvendelse af medicin i landbruget besluttede Folketinget at styrke kontrollen med medicinanvendelsen i landbruget.

Styrkelse af kontrollen bestod i oprettelse af det tidligere medicinrejsehold og indførelse af en risikobaseret udvælgelse af besætninger og dyrlæger til kontrol.

Risikobaseret kontrol betyder, at udpegningen af landmænd og dyrlæger til medicinkontrol sker på baggrund af såkaldte risikoparametre, bl.a. ved dataudtræk fra databaser, hvor dyrlæger og landmænd indberetter oplysninger om medicinforbrug og antal husdyr.

Værktøjer til risikobaseret kontrol

Som det væsentligste værktøj i den risikobaserede medicinkontrol anvendes databaserne VetStat og det Centrale Husdyrbrugs Register (CHR).
 

Relevante links

VetStat
Kontrol af veterinære lægemidler 2003
Kontrol med veterinære lægemidler for 2006​ 

 
Ændret 25. juli 2017