Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Det er bare en syg gave

Det er ikke alt, du får, du har ønsket dig! Hvert år redder mange gæster sig en omgang ”Roskildesyge” ved julebuffeten. Kampagnen ”Det er bare en syg gave!” sætter fokus på højtiden for Roskildesyge og på, hvordan du undgår at blive syg af mad fra julebuffeten.

Tiden op mod jul er højtid for Roskildesyge og dermed opkast og kraftig diarré. Én af forklaringerne er, at sløje gæster går til buffeten og spreder Roskildesyge via maden på buffeten. En anden forklaring er, at køkkenmedarbejdere møder halvsyge på job og smitter gæsterne via maden.


Roskildesyge kommer af det meget smitsomme norovirus, som nemt kan sende et helt middagsselskab på forlænget ophold på toilettet. Roskildesyge er årsag til halvdelen af de sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer i Danmark. Men sådan behøver det ikke at være.


Rådene fra Fødevarestyrelsen lyder:
· Hold dig fra buffeten, hvis du er syg med opkast eller diarré – du smitter andre.
· Vask hænder grundigt efter toiletbesøg – og inden du går til buffeten.
· Brug tænger og skeer til at tage maden med.
· Sig til køkkenet, hvis bestikket er faldet ned i maden.
· Hold om brødet med et klæde, når du skærer det.
· Tag en ny tallerken ved en ny portion.


Se mere
Se rådene på Go Cards, som du kan bruge som ”Til” og ”Fra” kort samt filmklip på DR OBS og regionalstationer.

Go Card som til/fra kort: ”Det er bare en syg gave!
Film: ”Det er bare en syg gave!


Info til køkkenmedarbejdere
Se hvordan køkkenmedarbejdere, kokke mm. undgår at smitte andre med norovirus via maden:
Roskildesyge? Bliv hjemme!
"Sådan vasker du hænder"

Ændret 18. januar 2017