Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Skyl frugt og grønt

Spis masser af frugt og grønt - men skyl det først!

​​Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugerne, på grund af bakterier og virus. Virus og bakterier kan overføres fra frugt og grønt, når der fx er brugt beskidt vand til at dyrke eller skylle grøntsagerne med. Bakterier og virus kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster.        
 

Bakteriernes vej til frugt og grønt
Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem.

 

Spis masser af frugt og grønt – men skyl det!
Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus. Men flere eksempler på sygdomsudbrud dokumenterer, at det er vigtigt, at forbrugerne ved, hvordan de skal håndtere fødevarerne.

 

Tre enkle råd

De tre enkle råd lyder:

  • Skyl frugt, salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt.
  • Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.
  • Kog frosne hindbær i et minut, hvis de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering, fx smoothies.

Babymajs og sukkerærter er produkter som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard, siger Annette Perge.

Frosne hindbær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man koger frosne hindbær i 1 minut, hvis de skal bruges i retter, der ikke bliver varmehandlet, fx smoothies.

 Læs mere i guiden "God køkkenhygiejne: F​rugt og grønt".

Se kampagnefilm

Se Fødevarestyrelsens kampagne to film "Skyl krydderurter og salat" samt filmen "Sådan skyller du krydderurter og salat" her

Se også Fødevarestyrelsens oplysningsfilm om håndtering af frugt og grønt blev vist på DR OBS i 2010:

         

 

 

Svinetransportører sløser med vask af lastbilerSvinetransportører sløser med vask af lastbilerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser 2019/Svinetransportører-sløser-med-vask-af-lastbiler.aspx023328aspxhtml22-03-2019 09:00:00
Udeklareret indhold af gluten, mælk og soja i BlomkålssalatUdeklareret indhold af gluten, mælk og soja i Blomkålssalathttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Tilbagekaldte fødevarer 2019/Udeklareret-indhold-af-gluten,-mælk-og-soja-i-blomkålsalat.aspx023327aspx0html21-03-2019 16:00:00
Økologiske oksepølser og Tatar med fund af SalmonellaØkologiske oksepølser og Tatar med fund af Salmonellahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Tilbagekaldte fødevarer 2019/tilbagekald-Coop-365-okologi-Ferske-okologiske-oksepolser-merguez,-300-g-og-Coop-Tatar,-hakket-kod,-under-6-fedt,-180-g.aspx023320aspx0html21-03-2019 14:00:00

Ændret 1. november 2018