Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Løgkarse -Blomster og blade

 

Videnskabeligt navn: Alliaria periolata (M.Bieb.) Cavara & Grande 

Synonym: Sisymbrium alliaria (L.) Scop. 

 

Beskrivelse

Løgkarse tilhører korsblomstfamilien og bruges som krydderurt. Løgkarse blomstrer maj-juni, mens bladene er tilgængelige hele året. Bladene indeholder erukasyre og glukosinolater, mens indholdsstofferne i blomsten ikke er kendte. Den type glukosinolater, der er i løgkarse, kan nedbrydes til bl.a. blåsyre, der er giftigt. Den akutte referencedosis for blåsyre for en voksen kan blive overskredet ved et indtag på mere end 13 g friske blade eller godt 2 g for et lille barn. Hvis indtaget af blåsyre ligger under den akutte referencedosis, kan det med sikkerhed siges, at man ikke risikerer at blive dårlig af den indtagne mængde. Løgkarse bør derfor kun bruges i mindre mængder, som fx som krydderurt i maden, særligt hvis maden serveres for børn.

 

Markedsføring af løgkarse

Blade og blomster fra løgkarse er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af plantedelene.

Læs mere i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter her.

Bemærk at hvis plantedelene markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

 
Forvekslingsmuligheder

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

 

Billede løgkarse 

 

Ændret 4. december 2019