Gå til navigation Gå til hovedindhold

Havemorgenfrue - kronblade

 

Videnskabeligt navn: Calendula officinalis L.

 

Beskrivelse

Havemorgenfrue tilhører kurvblomstfamilien og er en sommerblomst, der blomstrer fra juni og hen i efteråret med gule og orange blomster. Blomsterne danner endestillede kurve med orangegule, tungeformede randkroner og mørkere, rørformede skivekroner. Randkronerne kan bruges både som egentlig ingrediens og til dekorative formål i fx kager og salater.

Blomsterne indeholder bl.a. pigmentstofferne flavonoider og karotenoider, indholdsstofferne tri- og sesquiterpener samt 1,2-mættede pyrrolizidinalkaloider, som ikke vurderes som toksiske i modsætning til 1,2-umættede pyrrolizidinalkaloider.

Der er ikke kendskab til forgiftningstilfælde pga. brug af morgenfrue som fødevare. Der er dog lavet dyreforsøg med ekstrakter af blomsterne, som tyder på, at blomsten kan indeholder stoffer, som kan påvirke leveren og blodbilledet. På den baggrund bør man ikke overdrive brug af morgenfrue, men randkronerne kan anvendes i begrænsede mængder i fx urtete eller som spiselig pynt på salat.

 

Markedsføring af morgenfrue

Kronbladene/randkronerne af morgenfrue er ikke novel food og kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af kronbladene.

Læs mere herom i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter her.  

Bemærk at hvis kronbladene markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

 

Forvekslingsmuligheder

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

 

Billeder havemorgenfrue

Ændret 4. december 2019