Gå til navigation Gå til hovedindhold

Strandarve - Hele planten

 

Videnskabeligt navn: Honckenya peploides (L.) Ehrh.

Synonymer: Arenaria peploides L.

 

Beskrivelse

Planten tilhører nellikefamilien og vokser – som navnet angiver – ved strandbredder. Planten er almindelig ved de danske kyster.

Der eksisterer meget få data om plantens indholdsstoffer, men ingen sundhedsmæssigt betænkelige indholdsstoffer er identificeret. Der er ikke kendskab til forgiftningstilfælde efter indtagelse af strandarve.

På grund af den beskedne viden om plantens indholdsstoffer og eventuelle skadelige virkninger, bør planten kun spises i små mængder.

 

Markedsføring af strandarve

Da strandarve betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre planten til konsum med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at planten ikke er novel food eller at brugen af planten bliver novel food godkendt i EU.

Læs mere om novel food reglerne her.

De overjordiske dele af strandarve er dog ikke novel til brug i kosttilskud og kan derfor markedsføres til brug i kosttilskud uden en forudgående novel food tilladelse.

Bemærk at hvis plantedelene markedsføres til kosttilskud som ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food tilladelse inden markedsføring.

 

Forvekslingsmuligheder

Strandarve kan forveksles med sandkryb (Lysimachia maritima (L.) Galasso, Banfi & Soldano  ( synonym Glaux maritima L.).

Billede strandarve

 

Foto: Biopix

Ændret 22. juli 2021