Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Hold det adskilt

Få dråber saft fra råt kød kan være nok til at gøre dig syg af fx campylobacter. Sørg for at holde råt kød adskilt fra færdig mad som fx salat og brød.

Er du blandt dem, der tænker: "Der sker mig ikke noget", når du bruger samme skærebræt, samme kniv eller grilltang først til råt kød og derefter til salat eller brød? Eller som glemmer at vaske hænder, når du har rørt ved råt kød?  ​​ 

Så tag et kig på Fødevarestyrelsens oplysningskampagner om: "Hold det adskilt"

Baggrundsinfo

Mange af os har indgroede dårlige vaner, når vi laver mad hjemme i køkkenet eller ved grillen. Det kan i værste fald gøre os syge af den mad, vi spiser. Fx går det ofte galt under madlavning, når vi håndterer råt kød, og det kan ende i dårlig mave og opkast.  

Hvert år bliver mange forbrugere syge af fx campylobacter og salmonella fra både dansk og udenlandsk kød. Læs mere om salmonella og campylobacter her.

 
"Hold det adskilt" - se tre film om håndtering af råt kød
Fødevarestyrelsen har produceret tre kampagnefilm med tre budskaber, der skal hjælpe dig med at huske at holde råt kød og spiseklar mad adskilt.
 

Du kan se de tre film her:

#1: Hold det adskilt – brug 2 sæt køkkengrej: ét til råt og ét til færdigstegt

#2: Hold det adskilt – lad ikke saft fra råt kød sive ud i køleskabet

#3: Hold det adskilt - håndter råt kød korrekt

 Læs pressemeddelelsen om oplysningskampagnen i 2017.

 

"Den Blå Kylling" - se film og undervisningsmateriale til bl.a. Folkeskolen
God hygiejne i køkkenet er vigtig, hvis du ikke vil være syg af maden.
 
Se filmen "Den Blå Kylling" her og få styr på, hvordan du undgår at blive syg af bakterier fra kød.
 


Vi spiser for at blive mætte, for at holde os sunde og friske og for fornøjelsens skyld. Mad skal helst være noget, vi nyder. Derfor skal vi ikke hele tiden gå og tænke på, om der er bakterier eller virus i maden. Det handler om at lære, hvordan råvarerne og den færdige mad skal behandles i køkkenet.

Når man kan blive syg af mad, skyldes det, at der kan være sygdomsbakterier som fx campylobacter og salmonella i maden. Men det er ikke alle bakterier, du kan blive syg af. Mange bakterier i mad kan være nyttige for dig. 

Campylobacter er den madbakterie, som gør flest mennesker syge i Danmark og i mange andre lande. Campylobacter kan typisk være i fjerkræ og andet kød. Det lumske ved campylobacter er, at der skal meget få bakterier til for at blive syg. Nogle enkelte dråber kødsaft fra råt kød er nok til at give mavepine og kraftig diarré. Men hvis du har en god hygiejne, når du laver mad, bliver du ikke syg, selvom der måske er bakterier i kødet.

Du kan læse mere i undervisningsmaterialet "Madklassen" i afsnittet "Husk god køkkenhygiejne" her med elevopgaver på side 15.  
 
Grill - se filmen "Oh Dadday - find fars fejl ved grillen"
Når man griller udendørs og ofte under mere primitive forhold, er det ekstra vigtigt at holde styr på det rå kød i forhold til den færdige mad. Hold det adskilt! Hvis du følger Fødevarestyrelsens råd, når du griller, så har du mindre risiko for at blive syg efter en dejlig grillmiddag.

Se filmen "Find fars ​fejl ved grillen":

Grillråd: 2 fade, 2 grilltænger - og vask så hænder!

  
Guide med råd om at undgå at sprede bakterier fra bl.a. råt kød

 Se guiden med råd om, hvordan du undgår at sprede bakterier og virus til færdig mad  

 

 

Ændret 23. marts 2018