Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Virksomheder med ultralav risiko

En fødevarevirksomhed vurderes at have ultralav risiko, når dens aktiviteter med fødevarerne kun udgør en meget lav eller ingen risiko for fødevaresikkerheden.

Eksempler på virksomheder med ultralav risiko:

  • Apoteker, som kun sælger varer, der ikke kræver køl eller frys
  • Automater med fødevarer, som ikke kræver køl eller frys, fx slik og chips 
  • Keramikere og glaspustere, som sælger direkte til forbrugere
  • Vinforretninger
  • Værtshuse, som kun serverer indpakkede varer, fx chips og peanuts i poser
  • Handel med fødevarer, der ikke sker i en butik – fx nethandel – når varerne ikke kræver køl eller frys
  • Transport af fødevarer. Hvis det er kølepligtige fødevarer vil der være krav om skriftlighed.

Virksomheder med ultralav risiko vil ikke have et kritisk kontrolpunkt og får sjældent kontrolbesøg. En ultralav risiko virksomhed kan klare sin egenkontrol, med en skriftlig risikoanalyse og med gode arbejdsgange, som i de fleste tilfælde kan være mundtlige.

Kontrol af virksomheder med ultralav risiko
Ultralav risiko virksomheder​ kontrolleres ved ejerskifte, forbrugerklager og i forbindelse med særlige kontrolkampagner.

Den tilsynsførende spørger ind til dine gode arbejdsgange for, hvordan du sikrer den nødvendige rengøring, vedligehold mv.

Typiske emner ved kontrol af virksomheder med
ultralav risiko:

  • Er der rent og vel vedligeholdt
  • Er der styr på, hvor varerne kommer fra
  • Er kontrolrapporten/kontrolinformationsblanketten hængt rigtigt op
  • Er varerne korrekt mærket.
Læs mere 

Alfabetisk liste over ord om egenkontrol
Gode arbejdsgange

Ændret 25. marts 2021