Gå til navigation Gå til hovedindhold

Hjulkrone - blomster og blade

 

​Videnskabeligt navn: Boroga officinalis L.

 

Beskrivelse

Hjulkrone, der tilhører rubladfamilien, stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og dyrkes rundt om i danske haver. Forvildede planter kan findes hist og her i naturen. Planten blomstrer med karakteristiske, stjerneformede blomster fra maj til september.

Blade og blomster har haft historisk anvendelse som fødevare og anvendes også som fødevare i EU i dag. Alle dele af planten indeholder dog 1,2-umættede pyrrolizidinalkaloider, som er problematiske naturlige giftstoffer, som planten producerer som forsvar. 1,2-Umættede pyrrolizidinalkaloider er levertoksiske, kan påvirke DNA og er kræftfremkaldende. De få analyser, der er lavet, har vist et meget varierende indhold af disse giftstoffer. Pga. af indholdet af 1,2-umættede pyrrolizidinalkaloider fraråder Fødevarestyrelsen, at private plukker og indtager blade og blomster fra hjulkrone. Hvis hjulkrone købes, bør den kun spises yderst begrænset. 

 

Markedsføring af hjulkrone

Blade og blomster af hjulkrone er ikke novel food, men forbrug kan være forbundet med sikkerhedsmæssige risici. 

I tilfælde af markedsføring vil styrelsen derfor anmode om dokumentation for, at grænseværdierne for indhold af pyrrolizidinalkaloider fastsat i forordning 1881/2006 overholdes. Denne dokumentation skal kunne fremvises ved en eventuel kontrol.

 

Forvekslingsmuligheder

I Italien har der været forvekslinger med blade fra almindelig fingerbøl (Digitalis purpurea L.). Indtag af almindelig fingerbøl kan forårsage alvorlig akut og livstruende forgiftning. Når planterne blomstrer, er der ikke kendskab til, at der er sket forvekslinger.

 

Billede hjulkrone

 

 

Ændret 6. januar 2023