Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Almindelig fuglegræs - overjordiske dele og rod

 

Videnskabeligt na​vn: Stellaria media (L.) Vill.​​
Synonym: Alsine media L.
​​ 

Beskrivelse

Almindelig fuglegræs tilhører nellikefamilien og er en 10-30 cm høj, enårig urt, som er udbredt i Danmark. Urten kan blomstre med små, fine, hvide blomster det meste af året, når der ikke er frost.

Der er begrænset kendskab til kemiske indholdsstoffer i de overjordiske dele. Planten indeholder saponiner. Bladene indeholder desuden betydelige mængder oxalsyre og nitrat, men indholdet er dog mindre end i fx spinat og rabarber, som er kendt for at have høje indhold.

Derfor vurderes moderat indtagelse af af de overjordiske dele af planten fx i salat, suppe eller kryddersmør at være sundhedsmæssigt uproblematisk.

Dog er der i litteraturen anekdotisk beskrevet, at planten har ført til problemer med mave-tarmkanalen. Der er ikke henvist til konkrete eksempler, men på baggrund af dette bør planten kun indtages i moderate mængder.

Indtag af roden frarådes, da der ikke foreligger kemiske oplysninger om indholdsstoffer eller toksikologiske undersøgelser og der ikke er kendskab til, at den har været spist.
 

Markedsføring af almindelig fuglegræs

De overjordiske dele af almindelig fuglegræs er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. 

Bemærk at hvis de overjordiske dele markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.

Da roden betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre roden som fødevare med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at roden ikke er novel food eller at brugen af roden bliver novel food godkendt i EU. 

 

Forvekslingsmuligheder

Planten kan forveksles med skovfuglegræs (Stellaria neglecta Weihe) og bleg fuglegræs (Stellaria pallida (Dumort.) Crép). Disse arter er ikke risikovurderede i forbindelse med denne planteliste.
​ 

Billede almindelig fuglegræs

billede af almindelig fuglegræs

Foto: Biopix

Ændret 26. november 2021