Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Bøg - blade og nød

 

Videnskabeligt navn: Fagus sylvatica L.

 

Beskrivelse

Bøgetræet, som tilhører bøgefamilien, er udbredt i de danske skove. Bladene springer ud omkring maj, mens bogen – træets små trekantede nødder - er modne omkring oktober.

Nødden (bog) har i et vist omfang været indsamlet og spist i Europa før i tiden, men indtaget af både rå og varmebehandlede bog har ført til akutte forgiftningstilfælde hos mennesker allerede efter indtagelse af 10-20 frø. Derfor bør man ikke spise mere end få nødder ad gangen! Det er ikke kendt, hvilket giftstof, der er årsag til forgiftningerne.

Ifølge Giftlinjen bør man give væske og kontakte Giftlinjen, hvis et barn har spist mere end 10 bog.

Olie presset af bog har en kendt anvendelse i Europa og er derfor ikke novel food. Der er ikke kendskab til forgiftningstilfælde ved indtag af olien. 

Bladet er kun spist begrænset og der er meget lidt viden om bladets indholdsstoffer. På den baggrund bør de nyudsprungne blade kun spises i begrænset mængde, fx ved at spise et ungt blad i ny og næ.

 

Markedsføring af bog
Nødden fra  bøg samt olie presset af nødden er ikke novel food og  kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af nødderne.

Læs mere herom i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter her 

Bemærk at hvis plantedelene markedsføres som et ekstrakt, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

Da blade fra bøgetræet betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre bladene som fødevare med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at bladene ikke er novel food eller at brugen af bladene bliver novel food godkendt i EU.

Læs mere om novel food reglerne her.

 

Forvekslingsmuligheder

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

 


Billede bøg

Ændret 10. januar 2020