Gå til navigation Gå til hovedindhold

Døvnælde - overjordiske dele

 

Videnskabeligt navn: Lamium album L.

 

Beskrivelse

Døvnælde tilhører læbeblomstfamilien og er en ca. 20-50 cm høj urt, som blomstrer omkring maj-august. Planten findes ofte i vejkanter, haver og tæt ved bebyggelse.

De unge skud, blade og blomster fra døvnælde har tidligere været anvendt som fødevarer i Danmark og andre europæiske lande. Døvnælde kan fx anvendes som te, i supper eller som bladgrøntsag.

De fleste indholdsstoffer i døvnælde giver ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring ved indtag. Dog kan betydningen af indholdsstoffet verbascosid ikke vurderes pga. begrænsede studier. Derfor bør planten kun spises i begrænsede mængder.

 

Markedsføring af døvnælde

De overjordiske dele fra døvnælde er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af plantedelene.

Læs mere herom i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter

 

Forvekslingsmuligheder

Døvnælde uden blomster kan forveksles med andre arter i læbeblomstfamilien. Inden blomstring kan den forveksles med brændenælde (Urtica dioica L.).

 

Billede døvnælde 

Ændret 4. december 2019