Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Blomsterkarse - blomster og blade

 

Videnskabeligt navn: Tropaeolum majus L.

 

Beskrivelse

Blomsterkarse – også kaldet tallerkensmækker – tilhører tropaeolumfamilien og er en enårig, dyrket plante, som har en skarp, bitter smag. Blomsterkarse blomstrer fra juni og ind i efteråret.

Blomsten indeholder erukasyre, som også findes i forskellige frø fra planter i korsblomstfamilien fx raps og sennep. Indholdet i blomsten giver dog ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring, selv om man skulle spise mange blomster.

Bladene indeholder glukosinolater, som findes i mange planter i korsblomstfamilien. Et større indtag af glucosinolater kan føre til forstørret skjoldbruskkirtel (struma), påvirke stofskifte og normal vækst. I forsøg med drægtige rotter, som fik store mængder blade  har der været negative effekter, hvor befrugtede æg ikke satte sig fast i livmoderen eller førte til, at rotteungerne vejede mindre end normalt. Der er kvalitetsmæssige mangler ved disse forsøg, men da det ikke kan udelukkes, at bladene kan have negativ påvirkning på muligheden for at blive gravid og på fosteret, bør gravide og kvinder, der ønsker at være gravide, ikke spise bladene og bladene bør generelt kun spises i mindre mængder.

Blad og blomst kan bl.a. spises rå i salat, som spiselig pynt og fx oprørt i smør. Blomsterknopperne har været anvendt som kaperserstatning.

 

 

Andet

Nogle mennesker kan udvikle kontakteksem, når de håndterer blomsterkarse.

 

 

Markedsføring af blomsterkarse

Blad og blomster fra blomsterkarse er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af bladene.

Læs mere herom i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter.

Bemærk at hvis plantedelene markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

 

 

Forvekslingsmuligheder

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.


Billede af blomsterkarse

 

Ændret 4. december 2019