Gå til navigation Gå til hovedindhold

Skyl frugt og grønt

Spis masser af frugt og grønt - men skyl det først!

​​Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugere på grund af bakterier og virus. Bakterierne og virus kommer ofte fra forurenet vand under dyrkning eller skylning, fra høstarbejdere med en dårlig håndhygiejne eller under transporten.​      
 
Bakteriernes vej til frugt og grønt
Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og plukker i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem.

 

Spis masser af frugt og grønt – men skyl det!
Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus. Men flere eksempler på sygdomsudbrud dokumenterer, at det er vigtigt, at forbrugerne ved, hvordan de skal håndtere frugt og grønt.

 

Tre enkle råd

De tre enkle råd lyder:

  • Skyl frugt, salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt.
  • Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.
  • Kog frosne hindbær i et minut, hvis de indgår i retter, der ikke bliver varmebehandlet før servering, f.eks. i smoothies.

Babymajs og sukkerærter er produkter, som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard.

Frosne hindbær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man koger frosne hindbær i 1 minut, hvis de skal bruges i retter, der ikke bliver varmehandlet, f.eks. i smoothies.

 Læs mere i guiden "God køkkenhygiejne: F​rugt og grønt".

Se kampagnefilm

Se Fødevarestyrelsens to kampagnefilm her: "Skyl krydderurter og salat" samt filmen "Sådan skyller du krydderurter og salat"

Se også Fødevarestyrelsens oplysningsfilm om håndtering af frugt og grønt blev vist på DR OBS i 2010:

​​

Ændret 23. juni 2022