Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Bibernelle - overjordiske dele og rod

 

​Videnskabeligt navn: Sanguisorba minor  Scop.
Synonym: Poterium sanguisorba L.

Beskri​velse

Bibernelle – også kaldet blodstillende bibernelle - tilhører rosenfamilen og er en 50-70 høj, flerårig urt med karakteristiske runde og røde blomster. Planten vokser kun sjældent vildt i Danmark.

Plantens overjordiske dele er rimelig velundersøgte og giver ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring. Dog er mængden af gallussyre, et nedbrydningsprodukt af hydrolyserbare tanniner, ikke undersøgt. Hvis det findes i store mængder og planten spises ofte, kunne det være et sundhedsmæssigt problem.

Derfor bør de overjordiske dele kun bruges som fødevare i moderate mængder i fx salat, brød og suppe.

Der findes ikke oplysninger om indholdsstoffer i roden, som derfor ikke bør spises. Der er dog heller ikke kendskab til, at roden bruges som fødevare.

 

Markedsføring af bibern​elle

De overjordiske dele af bibernelle er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. 

Bemærk at hvis de overjordiske dele markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

Da roden betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre roden som fødevare med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at roden ikke er novel food eller at brugen af roden bliver novel food godkendt i EU. 

Læs mere om novel food reglerne her.

 

Forveksling​smuligheder

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

 

Billede bibernelle

Planten bibernelle

Foto: Biopix

Ændret 19. januar 2023